Het is een van die huishoudelijke klusjes die je vaak als laatste doet of zelfs lekker laat zitten: de oven schoonmaken. Want zeg nou zelf: wie heeft er zin om een aangekoekt bakblik of plakkerig ovenrooster aan te pakken? Met deze tips laat je de vettigheid uit je oven verdwijnen als sneeuw voor de zon!

De kruimeldief

Vooraleer je het echte schoonmaken start, zorg dat alle kruimels van pizza’s, taarten, koekjes en dergelijke uit de oven zijn.  Zuig deze op met de kruimeldief of met de stofzuiger. Vergeet zeker ook niet het rubberen randje langs de deur, want daar blijven heel wat kruimels zitten.

Met een citroen

Je hebt het misschien nog al gehoord, maar een citroen zou goed zijn tegen een vettige oven.

Hoe begin je hiermee?

Snijd de citroen in plakjes en leg deze gedurende 10 minuten in een ovenvast schaaltje in een voorverwarmde oven van 200 ºC. De warmte zorgt ervoor dat het citroensap verdampt. Het resultaat? Dat ongezellige bruine vet wordt zacht en is makkelijk te verwijderen.

Haal het ovenschaaltje uit de oven en neem de wanden af met een doekje. Bij hardnekkige plekken kun je  een natte schuurspons gebruiken. Neem de wanden nog een keertje af tot je oven goed schoon is en laat deze daarna met de deur open goed drogen.

Baking soda

Een ander handig middel om je oven schoon te maken is met baking soda. Doe wat van het poeder op een vochtig vaatdoekje en reinig de oven hiermee.  Daarna even laten intrekken, goed afnemen met een schoongespoeld doekje of spons en goed laten drogen.

Ovenrooster schoonmaken

Het schoonmaken van het ovenrooster lijkt zo’n lastig klusje, maar dat is het eigenlijk niet. De tip kan je bekijken via volgende link.

Het ovenraampje

Het ruitje van de oven kun je eventueel schoonmaken met wat glasreiniger.

De voorkant: boenen met olijfolie

Vlekken aan de buitenkant van de oven? Volgens BrightSide haal je vlekken op het rvs zo weg door een doekje besprenkeld met olijfolie te gebruiken. Neem daarna met een droge doek de voorkant af.

Wat ook een enorm goed product is, is een ovenreiniger spray. Als je deze gebruikt hebt, komt het meeste vuil vanzelf mee wanneer je er nog over wrijft.  Eventueel hard aangekoekte of verbrande stukken op de bakplaat kan je ook met een klein mesje van bijvoorbeeld een cuttermes wegschrapen.

Bron: https://www.margriet.nl/wonen/schoonmaken-oven/

1 Comment

Opmerking plaatsen