Christmas blues, je weet vast wel hoe het voelt…

Weken, maanden leef je naar het eindejaar toe; je houdt immens van de kerstsfeer en alles wat erbij hoort; de kerstdagen zijn dan ook super gezellig, je maakt tal van uitjes met vrienden en familie en als klap op de vuurpijl, heb je een daverend eindejaar, dat doorloopt tot in de vroege uurtjes.

En dan gebeurt het:

Op 2 januari, ben je zo moe en geïrriteerd, dat je niemand wilt zien en je wilt al zeker niet opnieuw aan het werk. Alles lijkt plots donker en het kost je al energie om gewoon nog maar de krant uit de brievenbus te halen.

Je hebt de Christmas Blues.

WAAROM JE JE DOWN VOELT

Het is heel normaal om je na de feestdagen enkele dagen (bij sommigen duurt het al wat langer) neerslachtig en moe te voelen.

Heel wat mensen hebben genoten tijdens de feestdagen van een welverdiende rust, maar daar schuilt nu net het probleem. Het lichaam vraagt rust en krijgt…stress!

Met de last-minute aankopen, het voorbereiden van het kerstdiner en dat ene geschenk dat je maar niet vindt, belast je je lichaam en geest met een overdaad aan prikkels, waarvan het niet meer kan herstellen. Tel daarbij nog het super leuke, maar oh zo vermoeiende nieuwjaarsfeestje (waarbij je net dat beetje teveel gedronken hebt) en de rekening is gauw gemaakt.

Je gaat helemaal in overdrive en dat is gewoon teveel in een te korte tijd.

DE POST- FEESTDAGEN- KATER

Dokters zijn er niet over uit, maar het is een fenomeen dat wijd verspreid is.

Een gebrek aan aandacht op het werk (omdat je nog zit te mijmeren over de nieuwjaarsbrief van je kleinste zoon of dochter), plotselinge stemmingswisselingen, waardoor je de nieuwe collega de huid vol scheldt voor een kleine fout enzovoort…

Volgens specialisten is het heel normaal dat mensen zich zo gedragen in het begin van het nieuwe jaar. Tenslotte zijn de meesten tijdens de kerstperiode over hun grenzen gegaan (teveel eten en drinken, te weinig slaap en meer stress), wat ervoor zorgt, dat je in een soort postnatale depressie terechtkomt bij de geboorte van een nieuw jaar.

ROUWPROCES

Je kan het zelfs zien als een rouwproces, waarbij we afscheid moeten nemen van een sprookjesachtige droomwereld, die Kerstmis is en plots weer in de harde realiteit gesmeten worden na Nieuwjaar. Een mens zou van minder verdrietig worden en zelfs het achterlaten van je gekke familie, kan dan verschrikkelijk lijken, wanneer je weer aan het werk gaat.

Dokters hebben onderzocht, dat het ook onze hoge verwachtingen zijn die we hebben van de kerstperiode, die warm en gezellig moet zijn (kijk maar naar de tal van romantische kerstfilms), die ervoor zorgen dat we nadien met een kater achterblijven, omdat deze verwachtingen nooit helemaal worden ingelost. En zelfs een vakantie naar een verre zuiderse bestemming, kan dit gevoel niet wegwerken; erger nog: depressieve gevoelens kunnen nog sterker zijn, wanneer je na al die zon en warmte terugkeert naar het koude en donkere kikkerlandje na de feestelijkheden.

TIPS OM JE WEER FIT TE VOELEN NA DE FEESTDAGEN EN HET HO HO HO GEVOEL TE BEWAREN

PLAN JE VAKANTIE BEWUST

De meeste mensen plannen hun wintervakantie tussen kerst- en nieuwjaar, maar het is beter om ze na de feestdagen te nemen. Ok, je mist dan de echte kerstsfeer, maar je lichaam zal veel beter herstellen, wanneer je het ook echt rust gunt.

GENIET NA

In plaats van allerlei werkplanningen te maken, met de daarbij horende frustraties, kan je maar beter nagenieten van de feestdagen. Denk met liefde terug aan de leuke herinneringen die je gemaakt hebt, stel positieve doelen voor het nieuwe jaar en bedenk, dat je niet de enige bent die zich een beetje down voelt na de kerstperiode. Gedeelde smart is halve smart…

JE COLLEGA’S ZIJN EEN BEETJE FAMILIE

Denk aan je collega’s als familieleden. Als je familieleden al een beetje uit de bol gingen en je ze toch nog met liefde behandelt nadien, bedenk dan dat ook je collega’s hetzelfde doormaakten met hun familie en je zal al heel wat milder reageren als ze een beetje kribbig zijn na de vakantie.

RUSTIGE START

Wie kan, gaat best rustig weer aan de slag. Stel belangrijke meetings een weekje uit, tot je weer zelf helemaal ingewerkt bent en stel jezelf kleine doelen in plaats van grote uitdagingen. (dat is ook de reden waarom voornemens voor het nieuwe jaar vaak mislukken) Een klein doel dat je ook werkelijk kunt waarmaken na de feestdagen, zal je dan ook veel meer voldoening geven. Je kan misschien enkele nieuwe gewoontes op het werk invoeren, die je onmiddellijk kunt uittesten.

LAAT LOS

Het is niet anders. De kerstperiode is voorbij. Je kan blijven treuren dat deze gezellige periode voorbij is, maar je kan ook gewoon loslaten en uitkijken naar de volgende keer. Kerstmis komt elk jaar weer en voor de echte fans: bedenk wat je dan weer kunt doen, om ook die periode zo gezellig mogelijk te maken. En niets houdt je tegen, om een paar typische kerstgewoontes in je wekelijkse routine in te plannen, zoals bijvoorbeeld een leuk gesprek met vrienden die je niet zo vaak ziet.

GA EROP UIT

Zelfs als je na de feestdagen geen zin hebt in contact met andere mensen, doe een poging om toch je sociaal leven te onderhouden. Je zal zien dat je in gezelschap sneller zal wennen aan het leven zonder glitter en kerstballen. Plan leuke onderonsjes of een uitstap, maar respecteer je grenzen en ga op tijd naar bed, eet en drink niet teveel en je zal snel beseffen, dat er nog leven is na Kerstmis…

Bron: http://edition.cnn.com/2016/01/04/health/back-to-work-blues/index.html

Opmerking plaatsen