Een orchidee vind je in elke woning wel terug en logisch! Eens hun bloemen er zijn, zijn het prachtige planten om naar te kijken en passen in elk interieur.

Er is niets bevredigender dan kijken hoe een orchidee zijn bloeiende piek uitzendt – wetende dat wanneer je de glorieuze bloemen ziet, jij het bent geweest die hem heeft geholpen om dat te doen. Maar we weten ook allemaal dat een orchidee niet de gemakkelijkste plant is en een orchidee verpotten is dus ook een artikel apart waard. 🙂

Benodigdheden om te verpotten

 • Jouw orchidee natuurlijk
 • Orchidee container
 • Voorverpakte potmix voor orchideeën
 • Stokjes om ze te begeleiden of clips
 • Scherp steriel scheermesje, mes of schaar

Instructies

Hoe weet je dat het tijd is om te verpotten?

Nieuw ingemaakte orchideeën moeten in het huidige plantmedium ongeveer twee jaar staan. Als er veel, lange wortels over de rand van de pot bengelen, is dit een zeker teken dat je moet verpotten. Als je plant net klaar is met bloeien of wanneer nieuwe wortels verschijnen aan de basis van de nieuwste groei, is dit de perfecte tijd. Als je plant momenteel in bloei staat, moet je niet verpotten. Ze mogen pas opnieuw worden verpot nadat het bloeiseizoen is afgelopen!

Pot kiezen

Er zijn veel verschillende soorten potten voor orchideeënom uit te kiezen; van gegooide kleipotten tot houten manden. Kies een container die net groot genoeg is om de wortelgroei van de plant te bevatten met een extra centimeter ruimte. Als jouw orchidee veel van zijn wortel verliest tijdens het snoeien is hij misschien beter geschikt in een kleinere pot!

Aan de slag

 • Geef de orchidee voor het verpotten water, zodat de wortels soepeler worden.
 • Verwijder voorzichtig de oude potmix van de wortels. De wortels zijn kwetsbaar, dus zorg ervoor dat je de gezonde wortels tijdens het proces niet beschadigt.
 • Trim alle dode of beschadigde wortels met een scherp, gesteriliseerd scheermesje (een scherp mes of een schaar kan ook worden gebruikt). Zorg ervoor dat je alle dode wortels verwijdert. Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze meestal donker van kleur zijn, zacht en papperig. Soms kunnen ze ook droog zijn, met een vezel die door het midden van de wortel loopt.
 • Vul de pot met ongeveer een centimeter van het potmix. Centreer de plant in de pot met de wortels naar beneden. Voeg extra van de mix toe aan de pot, verdeel het gelijkmatig over de wortelmassa en stamp het voorzichtig op een hard oppervlak om de mix te verdelen. Vul tot de pot vol is en stamp opnieuw om het potmix te laten bezinken (het niveau van het mix moet net onder de onderste set van de onderste bladeren zijn).
 • Beveilig de orchidee met een stokje of clip om te voorkomen dat deze wiebelt
 • Plaats de orchidee in de gootsteen en laat koel maar niet koud water over de nieuwe potmix lopen, vermijd eventuele bloemen (ik raad af om een ​​bloeiende orchidee te verpotten, maar af en toe kan dit het geval zijn – een gebroken pot bijvoorbeeld). Zodra het water uit de bodem loopt, laat je het weglopen.

Omdat orchideeën de voorkeur geven aan een vochtige omgeving, plaats je jouw orchideeën best altijd op een vochtbak. Een eenvoudige schotel gevuld met kiezelstenen, gevuld met water werkt perfect – zorg ervoor dat de pot boven het water staat zodat de wortels niet rotten.


Opmerking plaatsen