Flexibiliteit is het nieuwe strak, zoveel is zeker. Waar we bij vorige generaties duidelijk een baksteen in de maag zagen en de term zekerheid een constante waarde was die werd nagestreefd, zien we nu een duidelijke verschuiving op het vlak van leven en levensstijl.

De huidige generatie wil meer vrijheid, meer soepelheid, om te gaan en staan waar ze willen en dit zowel op werk- als op privévlak.

Huiseigenaars spelen daar handig op in en bieden bijvoorbeeld kortere huurcontracten aan en ontwikkelaars komen met kleine, maar ultra functionele huizen op de markt, die constant kunnen aangepast worden aan de noden van het moment.

Met andere woorden… flexibel is de trend van nu.

MINDER OMVANG, MEER RUIMTE VOOR VERANDERING

Mede omdat er zowel op het platteland als in de steden, minder ruimte beschikbaar is, moet men op zoek naar nieuwe manieren van bouwen, om maar niet te spreken van de stijgende prijzen voor een woning.

Daarnaast komen er steeds meer éénpersoons huishoudens bij (singles, alleenstaande ouderen, gescheiden), waardoor de vraag naar betaalbare woningen stijgt en daarbij komt nog dat onze levenssituatie snel kan veranderen, waardoor er nood is aan flexibiliteit.

Maar ook de ruimte zelf wordt beter benut en ingedeeld, met flexibele panelen en verschuifbare modules die in geen tijd je leefruimte aanpassen aan de noden van het moment.

KLEIN, FIJN EN HIGHTEC

Meer en meer zien we kleine oppervlakten opduiken, vaak niet groter dan een metrostel, waarin een volledige woonruimte gebouwd wordt, die voldoet aan alle eisen van de bewoners. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan een minimalistisch design, waar rommel geen plaats heeft, maar waar alles perfect op mekaar is afgestemd via één centrale verbinding, die toestellen en systemen (uiteraard draadloos) connecteert. De smart generatie is allang geen nieuwigheid meer en zien we overal in huis verschijnen (keukens, badkamers, leefruimte…)

Daarnaast wordt meer geïnvesteerd in flexibel meubilair, dat in geen tijd van functie kan veranderen en we zien zelfs mini-huisjes op wielen ontstaan, die verplaatst kunnen worden naargelang de werk- en leefomstandigheden van de bewoners. Deze nomadische levensstijl zien we zowel ontstaan bij de jongere generaties, maar zeker ook bij vijftig plussers die niet meer gebonden zijn aan huis en haard.

SAMENWONEN WORDT WEER HELEMAAL IN

Bij je ouders inwonen, zelfs als je al gehuwd bent? Met vrienden een woning delen? Het is een trend die steeds populairder wordt. Waar we vroeger steevast ons eigen stekje zochten en we vooral veel privé wilden, zien we dat nu de co-housing trend een opmars kent, waarbij delen zoals leefruimte,  keuken en badkamer gedeeld worden. Daarnaast wordt ook meer gekeken naar meerdere generaties huizen, waar zowel ouders, kinderen en grootouders wonen, met elk hun eigen privéruimte, maar ook gezamenlijke ruimtes, waar er plaats is voor gezelligheid; niet enkel een goede manier om te besparen op huishoudkosten, maar ook de tijd die je uitspaart om bij je familie op bezoek te gaan wordt drastisch ingekort, waardoor je nog meer tijd hebt voor jezelf.

WONEN DICHTBIJ FACILITEITEN

Een woning boven een winkelcomplex, het is iets waar velen vroeger van gruwden, maar nu is het gewoon hip en super makkelijk om alle faciliteiten zo dichtbij te hebben. Denk maar, dat je na een drukke werkdag thuiskomt met niks in de ijskast, dan is het voor vele bewoners een ware traktatie om boven een supermarkt te wonen, die bij voorkeur open is tot 20 of 21 uur.

Functionaliteit en bereikbaarheid worden steeds belangrijker, waardoor er ook meer en meer woningen komen op drukkere plaatsen en nabij stations, om de tijdsbesteding zo nuttig mogelijk te maken.

MINDER ONDERHOUD, MEER VRIJE TIJD

De grote factor die meespeelt in de huidige en toekomstige woontrends, is de tijdsbesteding. Vrije tijd wordt nog belangrijker. Daarom is het niet aangeraden om te kiezen voor een grote drieslaapkamer woning met een ruime tuin in een rustige buurt, waar alle vrije tijd inkruipt om ze te onderhouden. Nee, dan wordt er meer uitgekeken naar een kleinere, volledig ingerichte stadswoning, met een leuk dakterras (met verticale tuin), waar het heerlijk vertoeven is op een warme zomeravond, luisterend naar de muziek van het cafeetje om de hoek.

Volg jij ook de flexibele woontrend?

Bron:

https://trendwolves.com/blog/housing-trend-flexible-living

https://newatlas.com/future-home-property-lifestyle/51745/

Opmerking plaatsen