Wellicht heb je al enkele kerstmarktjes bezocht en heb je de eerste glühwein van het jaar reeds gedronken. Niets heerlijker dan genieten van een warm drankje wanneer het buiten frisser is met gezellige kerstverlichting rondom jou.

En het blijkt dat glühwein helemaal niet zo slecht is. Uit onderzoek blijkt dat glühwein je geheugen een boost kan geven én dat je minder kans hebt op de Ziekte van Alzheimer. Fantastisch toch?

Traditie:

De glühwein is al ontstaan aan het einde van de middeleeuwen. Toen werd er in Duitsland een variant ontwikkeld gebaseerd op een mix van wijn en kruiden aangevuld met fruit. Vandaar ook de naam. Dit is recept is dus ondertussen al 600 jaar en is een echte traditie om te drinken in Duitsland tijdens de kerstperiode. Vandaag de dag wordt dit ook bij ons enorm veel gedronken en wordt het ook zelf gemaakt. Glühwein staat dan ook voor gezelligheid.

En omdat je de komende dagen waarschijnlijk wel wat kerstfeestjes en eindejaarsfeestjes gepland hebt, mag er dus eigenlijk geen glühwein ontbreken. En daarom willen we even dit recept van Libelle Lekker met jullie delen om zelf snel glüwhein te maken

Benodigdheden:

Het recept is gebaseerd op 10 personen.

  • 1.5 dlsinaasappel (vers geperst)
  • 2 sinaasappelschillen (onbehandeld)
  • 2 el vloeibare honing
  • 2dl cider
  • 1 fles rode wijn
  • 5cl cognac
  • 2 el rietsuiker
  • 2 kruidnagels
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1 stokje kaneel

Aan de slag:

Start met de wijn in een pannetje te doen met de honing, suiker, sinaasappelschillen, de kruidnagels, het kaneelstokje en de nootmuskaat. Breng zachtjes aan de kook en laat dan 5 minuten sudderen.

Doe dan de appelcider erbij, het sinaasappelsap en de cognac en laat het dan nog eventjes opwarmen. Schenk het mengsel door een zelf in een grote vuurvaste kom.

Et voila jouw glühwein is al klaar om te serveren.

En dan… genieten maar!

Opmerking plaatsen