Het is één ding om te bouwen met ecologische materialen, het is nog iets totaal anders om dit principe ook door te trekken naar de inrichting van je interieur. Veel hangt af van de mentaliteit van ontwerpers, die ofwel kiezen voor hedendaags design, dat te vaak aan verandering onderhevig is, ofwel bewust met herbruikbare materialen werken, met oog op de toekomst.

Met de volgende bruikbare tips voor een ecologisch interieur, kunnen ook wij als consument de markt gaan bepalen, door ons koopgedrag aan te passen en te kiezen voor duurzamer leven.

ONTWERPEN OM ENERGIE TE BESPAREN

Het kostenplaatje van ons energieverbruik is de grootste factor in de verandering van ons klimaat. De enige manier om dat te verlagen, is door energiezuinigere gebouwen te ontwerpen en door ook de inrichting ervan te doen met energieverlagende materialen, die minder tijd vragen om te verwarmen. Goed geïsoleerde ramen, gordijnen die koude en hitte buiten houden en andere verduisteringsmethoden, die er mede voor zorgen dat een constante temperatuur in de woning gehandhaafd blijft.

Daarnaast is bewust kiezen voor tapijt opnieuw helemaal in; het is niet enkel warm, het houdt ook de warmte vast en daarenboven geeft het een psychologisch gevoel van warmte, waardoor de eigenlijke temperatuur kan verlaagd worden.

Nog een manier om handig om te gaan met energie, is door de verlichting in de woning slim te verdelen en reflectiepunten aan te brengen, die licht weerkaatsen, waardoor we minder kunstlicht nodig hebben.

KIEZEN VOOR ONTWERPEN DIE EEN LAGE MILIEU-IMPACT HEBBEN

De toekomst om onze ecologische voetafdruk te vergroten, zit hem in het gebruik van duurzame materialen. Dat betekent dat kiezen voor organische materialen zoals hout, wol, natuurlijke steensoorten… de regel worden. Daarbij kiezen voor materialen die snel hernieuwbaar zijn (bv. bamboe) en die in een natuurlijke omgeving worden geteeld, wordt een verantwoordelijkheid die we als bewoners op ons nemen door labels en certificaten door te nemen , vooraleer we een materiaal aankopen. Let bijvoorbeeld op het FSC label op producten in hout en kijk goed naar de samenstelling van decoratieve stoffen bijvoorbeeld. Je kan daarbij vaak uitmaken of deze synthetisch zijn, of gemaakt uit gerecycleerde materialen enzovoort…

RECYCLEREN IS DE BOODSCHAP

Ook ontwerpers begrijpen de noodzaak van duurzame producten en gaan meer en meer gerecycleerde designstukken creëren, om onze afvalberg te verkleinen. De trend om elk jaar totaal nieuwe designs te maken is dan ook voorbij; meer wordt er gekozen om oude stukken een nieuwe levenswaarde te geven. Ook wij als consument kunnen hieraan meewerken, door zelf creatieve ontwerpen te maken van wat we anders gewoon als afval beschouwen, of door oude versleten meubelstukken een update te geven, waardoor ze nog jaren meekunnen.

INRICHTEN MET HET OOG OP EEN LANGE LEVENSDUUR

Nog een tip die ervoor zorgt dat we het milieu minder belasten, is door te kiezen voor materialen de een lange levensduur hebben. Stevige ambachtelijke producten worden opnieuw de trend. Zij zijn over het algemeen tijdloos en kunnen tegen een stootje. Vooral producten die onder hoge druk staan, zoals bijvoorbeeld vloeren, zouden ontworpen moeten worden met materialen die super duurzaam zijn en ook wij als consument kunnen daaraan meewerken, waardoor we niet om de zoveel jaar ons interieur moeten vervangen door nieuwe minder duurzame items. Met andere woorden, we moeten opnieuw kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit, klassiek boven trendy en eenvoudig boven opvullend. Om deze omschakeling op te vangen, kunnen we met zijn allen meer kiezen voor flexibele ruimtes, waar we makkelijk dingen kunnen aanpassen om onze persoonlijke groei bij te houden. (verschuifbare wanden, aanpasbaar meubilair, modulaire elementen…) Wanneer we er ook voor zorgen dat al deze materialen makkelijk onderhoudbaar zijn, gebruiken we ook nog eens minder schoonmaakproducten, waardoor ook dat probleem de wereld uit is.

EEN GEZOND BINNENKLIMAAT CREËREN

Uiteraard zou dit de eerste bekommernis moeten zijn van alle materialen en bouwwijzen die er zijn en ook hier is al een grote evolutie gekomen. Als we denken aan een gezond binnenklimaat, denken we vooral aan een degelijke kwaliteit lucht, verwarming, ventilatie, verlichting en geluid.

Net omdat we zoveel tijd binnenshuis doorbrengen, is deze factor heel belangrijk. Daarom is het van het grootste belang dat we rekening houden met stoffen en materialen die giftige ingrediënten bevatten en de luchtkwaliteit kunnen verstoren. Ook hier kunnen we zelf veel doen, door te kiezen voor ontwerpen die op een degelijke en zuivere manier geproduceerd werden. Daarnaast is een goede ventilatie geen overbodige luxe en zelfs kleine dingen zoals het juiste tapijt, kan ervoor zorgen dat ongewenste stofdeeltjes in de lucht terecht komen. (mits regelmatige reiniging natuurlijk)

Kortom, als we met zijn allen deze tips ter harte nemen, kunnen we al heel wat bijdragen aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen en tegelijkertijd genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Bron: https://medium.com/@ECONYL/5-principles-of-sustainable-interior-design-b390503a5176

Opmerking plaatsen

Close