Led verlichting is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en stilaan is de led lamp ook alle voorgaande verlichting, zoals de traditionele gloeilamp en zelfs de spaarlamp van de troon aan het stoten.

Alles kadert natuurlijk in het hervormen van ons energieverbruik, dat drastisch moet dalen om bepaalde energienormen te halen. En de kleinste inspanning die je hierbij zelf kunt doen, is in je huis alle oude lampen vervangen door led exemplaren.

Maar wat weten we nu eigenlijk over die ledverlichting, behalve dat ze energie bespaart, maar tegelijkertijd ook een pak duurder in aankoop is?

ledverlichting

Laat ons even je geest verlichten:

*De led (”Light Emitting Diode”; letterlijk een lichtgevende diode), werd in de jaren ’20 ontdekt en getest door een Russische professor. De werking als lamp, werd pas in de jaren ’60 en ’70 verder uitgebreid tot nu, waar led verlichting helemaal ingeburgerd is.

*Het grootste voordeel van de ledverlichting is uiteraard de energiebesparing. (tot 10 keer zuiniger dan de normale halogeenlamp) Vervang daarom een halogeen van 50 watt, door een 5 watt led spot en je bespaart al heel wat op je energierekening.

Daarnaast zijn leds ook veiliger omdat ze gewoon minder opwarmen, kunnen ze in veel meer toepassingen gebruikt worden, gaan ze een pak langer mee (tot wel 30000 branduren), hebben ze een breder kleurspectrum, zijn ze beter bestand tegen schokken en trillingen, hebben ze geen opstarttijd nodig, zijn ze voor 75% recycleerbaar, enzovoort.

ledlampen

*Heel belangrijk: waar moet je op letten om degelijke ledverlichting aan te kopen?

Led lampen kan men tegenwoordig overal aanschaffen, maar wat zorgt er nu voor dat de lamp die wij kopen, veilig en duurzaam is?

Uiteraard is het belangrijk, waar u leds aankoopt. Een gespecialiseerde zaak zal over het algemeen betrouwbaarder zijn, dan een willekeurig voordeel via een of andere random website.

Maar waar je vooral de echtheid kan ontdekken, is via het keurmerk. Elke ledlamp moet voorzien zijn van het keurmerk CE en ROHS. Dan pas kan je er zeker van zijn, dat de lamp getest en goedgekeurd is.

Een bekend merk, zoals bv. Philips of Osram, garandeert meestal een betrouwbaar product.

Vooral bij de aankoop via internet is het belangrijk om de betrouwbaarheid van de leverancier te controleren.

Als je een led lamp aankoopt en je wilt weten, hoeveel licht ze geeft, let dan niet op het aantal Watt, maar op het aantal lumen. Als je bedenkt, dat een traditionele halogeenlamp van 50 watt, 400 lumen bevat, dan kan je dit vergelijken met de lumen vermeld op de led lamp.

Soms kan het gebeuren dat het licht dat je krijgt, niet het licht is dat je wou. Dan heb je wellicht niet gekeken of je led lamp een warm wit of een koel wit uitstraalt. Hou daar rekening mee bij de aankoop.

Daarnaast moet je steeds letten op: de stralingshoek (breed of smal), dimbaar of niet, waterdichtheid (IP), de prijs (kies een goede middelmaat) en levensduur.

Nog veel meer weten over LED verlichting?

http://www.ledlampenfabriek.nl/informatie/

Comments are closed.