Onze maatschappij verandert zienderogen en het leven lijkt steeds sneller te gaan. Voor velen is deze rat-race een teken aan de wand om het anders aan te pakken, maar voor anderen is deze verandering veel moeilijker.

Het is dan ook heel natuurlijk dat verandering weerstand oproept, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat verandering zelfs goed is voor zowel je persoonlijke als je werkgerelateerde  leven. Verandering zorgt ervoor dat we flexibeler worden, we ons openstellen voor nieuwe ervaringen en mensen en het de deur opent voor nieuwe mogelijkheden.

Toch kan je maar beter op een positieve manier verandering in je leven brengen. Enkele tips:

 

DE VERANDERING ERKENNEN

Veel mensen zeggen wel dat ze verandering willen, maar kunnen niet precies definiëren wat het nu precies is dat ze wensen te veranderen. De eerste belangrijke stap is dus, begrijpen waarom je verandering wilt en dat kan je doen door je basisbehoeften te herbekijken en te bepalen wat op dit moment belangrijkst is voor jou. Wat geeft een meerwaarde aan je leven en hoe kan je doel daartoe bijdragen? Wanneer je doel samenvalt met je basisbehoeften, zal de verandering die dit teweeg brengt, een positieve verwachting creëren, in plaats van angst voor het onbekende.

 

WEER ZOVEEL MOGELIJK NEGATIVITEIT UIT JE LEVEN

Hoe meer negatieve vibes er in je leven rondzweven, hoe moeilijker het wordt om het oude los te laten en te kiezen voor een nieuw en positief leven.

Mensen die negatief ingesteld zijn, zijn vaak meer gestrest, worden sneller ziek en krijgen minder mogelijkheden aangeboden dan positief ingestelde personen.

Belangrijk is dus om je te “vullen” met positieve gedachten ( motiverende teksten, filmpjes, workshops en cursussen kunnen daarbij helpen), waardoor je vanzelf meer positieve situaties en mensen in je leven zult aantrekken, hetgeen verandering mogelijk maakt.

Positiever worden kan door:

dankbaar te zijn voor je leven, meer en vaker te lachen (vooral met jezelf), anderen te helpen, je gedachten te veranderen, je te omringen met positieve mensen, positieve acties en oplossingen bedenken voor problemen en ten slotte, de volle verantwoordelijkheid te nemen voor je leven en uit de slachtofferrol te stappen.

 

MEER BEWEGEN

Ook lichamelijk kan je heel wat bijdragen aan je welzijn.

Niet enkel is het goed voor je lichaam, maar het helpt ook echt om een meer positieve levenshouding te creëren. Beweging brengt niet enkel je lichaam op gang, maar beweegt ook alle situaties in je leven, omdat het ervoor zorgt dat je een doel, een “drive” hebt en vooral de discipline om door te zetten. Van daaruit kan je ook verandering beter plaatsen en ze zelf bewerkstelligen. Wanneer je je beter in je vel voelt, krijg je meer zelfvertrouwen; dit vermindert dan weer je stressniveau, hetgeen een chemische reactie veroorzaakt dat een gevoel van euforie geeft, waardoor je de dingen gewoon beter aan kunt.

WEES LIEF VOOR JE MEDEMENS

Het is bewezen dat mensen die af en toe een behulpzame daad doen voor hun medemens, gelukkiger worden, omdat ze zich beter voelen als mens, waardoor ze optimistischer en positiever worden.

Vriendelijkheid naar anderen toe, kan op veel manieren getoond worden en kost weinig tijd en inspanning. Zo kan iemand een koffie aanbieden, een eenzaam familielid bezoeken of iemand een lift geven al heel wat teweeg brengen en zelfs een glimlach naar de kassierster van je lokale supermarkt of een vrijwillige daad van barmartigheid, helpt om je leven positiever in te vullen.

ZORG VOOR EEN SOCIAAL OPVANGNET

Mensen die een uitgebreid sociaal netwerk hebben, kunnen veranderingen in hun leven vaak beter opvangen. Zij hebben zoveel vrienden waar ze terecht kunnen als ze het moeilijk hebben, of een slechte dag op het werk meemaken of zelfs als ze een jaar van tegenslagen beleven. Weten dat je altijd ergens terecht kunt als het moeilijk wordt, geeft een boost aan je zelfwaarde en brengt zekerheid als je raad, informatie of leiding nodig hebt in tijden van verandering.

GOOI DETAILS DE DEUR UIT

In het begin zeiden we dat het belangrijk is, om je basisbehoeften onder de loep te nemen. Eens je die bepaald hebt, kan je alle overbodige details overboord gooien; met andere woorden, dingen, situaties, mensen die je leven hopeloos ingewikkeld maken en je afleiden van wat belangrijk is, laat je los. Op die manier creëer je een simpelere levensstijl, waardoor je je kunt focussen op datgene wat je echt nodig hebt in het leven, om gelukkig te zijn.

KLEINE STAPJES VOORUIT

Verandering komt niet van vandaag op morgen. Daarom is het belangrijk dat je stap voor stap kleine doelen stelt, om dat ene grote doel te bereiken. Lopen voor je kunt gaan, zal je enkel terugwerpen en je doel verder van je verwijderen. Laat je niet overweldigen door de vele stappen die je moet ondernemen om die ene grote verandering te bewerkstelligen, maar maak een plan met kleine haalbare stapjes, waardoor je elke dag een gevoel van overwinning krijgt. Op die manier wordt verandering bereikt op een positieve en waardevolle manier.

 

Bron: https://www.inc.com/john-rampton/7-tips-to-make-a-positive-change-in-your-life.html

Opmerking plaatsen