Voor velen onder jullie, komt de vakantie eraan. Heel wat mensen stappen van de ene verplichting in de andere en dat zorgt voor de nodige stress, waardoor er van ontspanning niet veel sprake is.

Het is dan ook bewezen dat de meeste hartinfarcten en andere acute gezondheidsproblemen, optreden tijdens een periode van ontspanning.

Daarom is het belangrijk om nu reeds je vakantiemodus in te stellen, zodat je geleidelijk aan kunt wennen aan het idee om “in vakantie te zijn”.

Enkele simpele tips die kunnen helpen om van je vakantie een tijd om nooit te vergeten te maken.

WACHT NIET TOT HET LAATSTE MOMENT

Tenzij je enkel een rugzak moet pakken, wacht je beter niet met de planningen voor je vakantie tot de laatste dagen voor het vertrek. Jammer genoeg gebeurt dit nog te vaak, dat mensen in de laatste twee dagen voor het vertrek, nog tal van zaken moeten regelen, waardoor de stress zienderogen toeneemt.

Beter is het om ruim op voorhand de praktische zaken te regelen, zoals reispapieren, paspoorten, zelfs valiezen pakken…zodat je op het moment van vertrek, enkel nog je handbagage moet nemen en met een gerust gemoed kunt vertrekken…zonder stress.

GEEN REGELS EN PLANNINGEN

De bedoeling van een ontspannende vakantie, is dat je voor één of meerdere weken, je agenda aan de kant kunt laten en je laat meedrijven met waar de wind gaat. Maar heel vaak zie je dat mensen ook tijdens de vakantieperiode alles netjes uitgestippeld hebben, van dag tot dag en van locatie tot locatie, waardoor ze na de vakantie een extra week nodig hebben om uit te rusten van de vakantie. Laat je bestemming ook gewoon eens bepalen door toeval, of lig lekker languit aan het zwembad, zonder enige verdere plannen voor die dag. Ontstressen is vooral ook “loslaten”…

 

HERONTDEK MEKAAR

Wanneer je met zijn allen op vakantie gaat, kan je soms weleens voor verrassingen komen te staan. De persoon die je dacht te kennen doorheen het jaar, gedraagt zich nu helemaal anders en ergens vindt je dat maar niks. Net omdat je het zo gewoon bent, dat alles volgens bepaalde regels gedaan wordt, kan dit enorme chaos in het hoofd teweeg brengen, wanneer die vaste routine plots wegvalt bij je partner of gezin, maar jij nog helemaal vast zit in het oude stramien. Laat de teugels even los en ontdek opnieuw wie die personen zijn, waarmee je dagelijks samenleeft; geniet van goede gesprekken; doe eens gek samen en je kunt er nadien weer een heel jaar samen tegenaan.

MAAR VOORAL : LEEF IN “NO TIME”

Het belangrijkste voor een goede vakantie is dat je niet meer bezig bent met schema’s en deadlines en dat begint wellicht (hopelijk) nadat je het vliegtuig bent opgestapt (en je zeker bent dat ook je bagage mee is ingecheckt en je niks vergeten bent).

Leun achterover en geniet. Vanaf nu begint de vakantie. Wat er ook verder op je pad gebeurt, niks kan jouw zenmoment verstoren. En kan je niet alles zien en doen, wat je zou willen? Dan maak je gewoon nu al plannen om nog een keer terug te komen, om je lijstje af te werken.

Maar bij voorkeur gooi je gewoon alle lijstjes overboord en laat je je elke dag verrassen van wat je bestemming je brengt. Het is daar dat de beste vakanties geboren worden.

Maak het onvergetelijk en … NO STRESS! Geniet van de vakantie!

 

Bron: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-couch/201107/secrets-great-vacation

Opmerking plaatsen

Close