Heb je gekozen voor een kampeervakantie en gaat je favoriete huisdier met je mee? Dan zijn er toch een aantal belangrijke zaken die je niet mag vergeten. Natuurlijk geldt dit voor elke vakantiebestemming, maar vooral wanneer je gaat kamperen temidden van andere vakantiegangers, kan het best handig zijn, om te weten wat wel en niet kan en waar je vooral op moet letten, wanneer je de natuur intrekt en dit kan met een handig vakantielijstje wanneer je gaat kamperen.

EEN HONDVRIENDELIJKE CAMPING PLAATS

Denk niet dat elke kampeerplaats zomaar honden aanvaardt; ga dus zeker op zoek naar een hondvriendelijke bestemming vooraleer je je vakantie boekt. Dat geldt trouwens voor alle bestemmingen; wanneer je weet dat je viervoeter welkom is, is je vakantie al voor de helft geslaagd en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Check dus zeker de regels omtrent huisdieren, voor je op vakantie vertrekt.

WIE BEN IK?

Vergeet nooit een duidelijk naamplaatje aan de halsband van de hond te bevestigen. Zelfs als je een hond hebt, die thuis nooit van je zijde gaat, kan een nieuwe bestemming ook voor een dier een beetje onwennig aanvoelen, waardoor hij of zij om onbekende redenen, toch een ommetje maakt of zich losmaakt uit schrik voor geluiden die het dier niet kent.

Zorg er daarbij ook voor, dat de halsband van de hond perfect past, want een dier kan zich makkelijk loswringen uit zijn harnas, als het niet voldoende strak zit.

En wat de etikette betreft, niet iedereen houdt van huisdieren en al zeker niet als ze ’s morgens aan de ontbijttafel opduiken. Let er dus op dat je hond steeds aan de leiband is, wanneer er andere mensen in de buurt zijn, vooral op een kampeerplaats.

 

RUIMTE VOOR MENS EN DIER

Wanneer je werkelijk niet gewoon bent om je hond aan te lijnen, kan een lange lijn een oplossing zijn, om je hond voldoende bewegingsvrijheid te geven en zich uit te leven in de natuur, zonder dat je schrik hoeft te hebben dat hij of zij het hazenpad kiest of andere gasten lastig valt. Op de kampeerplaats kan een speciale grondbevestiging perfect zijn om de lijn vast te maken op een respectvolle afstand van andere kampeergasten. Deze regel is ook ideaal wanneer je bijvoorbeeld op het strand vertoeft.

VERTROUWDE SPULLETJES

Net als wij mensen, zijn honden ook gewoontedieren. En als wij onze eigen ontbijtgranen meenemen, verdient ook de hond zijn eigen voeder en drinkbakjes. Eten en drinken kan al een probleem vormen op reis, maar dit doen uit bakjes die je hond niet gewoon is, kan zijn ritme verstoren. Dit geldt uiteraard ook voor de voeding zelf. Vreemde voeding kan aanleiding geven tot diarree en andere ongewenste activiteiten, dus is beter te vermijden. Ga ervan uit dat de hond sowieso enkele aanpassingsproblemen zal hebben, dus pak lekker zijn tasje met zijn vertrouwde spulletjes om het proces vlotter te laten verlopen.

Zowel voor mens en dier, is het steeds oppassen geblazen met water in het buitenland. Om te vermijden dat er geen vreemde bacteriën in het lichaam komen, is het altijd aan te raden, om je eigen watervoorraad mee te nemen, of flessenwater te gebruiken.

HYGIËNE BLIJFT BELANGRIJK

Ook op vakantie, is het vanzelfsprekend dat we op een wandeling met de hond, de restjes opruimen. Vergeet dus zeker geen poepzakjes mee te nemen en meer dan je gewend bent, want anderen zijn misschien niet zo attent als jij en poep op een openbare plaats kan er toe leiden dat je volgend jaar een nieuwe diervriendelijke kampeerplaats moet zoeken.

 

DITJES EN DATJES

Nu we de algemene regels uit de weg hebben, zijn er nog tal van andere accessoires die handig kunnen zijn, wanneer je hond je reisgezel is, zoals:

-een zeil (voor extra bescherming tegen zon en regen)

-handdoeken (om de geur van natte hond te bestrijden en modder aan te pakken)

-reflecterend lichtje aan de halsband (voor nachtelijke wandelingen)

-eerste hulp doosje, met onder andere verband, ontsmetting, tekentang en een middeltje om te braken, wanneer de hond een vreemd voorwerp opeet…

-zijn favoriete dekentje of speeltje (want ook de hond mist zijn vertrouwde gadgets)

En natuurlijk…heel veel TLC (tender love and care), want het liefste dat je viervoeter doet, is gewoon bij jou zijn, dus maak ook zijn vakantie eentje om nooit te vergeten…

Bron: https://www.activekids.com/parenting-and-family/articles/a-checklist-for-camping-with-your-dog?page=2

Opmerking plaatsen

Close