Met een nieuw jaar pas begonnen, is het belangrijk om onze woning vanaf de eerste maand goed op orde te houden en te onderhouden om eventuele winterschade te verhelpen en verdere problemen in de loop van het jaar te vermijden.

Elke maand tonen we jullie daarom een kalender, met de meest belangrijke taken van dat moment ; taken die we weleens durven vergeten, maar die heel belangrijk zijn voor de duurzaamheid van onze woning.

Vandaag tonen we jullie enkele karweien die nog uitgevoerd kunnen worden in januari. Buiten kan er nog niet zo heel veel gedaan worden, omdat de winter nog volop bezig is en er nog steeds vriestemperaturen kunnen voorkomen. Het enige wat je op dat vlak kan doen, is de woning zo goed mogelijk beschermen (kranen afdichten, kieren dichtmaken enzovoort).

Daarnaast wordt er deze maand vooral aandacht besteed aan de ventilatiesystemen.

*Dak en goten :

De buitenkant van het huis checken op schade van vuurwerk. Verder haal het vuurwerkafval van de platte daken en uit de goten.

Controleer na storm of alle dakpannen nog op hun plaats liggen en heel zijn. Dit voorkomt lastige lekkages.

Controleer het dakbeschot op lekkages en houtaantasting terwijl u de kerstspullen op zolder zet.

*Kelder :

Als u de kelder binnen komt ruikt het dan muf? Zorg dat de kelder voldoende geventileerd wordt. Maak om te beginnen een sleuf onder de deur en leg geen afsluitende materialen (zoals vinyl) op de bodem.

*Ventilatiesysteem Welk ventilatiesysteem heeft u? Zie voorbeelden hieronder.

A : natuurlijke ventilatie

Toevoer schone lucht:  Afvoer vuile lucht: Natuurlijk

Opmerkingen/ herkenningspunten Aanwezigheid van raamroosters en/of te openen ramen. Soms ventilatieschachten in badkamer en keuken. Afwezigheid van mechanische ventilatie-unit.

B : toevoer met ventilatoren

Toevoer schone lucht:  Afvoer vuile lucht: Mechanisch    Natuurlijk

Opmerkingen / herkenningspunten Bijna nooit toegepast vanwege de hoge kosten.

C :  (vraag gestuurde) afzuiging met ventilatoren

Toevoer schone lucht :  Afvoer vuile lucht: Natuurlijk    Mechanisch

Opmerkingen / herkenningspunten Afvoerventielen in de badkamer , keuken en toilet. Mechanische ventilatie-unit op zolder of dakventilator. Meerstandenschakelaar of draadloos systeem. Bij vraag gestuurde ventilatie zijn CO2meters aan het plafond bevestigd of speciale radiatorkasten toegepast.

D :  (vraag gestuurde) gebalanceerde ventilatie (met warmteterugwinning) 

Toevoer schone lucht:  Afvoer vuile lucht: Mechanisch     Mechanisch

Opmerkingen / herkenningspunten Afvoerventielen in de badkamer, keuken en toilet. Aanvoerventielen in woonkamer, werkkamer en slaapkamers. Mechanische ventilatie-unit met vier kanalen op zolder. Bij vraag gestuurde ventilatie zijn CO2-meters aan het plafond bevestigd of speciale radiatorkasten toegepast.

ONDERHOUD

Ventilatiesysteem A:

reinig de ventilatieroosters gevelbeglazing door de losse kap met lauw water schoon te maken en het binnenwerk uit te zuigen. Reinig eventuele afvoerventielen in de keuken en de badkamer. Ventilatieroosters horen in principe altijd volledig open te staan om een gezonde binnenlucht te behouden. Als het erg koud is, laat dan de roosters half open.

Ventilatiesysteem B & D:

reinig de filters in de ventilatie-unit. Vaak is het voldoende om met de stofzuiger langs beide zijden te gaan. Misschien is het tijd om de filters te vervangen? De frequentie voor de filters ligt tussen de 6 en 12 maanden. Reinig de toe-en afvoerventielen in alle vertrekken. Let op dat deze in exact dezelfde stand worden terug gezet. Dit om de werking van het systeem optimaal te houden.

Ventilatiesysteem C:

Reinig de ventilatieroosters gevelbeglazing door de losse kap met lauw water schoon te maken en het binnenwerk uit te zuigen. Reinig de afvoerventielen in de keuken, badkamer en toilet. Door dit meerdere malen per jaar te doen behoudt u een goede luchtkwaliteit.

Ventilatiesysteem B, C & D:

Laat door een installateur de mechanische ventilatie-unit en het eventuele warmteterugwinsysteem reinigen. Laat tegelijkertijd de kanalen inspecteren en eventueel reinigen. Eén keer in de drie jaar is het verstandig de werking en de instellingen van de unit te laten controleren. Dit om een gezonde binnenlucht te blijven ademen.

Bron : http://www.duurzaambouwloket.nl/mindcms/js/ckf/userfiles/files/Onderhoudskalender_Duurzaam_Bouwloket(10).pdf

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.