Je hoort het vaak, “leven als God in Frankrijk”, maar is la douce France nu werkelijk zo en kunnen wij hier in onze drukke maatschappij, ook een beetje van die joie de vivre in ons dagelijks leven brengen? En zo ja, hoe dan?

We namen een kijkje in wat nu precies de kunst van het goede leven dan wel is en hoe we onze levensstijl kunnen aanpassen om ook meer kwaliteit toe te voegen.

TIJD NEMEN OM TE LUNCHEN

Sommigen hebben de luxe een uitgebreide lunchpauze te nemen, maar weinigen genieten echt van hun korte tijd tussen de middag, omdat ze nog duizend- en één andere dingen doen en dat is nu net wat de Fransen wel doen; daar is de lunchpauze heilig. Veel faciliteiten sluiten zelfs de deuren om uitgebreid te gaan lunchen in hun favoriete restaurant. Dus, nog iets belangrijks te doen? Doe het dan beter voor de lunchpauze.

EEN DRANKJE GEWOON OM TE GENIETEN

Waar we vaak een echte drankcultuur zien ontstaan in bepaalde leeftijdscategorieën, wordt er in Frankrijk merkelijk minder gedronken om te drinken. Natuurlijk weten ze alles over een goed glas wijn (vooral rode wijn), maar dan vaak en meestal in combinatie met een maaltijd. Bier en sterke dranken zal je niet snel in de koelkast vinden en buiten de alom gekende Kirr als aperitief, is drinken gewoon een manier om rustig te genieten van het gezellig samenzijn.

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

De Fransen houden van kwaliteit, in alles. Van de lokale patissier tot de ambachtelijke schoenmaker, veel van de lokale economie draait rond kwalitatieve producten en vakmanschap. Een trend die bij ons een beetje verloren gegaan is, waar we met zijn allen naar de supermarkt razen, in plaats van een dagelijks brood bij de bakker te kopen of verse groenten bij de kruidenier. Niet verwonderlijk dat er zovele kleinere zaken verdwijnen, maar met ze ook het persoonlijk contact.

EEN GOED DEBAT MOET KUNNEN

Wanneer hebben we nog eens een echt goed gesprek gehad? Over diepzinnige onderwerpen? Behalve dan over koetjes en kalfjes, wordt er aan de keukentafel niet meer of zeer weinig gepraat. Nog iets wat we van de Franse cultuur kunnen leren. Want debatteren kunnen ze als de beste. Of het nu gaat over de nieuwe buurman, of de laatste verwikkelingen in de politiek, er wordt over gepraat en gediscussieerd en dat kan soms stomende gesprekken opleveren, maar het zet wel aan tot echt contact en verbondenheid.

TIJD MAKEN VOOR EEN HUISBEREIDE MAALTIJD

Nog iets wat veel Fransen altijd samen doen, is eten. En vooral, samen koken. Geen afhaalmaaltijden of Oosterse toestanden, maar degelijk bereide maaltijden met alles erop en eraan. Eten wordt meer een samenkomen en bijpraten, hetgeen reeds onder het bereiden van de maaltijd van start gaat. Terwijl wij vaak “moeten” een maaltijd bereiden, wordt het daar een gezellig onderonsje, dat nog tot laat in de avond kan doorgaan.

MINDER WERKEN, MEER LEVEN

En nu komen we uiteindelijk aan het plot, waarom de Franse levensstijl zo anders is dan de onze.

Terwijl werk en status bij ons vaak een prominente plaats inneemt, is bij de Fransen vooral kwaliteit van leven belangrijk. Genieten van elk moment, is er een leuze die fel omarmd wordt. Natuurlijk hebben zij toekomstdromen, maar ze zetten niet alles in het werk om die toekomst zo snel mogelijk te bereiken. Ga dus voor dat etentje met een vriend, of laat rustig de hond uit, terwijl jij geniet van de omgeving, in Frankrijk is dit de gewoonste zaak van de wereld en is dit misschien ook de reden dat er zovelen op zoek gaan naar die joie de vivre… en nooit meer terugkeren?

Bron: https://www.thelocal.fr/20150708/eight-ways-french-culture-can-change-your-life

Opmerking plaatsen

Close