Wie graag de trends volgt en dichtbij of in de stad wilt wonen, zal misschien kiezen voor het leven in een kleine woning of appartement. In de toekomst zullen we steeds meer van deze kleine woongelegenheden zien opduiken, om zoveel mogelijk groene ruimtes te bewaren, maar het leven op een beperkte oppervlakte, is niet voor iedereen een oplossing. Er zijn toch een aantal bedenkingen die je jezelf moet maken, vooraleer je de stap zet naar een kleinere woongelegenheid, niet enkel als jonge bewoner, maar vooral ook als oudere.

PAST DE WONING IN HET HUIDIGE WOONDECREET?

Het eerste en belangrijkste dat je moet weten, wanneer je je laat overhalen tot het bouwen of kopen van een kleine woning, is: mag de woning in een bepaald gebied wel gebouwd worden?

Zelfs als je woning op rollen staat, moet je er rekening mee houden, dat die dan weleens kan aanzien worden als vrijetijdswoning, waardoor ze na een tijd weer verplaatst moet worden, of je er niet gedurende de hele tijd mag verblijven.

Ook als je een kleine woning op een stuk eigen grond bouwt, moet deze nog voldoen aan de minimum vereisten voor een gezinswoning.

Het zijn details en in de toekomst zullen deze maatstaven wel bijgeschaafd worden, maar het is verstandig dit toch even na te vragen bij de bevoegde diensten in jouw streek.

BIJKOMENDE KOSTEN?

Natuurlijk zal je ook voor een kleine woning een bedrag betalen, maar zijn er nog bijkomende kosten die je mag verwachten?

Het spreekt voor zich dat een kleine woning je op termijn veel kan besparen op onder andere energiekosten. Het bouwen van een kleine woning zelf, kost aanzienlijk minder en dan is het afhankelijk van het feit of je zelf veel kunt bijdragen aan de werken, of je deze helemaal moet uitbesteden, of je ook daar kunt uitsparen op de kosten.

Sowieso is het wonen in een kleine woning goedkoper wat energiekosten betreft, maar ook op huishouduitgaven kan fors bespaard worden, want als je minder opbergruimte hebt, zal je vanzelf minder uitgeven.

Ook hier weer is het van belang dat je even informeert bij de lokale diensten, want de leningen voor een kleine woning lijken soms hoger op te lopen dan voor een traditionele woning en als je je huisje wilt verplaatsen, moet je dit ook kunnen vervoeren, wat ook extra kosten met zich meebrengt.

IS EEN KLEINE WONING ECHT IETS VOOR MIJ?

Mensen onderschatten vaak de overschakeling van een grote ruimte naar een beperkte ruimte. Als je gewoon bent geweest om te wonen in een driekamerappartement en je nu een éénkamerpand betrekt, dan kan dit weleens tegenvallen.

Stel jezelf de vraag? Heb ik veel nood aan persoonlijke ruimte? (als je hier met zijn tweetjes woont)

Heb ik veel spulletjes en daardoor ook veel opbergruimte nodig? Kan ik scheiden van al mijn persoonlijke spullen? Vooral voor ouderen kan dit een moeilijke opgave zijn, omdat het vaak dingen zijn die ze reeds jaren hebben verzameld en die een emotionele waarde hebben.

De beste manier om de overgang te maken, is door geleidelijk aan spullen weg te doen, in de jaren die vooraf gaan aan de verhuis naar een kleinere woning. Op die manier kan je wennen aan het idee en laat het verlies niet zo’n grote indruk na.

HOE ACTIEF BEN JE?

Nog een belangrijk punt in het wonen in een kleine behuizing. Ben je iemand die zelden thuis te vinden is en een actief sociaal leven heeft? Dan zal een kleinere woning minder een probleem zijn. Jij ontmoet je vrienden buitenshuis en hebt geen ruimte nodig om te socializen. Maar mensen die vaak thuis zijn, kunnen het gevoel krijgen dat de muren op zich afkomen en dan wordt er vaak meer gefocust op de minpunten van de ruimte, zoals onder andere een beperkte kookgelegenheid. (voor wie graag vrienden ontvangt)

HEB JE VEEL HOBBY’S?

Ben je een bezige bij en heb je best veel hobby’s? Dan heb je ook veel ruimte nodig om je spullen op te bergen om maar te zwijgen van de vele stukken waar je zo trots op bent, dat je ze niet kunt wegdoen. In dat geval is een kleine woning echt niet jouw ding, tenzij je de spullen die je nodig hebt voor jouw hobby elders kunt stockeren.

WAT MET OUDER WORDEN?

Veel van de kleine woningen hebben vaak een slaapruimte die zich boven de leefruimte bevindt. Geen probleem als je een vrolijke twintiger bent, maar wat als je ouder wordt en minder goed te been bent? Dan heb je wellicht geen zin, om steeds naar je slaapkamer te moeten klimmen.

Hou dus rekening bij de aankoop van een kleine woning, dat je ze nu reeds laat aanpassen aan je oude dag en dat ze voldoende comfort en leefmogelijkheden heeft, om eventuele veranderingen op te vangen.

Ben je van plan om een kleine woning aan te schaffen? Hou dan naast het kostenplaatje ook rekening met functionaliteit en comfortabel leven.

Bron: https://www.aarp.org/home-family/your-home/info-2018/tiny-house-retirement-fd.html?intcmp=AE-HF-YHM-EOA1

Opmerking plaatsen