Voor velen is vakantie vieren, een dure accommodatie in een exotisch land, of een rondrit door Europa, of een andere ver van huis bestemming. Maar wat, als je er dit jaar voor kiest, om gewoon thuis te blijven? Wordt je vakantie dan plots oersaai en kijk je alweer uit naar de eerste werkdag?

Helemaal niet! Een vakantie in je achtertuin, kan met een aantal creatieve tips, net zo leuk zijn als een vakantie van huis en kan leiden tot inventieve ontdekkingstochten en nieuwe ervaringen, waar je nooit de tijd voor nam. En niet onbelangrijk, je budget vaart er beter bij.

 

BUDGET OPSTELLEN

Bij een vakantie buitenshuis, heb je vaak een vastgesteld budget, wat betreft accommodatie, verplaatsing en uitstappen ter plaatse. Wanneer je thuis vakantie neemt, kan je het budget helemaal zelf bepalen. Zet een dagelijks budget uit en wees creatief binnen dat budget. Het is jouw tijd en jouw regels (lees: geen regels) en je zou ervan versteld staan, wat je allemaal kunt doen, wanneer je je houdt aan een vastgesteld budget.

 

STUUR JE HOOFD NAAR HET STRAND

Wanneer je in het buitenland vakantie neemt, weet iedereen dat je niet bereikbaar bent. Het is een heel andere zaak wanneer je thuis in vakantie bent. Met de verleidingen van social media, smartphones en computer, blijf je dan steeds bereikbaar. Geef ook je hoofd even vakantie en schakel alle onnodige verleidingen uit. Sla je inkopen in voor de vakantieperiode en stel taken in en om het huis uit, tenzij ze je ook echt rust brengen. Je wilt niet de nood aan een vakantie creëren tijdens je vakantie…

ZET ROUTINE OP ZIJN KOP

We zijn doorheen het jaar vaak gewoontedieren, die leven volgens bepaalde vaste routines. En dat is goed, om structuur te brengen in een hectisch leven, maar tijdens de vakantie laat je die routine gewoon los…ook tijdens een vakantie thuis. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een uitgebreid ontbijt, of om gewoon languit in de zetel te gaan liggen, of misschien kampeer je wel met de kids in de tuin. Doe die dingen die je normale structuur even doorbreken en geniet ervan.

 

KIES SPONTANE ACTIVITEITEN

Wat te doen, als je vakantie thuis viert? Geen inspiratie? Laat elk gezinslid een activiteit bepalen. Dat hoeven geen grote uitstappen te zijn; dat kan gewoon iets simpel zijn, zoals een gezelschapsspel of een fietstochtje. Op die manier kan iedereen zijn inbreng doen en zeg nu zelf, het belangrijkste aan vakantie, is toch dat je het “samen” doet, niet?

Of laat het lot bepalen. Plan gewoon niks op voorhand, vertrek en zie waar de wind je voert. Vakantie is net zo goed, genieten van een heerlijk drankje op een zonovergoten terras om de hoek als een verkwikkende ochtendwandeling in het bos, waarbij je geniet van het kwetteren van de vogels of een eekhoorntje dat speels door de bomen raast.

VERKEN JE THUISHAVEN ALS EEN TOERIST

Vaak wanneer we ergens wonen, gaan we niet onderzoeken wat er allemaal op toeristisch vlak te beleven valt. Ga dus naar het lokale toeristenkantoor en verzamel brochures over de streek. Wie weet wordt je nog verrast, door de vele mogelijkheden die er zijn en leer je je thuishaven op een heel andere manier kennen en ga ook eens op bezoek bij de buren in een nabijgelegen dorp of stad, want ook dat is vakantie.

BOEK EEN MINI TRIP

Misschien kan een grote vakantie dit jaar niet, maar dat betekent niet dat een tweedaagse niet tot de mogelijkheden behoort. Vooral tijdens de week, liggen prijzen vaak lager en in een leuke B&B net over de grens, kom je net zo goed tot rust, dan in een groot hotel aan de andere kant van de wereld. En terwijl je weg bent, kan je ervoor zorgen dat je huis grondig schoongemaakt wordt. Heerlijk om thuis te komen in een propere, zorgenvrije woning.

 

GA OP REIS IN JE EIGEN HUIS

Ben je niet iemand die dagelijks een andere uitstap maakt? Dan kan je gewoon op reis gaan vanuit je luie zetel. Kies een favoriete vakantiebestemming en duik helemaal onder in de cultuur en gewoonten van die bestemming. Eet, slaap, drink en gedraag je zoals de lokale bevolking dit zou doen. Op die manier ben je toch een beetje daar en geniet je nog meer van je vakantie thuis. Heel leuk voor de kinderen, als je er ook nog een verkleedpartijtje van maakt.

 

TIJD OM EEN NIEUWE HOBBY TE KIEZEN

Wil je al jaren leren rotsklimmen, of is boetseren of schilderen jouw ding? Of ben je een echte dansliefhebber en wil je nu echt werk maken van die salsalessen? Wat is een betere tijd dan tijdens de vakantie om ermee te beginnen? Kies een hobby naar jouw hart en ga aan de slag!

Kortom, vakantie thuis hoeft helemaal niet saai te zijn of veel geld te kosten; het draait vooral om creativiteit en het gevoel samen dingen te ondernemen in een relaxte en gezellige sfeer.

Geniet van je vakantie!

 

Bron: https://www.smartaboutmoney.org/Topics/Holidays-and-Money/Save-Money-This-Summer/Creative-Ways-to-Take-a-Vacation-at-Home

Opmerking plaatsen

Close