Februari is de maand, waar de lente steeds dichterbij komt en de lentekriebels meer en meer door het huis fladderen.

Deze maand profileerde zich vroeger als dé kuismaand bij uitstek. Gelukkig is dat alles in onze huidige tijd minder fanatiek te noemen, maar toch worden er in februari nog steeds meer huishoudelijke taken uitgevoerd in en rond de woning, dan bijvoorbeeld in de maand januari.

We zetten even op een rijtje, welke klusjes je deze maand kan aanpakken.

*Leidingen en kranen

Als de winter voorbij is (wanneer dit in de hele maand februari nog niet het geval is kunt u nog een maand wachten) en het gaat dooien,  is het tijd om de waterleidingen te checken. Check de waterleidingen op scheuren ;  doe dit vooral bij de leidingen die weinig gebruikt worden. Controleer  ook de waterleidingen in de kruipruimte.

Reinig de afvoerleidingen in de keuken en de badkamer. Dit kan door er een mengsel van water en natriumcarbonaat (te koop als sodakristallen in verschillende grote warenhuizen) door de afvoerleidingen te gieten.

In de keuken verwijder je zo vet- en etensresten die zich hebben afgezet in de leiding.

In de badkamer zullen vooral haren uit het putje en de leidingen moeten worden weggeplukt. Door dit meerdere malen per jaar te doen verzekert u zichzelf het hele jaar van vlot weglopend water.

*Controleer de kranen.

Controleer de kranen op loszitten, kalkaanslag en lekkage. Kranen met teveel speling kunnen lekkages veroorzaken. Als een kraan los zit kan deze aan de onderzijde makkelijk worden vastgedraaid.

Reinig de straalbrekers of perlators, door ze los te schroeven en te spoelen onder stromend water. Door dit meerdere malen per jaar te doen verzekert u zich het hele jaar van hygiënische kranen.

*Controleer de douchekoppen.

Bij douchekoppen met siliconen mondjes, kan de kalkaanslag stevig worden weg gewreven met de hand. Door dit meerdere malen per jaar te doen verzekert u zich het hele jaar van hygiënische douchekoppen.

*Dak en schoorsteen

Controleer de schoorsteen op gebreken. Mos- en algengroei dient verwijderd te worden. Mos- en algengroei verkorten de levensduur van het metselwerk. Herstel loszittend en uitgevallen voegwerk. Controleer of het loodwerk nog goed ligt en kijk of het nog heel is.

Plaats op kanalen een afdekkap, zodat vogels niet kunnen nestelen in de lente.  Heeft u ieder jaar last van vogeltjes onder de dakpannen? U kunt hiervoor vogelschroten aanbrengen.

*Houten vloeren

Planken vloeren en parket, die met olie of was zijn afgewerkt, hebben onderhoud nodig. Dit verlengt de levensduur van de vloer aanzienlijk. Bij een vloer die met olie is afgewerkt, is één keer per jaar onderhoud nodig. Bij een vloer die met was is afgewerkt, is dit twee keer per jaar nodig. Dit kan ook nodig zijn wanneer de vloer er dof uitziet.

TIP : Hou er vooral ook rekening mee, dat je kiest voor duurzaam onderhoud, hetgeen vooral betekent, dat je alternatieve reinigingsproducten gebruikt, die minder agressieve stoffen bevatten en zo minder gevaarlijk zijn voor gebruiker en milieu !

Bron :

http://www.duurzaambouwloket.nl/mindcms/js/ckf/userfiles/files/Onderhoudskalender_Duurzaam_Bouwloket(10).pdf

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.