Van smakelijke gastronomische maaltijden tot smakelijke zoete lekkernijen, eetbare bloemen kunnen je culinaire spel naar een hoger niveau tillen. Bloemen bieden kleur, textuurcontrast en zijn een onverwacht element om te gebruiken bij het koken.

Je kunt eetbare bloemen in je keukenbrouwsel gebruiken, aan een maaltijd toevoegen, de smaak in een gerecht versterken of gewoon voor de fun.

Belangrijk om te weten

Voordat je gaat snacken aan eetbare bloemen, zorg er dan voor dat je weet hoe je ze correct kunt identificeren. Veel soorten hebben stiekeme uiterlijken die indigestie of allergische reacties kunnen veroorzaken. En dat willen we net niet. Sommige bloemen zijn giftig en mogen nooit worden gegeten. Alleen omdat de bloem van een plant eetbaar is, betekent niet dat de rest van de plant dat ook is.

Kies bloemen van een bekende locatie om er zeker van te zijn dat er geen pesticiden of schadelijke chemicaliën aanwezig zijn. Was ook bloemen voor het eten. Merk op dat de vuistregel met eetbare bloemen is om de meeldraad, stamper en kelkbladen (de kleine blaadjes aan de basis van de bloem) te vermijden.

Appelboom bloesem

Wist je dat appelboom bloesems ook eetbaar zijn? De bloembladen lenen zich voor een verscheidenheid aan dessertgerechten.

Smaak: appelbloesems hebben een licht fruitige, bloemige smaak.

Let op: appelbloesems (en appelzaden) bevatten cyanide en moeten spaarzaam worden gegeten. Hoewel je veel zou moeten eten om jezelf of anderen te vergiftigen.

Dille Bloemen

De kanten eetbare bloemen van dit kruid zijn een smakelijke garnering voor soepen, salades en andere gerechten.

Smaak: Dille bloemen zijn iets sterker dan de bladeren, maar smaken soortgelijk.

Let op: Eet ze meteen!

Zonnebloem

Is er iets vrolijkers dan een zonnebloem die boven een bloeiende tuin uittorent? Je wist dat je de zaden van deze heldere bloem kon eten, maar wist je dat de bloem zelf ook eetbaar is?

Smaak: Zonnebloemplanten smaken heel erg zoals een artisjok. De bladeren zijn ook eetbaar.

Let op: De rand van een volwassen zonnebloemblaadje kan bitter zijn.

Tijm bloemen

Hoewel de meeste mensen weten dat je de bladeren van dit populaire kruid kunt gebruiken, is de bloem ook eetbaar. Je kunt tijmbloemen overal gebruiken waar je tijm zou gebruiken. Probeer ze te gebruiken om gearomatiseerde kruidenboter te maken.

Smaak: tijmbloemen hebben een milde tijmsmaak met een subtiele citroenachtige smaak.

Viooltjes

Deze favoriete tuinbloem is perfect voor de eettafel. Je kunt de delicate eetbare bloemen gebruiken in salades, of voor het garneren van fruit- of dessertgerechten. Ze zijn er in een heleboel verschillende kleuren. Probeer een viooltjesbloem in kaas te steken voor een elegante presentatie.

Smaak: kan van de kleur afhangen, maar de meeste hebben een pittige, sla-smaak. Blauwe viooltjes kunnen een milde wintergroene smaak hebben. Let op: geen. Je kan zelfs de meeldraad, stamper en kelk gebruiken.

Kamille

Deze vrolijke kleine bloem maakt een heerlijke zacht smakende thee perfect voor het kalmeren van een zere keel of voor het slapengaan, maar kamille is een veelzijdige toevoeging aan hartige en zoete gerechten. Je kunt de bloesems aan salades toevoegen of wodka met de bloemen toevoegen plus een beetje citroenschil.

Smaak: Kamillebloemen hebben een milde, appelachtige smaak.

Let op: Let op, als je lijdt aan ambrosia allergieën.

Look bloemen

Knoflook is zo’n prachtige plant om te groeien omdat je veel delen van de plant kunt gebruiken, inclusief het groen en de bloesems. Als je knoflookbloemen altijd hebt weggegooid, is dit het moment om ze eens te proberen. De mooie eetbare bloemen zijn heerlijk als ze worden toegevoegd aan soepen, salades of een ander gerecht dat een milde knoflooksmaak vereist.

Smaak: knoflookbollen hebben een lichte knoflooksmaak, zoals je zou verwachten.

Er zijn nog héél wat eetbare bloemen die je kan gebruiken voor jouw gerechten. Ik zou zeggen: zoek zeker even verder voor toffe varianten.

Bron: https://morningchores.com/edible-flowers

Opmerking plaatsen