We spraken al vaker over bijenvriendelijke daktuinen aanleggen om ons ecologisch evenwicht te herstellen.

Waarom bijen zo belangrijk zijn, hoeft geen betoog meer. Zij zijn de dragers van ons ecologisch systeem, maar omdat deze bijen steeds minder voedsel vinden en daardoor de bestuiving drastisch achteruitgaat, loopt ons milieu gevaar.

Daarom is het belangrijk dat we met zijn allen meer gaan doen, om opnieuw bijen aan te trekken in onze tuinen. En velen onder jullie doen dat ook, maar vaak denken mensen dat dit enkel kan als je een grote tuin ter beschikking hebt. Niks is minder waar.

Een wereldwijd project werd opgezet om bijen te houden op “daktuinen”; een project dat door tal van landen wordt overgenomen en dat blijkbaar succes heeft.

Dus heb jij een daktuin en wil je graag bijdragen tot het stimuleren van de bijenpopulatie? Dan lees je hier hoe je dat kunt doen.

BIJEN IN DE STAD

Net in stedelijke bewoning, is het van het grootste belang dat bijen opnieuw een plaats krijgen. Omdat er steeds minder groen aanwezig is, krijgen bijen het steeds moeilijker. Daarom wordt alles aangegrepen, om van de gekende daktuinen een bijenoase te maken.

Het project kende een start in Australië, waar vele zwermen wilde bijen bedreigd werden door exotische aanvallers zoals de Aziatische wesp en een mijtsoort. Daar sloegen ze de handen in elkaar om de honingbij te redden.

GEVARIEERDE VOEDING

Net als op het platteland, is het ook in de stad belangrijk dat er gevarieerde gewassen worden geteeld, om te vermijden dat er voedselschaarste optreedt, wanneer één gewas uitgebloeid is. De steden moeten opnieuw groener gemaakt worden en dat kan door op kleine oppervlakken, fors te investeren in het planten van gewassen die voor de honingbij van groot belang zijn.

En waar beter dan bovenop een dakterras, kan je een specifieke bijentuin aanleggen? Proeven hebben zelfs uitgewezen dat de pollen van stadsbijen, meer dan 250 verschillende soorten bevatten, terwijl dit op het platteland slechts 15 tot 20 soorten waren.

DAKEN KRIJGEN EEN NIEUW DOEL

In eerste instantie kunnen ongebruikte daken en balkons in de stad aangewend worden, om bijenvriendelijke tuintjes aan te leggen. Heel wat steden deden al zo’n investering en kunnen nu genieten van overheerlijke biologische honing. En wat meer is, de stad wordt er terug een beetje groener door.

Het plaatsen van bijenkasten op daken van bars, restaurants, hotels en individuele terrassen, zorgt niet enkel voor de stijging van de bijenpopulatie, maar creëert ook een duurzaam honingproduct, dat niet in- of uitgevoerd moet worden.

 

ZELF EEN BIJENVRIENDELIJK DAKTERRAS INRICHTEN

Ben je gedreven en gepassioneerd door bijen en wil je ook je steentje bijdragen? Dan kan je op je dakterras een ware bijenhemel creëren. Door het plaatsen van de juiste plantensoorten en dit op een geconcentreerd niveau te doen, zal je meer bijen aantrekken. En hoe meer bijen je aantrekt, hoe beter de planten zullen groeien, want alle planten hebben bestuiving nodig, dus hoe gevarieerder je het aanbod maakt, hoe beter voor de toekomst.

VERVUILING VERMIJDEN

Het gebruik van pesticiden is op het platteland nog steeds boosdoener nummer 1 in het verdwijnen van de bijenpopulatie. Deze stoffen dringen in de grond en eindigen uiteindelijk ook in gebruikte grondsoorten voor planten. Let er dus op als je grond aankoopt, dat je organische grond koopt, of aanklopt bij gelijkgestemden en koopt op lokale markten of plantenzaken die je vertrouwt, of koop bijenvriendelijk zaad.

GESCHIKTE PLANTEN EN KRUIDEN

  • Planten en kruiden die geschikt zijn om bijen aan te trekken en die het goed doen in een stedelijke omgeving, zijn onder andere:
  • Basilicum, koriander, citroenmelisse, munt, peterselie, rozemarijn, salie, tijm, oregano, marjolein.
  • Fruit en gegeerde groenten:
  • Bramen, aalbessen, blauwe bessen, komkommers; kleine fruitboompjes, zoals: citroen, limoen, appel, avocado, mandarijn, pruimen, passievrucht, frambozen, aardbeien,   (die allen in een container gekweekt kunnen worden).
  • Groenten die je op een kleine oppervlakte kunt telen: Pepers, pompoen, raketsla, tomaten.
  • Vaste planten, die geschikt zijn voor daktuinen:
  • Engelwortel, clematis, dahlias, Echinacea, geraniums, rozen, lavendel, lelie, laurier, sneeuwbes, …
  • Jaarbloeiers en bollen:
  • Asters, korenbloem, vergeet-me-nietjes, klaprozen, zonnebloemen, blauwe druifjes, krokussen, cyclamen, narcissen, hyacinth, iris en tal van winterbloembollen (zie de volledige lijst op de website)

VOEDING VOOR DE BIJEN

Hetgeen voeding is voor de bijen, betekent ook voeding voor ons. Daarom is het zo belangrijk dat we met zijn allen een kleine inspanning doen, om zelfs op ons piepklein balkonnetje, enkele van bovenstaande planten te plaatsen en deze goed te onderhouden (zonder het gebruik van chemische meststoffen) en voldoende water te voorzien, om de bijen te ondersteunen in het werk dat ze doen voor ons en onze toekomstige generaties.

Wie graag een toekomst als imker wil uitbouwen, kan dat natuurlijk ook, zelfs in de stad. Het beroep van imker is een onderschat beroep, maar wel eentje met veel toekomstgerichtheid.

Wil je liever geen bijenhuis op je dakterras? Dan kan je wel bijdragen, door bijenvriendelijke planten te zetten, die de bijen van voldoende voeding voorzien en dit het hele jaar door (voldoende variatie).

Kortom, we kunnen allemaal, klein en groot, bijdragen tot een betere toekomst.

NB: Wist je dat bijen een voorkeur hebben voor de kleuren blauw, purper, wit en geel?

Wil je graag het volledige artikel lezen?

https://www.rooftophoney.com.au/

https://www.realestate.com.au/lifestyle/urban-beekeeping-what-you-need-to-know/

Opmerking plaatsen

Close