Het is heel duidelijk wanneer het tijd is om nieuwe melk te nemen, of wanneer jouw tandenborstel versleten is, maar van sommige huishoudartikelen is het niet zo duidelijk wat net hun levensduur of ‘vervaldatum’ is.

Hieronder kan je alvast de meest voorkomende huishoudartikelen terugvinden en hun levensduur.

Matras

Normaal zou een matras 5 tot 10 jaar moeten meegaan, onafhankelijk of het nu een matras met springveren is of een waterbed.

Hoofdkussens

Als je jouw hoofdkussens niet regelmatig wast, dan zal je deze na 6 maanden best moeten vervangen, alhoewel ze tot 3 jaar kunnen meegaan als je hem tip top verzorgt.

Douchegordijn

Eigenlijk zou je de douchegordijn (als je er een hebt uiteraard) toch wel om de 3 en 12 maanden moeten vervangen. Dit omdat de gordijn enorm vaak in aanraking komt met water.

Badmat

Jouw badmat krijgt elke dag toch wel wat te verduren , dus eigenlijk zou je deze ook om de 1 à 2 jaar moeten vervangen om een frisse en mooie ruimte te behouden.

Tapijt

Dit hangt van tapijt tot tapijt af, dus eigenlijk van de kostprijs van jouw tapijt. Als je een van de goedkopere tapijten in huis hebt, dan zal deze 1 tot 5 jaar meegaan, de middenklasse 5 -15 jaar en de heel dure matten zelfs 15 tot 25 jaar.

Sofa

Best dat je jouw sofa vervangt elke 7 tot 15 jaar. Dit ook om te voorkomen dat hij een beetje uit de mode is en om volledig zitcomfort te behouden.

Wasmachine & droogkast

Best dat je deze apparaten vervangt vooraleer ze stuk geraken, want zeker zonder een wasmachine kunnen we niet. Normaal kan je met een wasmachine en een droogkast 10- 13 jaar verder en dan is het tijd om ze te vervangen.

Snijplank

Wanneer zowel een plastieken als een houten snijplank diepe snijgroeven begint te vertonen, dan wordt hij moeilijk om proper te maken en dan kan je best een nieuwe snijplank aanschaffen. Let op : de beste manier om een snijplank te wassen is met heet water en afwasmiddel.

Potten & pannen

Ook al zou je denken dat deze levenslang meegaan, dat is toch niet echt het geval. Anti-aanbak potten en pannen zouden om de 5 jaar eens vervangen moeten worden.

Keukensponsjes

Een keukenspons wordt elke dag meerdere keren gebruikt en is dus een broedplaats voor bacteriën. Om die reden kan je ze best ook om de week- maximum 2 weken vervangen.

Opmerking plaatsen