Vandaag, op Kerstmis, bekijken we met jullie de kersttradities in andere landen. Was het eerste deel nog vrij traditioneel, dan springt het tweede deel eruit vanwege originaliteit en misschien wel doordat het een tikkeltje “vreemd” is.

In dit deel bekijken we de meest bizarre kersttradities in de wereld.

 **Tió de Nadal, Spanje

In Catalonië hebben gezinnen een Tió de Nadal, een stuk brandhout dat voor de haard staat. Vroeger was het een kaal stuk hout, maar tegenwoordig wordt het versierd met pootjes, een rode neus en een lachend gezicht. Vanaf 8 december worden er elke dag cadeautjes in het blok gedaan. Op kerstavond wordt het blok gevraagd om “zijn grote behoefte” te doen en wordt het stuk hout met stokken geslagen, waardoor er kleine cadeautjes uitkomen. De grote cadeaus worden bewaard tot Driekoningen (6 januari).

**De voorspelling van de schoen, Tsjechië

Een dag voor Kerst wordt in Tsjechië voorspeld of vrijgezelle vrouwen het aankomende jaar geluk zullen hebben in de liefde. Ze gaan met hun rug naar de deur van het huis staan en gooien een schoen met een hoge hak over hun schouder. Het liefdesleven wordt dan voorspeld aan de hand van de positie van de schoen op de grond. Wijst de punt van de hak naar de deur, dan zal de vrouw binnen 1 jaar trouwen. Als de punt een andere kant op wijst, moet de vrouw nog een jaar wachten.

**Rolschaatsend naar de kerk, Venezuela

Tijdens de kerstdagen worden in Caracas, Venezuela, de straten afgesloten voor het verkeer. Mensen rolschaatsen dan namelijk met elkaar door de stad. Elk jaar doen veel mensen mee met deze traditie. Eerst rolschaatsen de mensen door de straten en vervolgens gaan ze naar de kerk (ook op wieltjes) om de mis te bezoeken.

**De kerstaugurk, Duitsland en Verenigde Staten

Bij een aantal families in Duitsland en de Verenigde Staten doen ze een aparte speurtocht. Er wordt een kerstbal, die precies op een augurk lijkt, in een grote kerstboom gehangen. Op kerstochtend gaan de kinderen op zoek naar de augurk. Dit kan er heftig aan toegaan en iedereen is erg fanatiek. De vinder krijgt dan ook een speciaal cadeautje dus ze zoeken niet voor niets.

**De kerstspin, Oekraïne

In Oekraïne zijn de kerstbomen niet gevuld met ballen en slingers, maar met spinnenwebben en nepspinnen. Dit komt door een oud verhaal over een arme weduwe die geen geld had om versieringen voor de familiekerstboom te kopen. De boom zag er dus erg kaal uit. Maar toen de familie de volgende ochtend wakker werd, zagen ze dat de boom versierd was door een spin. Het dier had allemaal spinnenwebben in de kerstboom gemaakt. Hierdoor had de familie toch nog een gelukkige Kerst.

**KFC diner, Japan

Bij een kerstdiner zit je meestal met de familie rond een grote tafel en eet je een speciale maaltijd die je niet zo vaak klaarmaakt. In Japan hebben veel mensen kip van de Kentucky Fried Chicken als feestmaal. Slechts een klein deel van Japanse bevolking heeft een christelijk geloof, maar iedereen wordt door middel van advertenties massaal opgeroepen om bij de KFC te eten met Kerst. De emmers met gebakken kip vliegen dan ook over de toonbank.

**Krampus, Oostenrijk

De krampus is een monsterachtig figuur dat kinderen bang maakte, zodat ze braaf zouden zijn. Hij zou de handlanger van de Kerstman zijn en wordt soms ook wel vergeleken met ‘zwarte piet’, die stoute kinderen met de roe bedreigt. Vroeger verkleedden jonge mannen zich als het monster en gingen de straat op om mensen bang te maken en kwade geesten te verjagen.

**La Befana, Italië

In Italië komt op 5 januari niet de Kerstman, maar een kerst-heks. La Befana brengt de kinderen snoep, lekkernijen en cadeautjes. In plaats van melk met koekjes, zetten de kinderen wijn met crackers voor haar neer.

BRON :

https://www.reisgraag.nl/artikelen/vreemdste-kersttradities-ter-wereld/

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.