In 2016 werden op diverse bouwbeurzen opnieuw de laatste snufjes voorgesteld op het vlak van bouwen en inrichten.

Eén van de elementen die heel vaak aan bod komen in de interne afwerking van een woning is, wandbekleding.

Of het nu gaat om schilderen, behangen, betegelen enzovoort, elk jaar verschijnen er nieuwe trends die de voorgaande proberen te evenaren.

Een aantal firma’s pakten dit jaar uit met een nieuw soort wandbekleding, die handig inspeelt op het duurzaam en ecologisch wonen concept, waarbij we steeds dichter bij de natuur staan en waar natuurlijke materialen steeds meer interesse wekken.

Eén van die materialen op het vlak van muurbekleding is de wandkurk van Maximo.

Kurk, een natuurlijk materiaal dat we vooral kennen van vloerbedekking, is er nu ook als wandbekleding, met stoere ruw uitziende wandtegels, waarmee je de natuur zo dicht haalt dat je hem als het ware kan aanraken en betasten.

De tegels worden gemaakt uit bast, hetgeen de binnenkant van de boomschors van de kurkeik is. Doordat het een ruw materiaal is, geeft het een natuurlijk en grillig uitzicht vanwege het reliëf dat er doorheen loopt. En omdat hetzelfde reliëf nooit twee keer voorkomt in de natuur, is elke tegel ook uniek en zal elke wand ook zijn eigen karakteristieke uitstraling hebben.

Kurk staat naast zijn isolerende werking ook bekend om zijn geluidsdempende functie, wat zeker in het gebruik op muren kan bijdragen tot een “stillere” woning ; ideaal om te combineren met een “harde” geluidsversterkende vloer, zoals natuursteen of beton.

En omdat kurk de omgevingswarmte opneemt en vasthoudt, voelt het daarnaast ook nog lekker warm aan, wat het een ideaal materiaal maakt om een comfortabele en gezellige woonomgeving te creëren.

Een heel belangrijk feit wat betreft natuurbehoud is, dat kurk een honderd procent recycleerbaar en biologisch afbreekbaar natuurproduct is. De boom worden niet geveld, maar bij de kurkeik wordt alleen de schors weggehaald, die daarna gewoon weer aangroeit.

MAXIMO wandkurk is verkrijgbaar in rechthoekige tegels van 30 x 90 cm die je zowel in horizontale als in verticale richting kunt plaatsen. De 1,5 cm dikke kurktegels worden rechtstreeks op een zuivere en vlakke gepleisterde of gipskartonnen wand bevestigd met behulp van watergedragen lijm.

Omdat de tegels echter geen beschermende vernislaag hebben, zijn ze wel enkel geschikt voor gebruik in droge ruimtes. (tenzij je er zelf een vernislaag overheen legt, maar dan verlies je wel het natuurlijk karakter)

Leuk detail:

Welke woningstijl je ook hebt, de nieuwe en trendy kurktegels komen zowel tot hun recht in een landelijk, als in een minimalistisch of industrieel interieur en zorgen bij elke woonstijl voor een aparte gewaarwording.

 

Bronnen:

http://www.bouwenwonen.net/interieur/productnieuwsread.asp?id=38654&content=Batibouw-2016:-Puur-natuur-aan-de-muur

http://www.santana.be/nl/blog/acties-evenementen/batibouw-2016-santana-zet-wandkurk-maximo-de-kijker

Comments are closed.