Nu de zon minder zonuren heeft en de dagen korter worden, trekken we ons meer en meer terug in de warmte van onze huizen. Vaak kiezen we een algemene verwarming die de woning verwarmt, maar daarnaast houden velen van ons er nog een sfeerverwarming op na.

Dat kan een open haard zijn of een vuurschaal voor buitengebruik, maar ook de bio-ethanol haarden kennen nog steeds een opmars.

Net omdat bio-ethanol geen vaste aansluiting vraagt, is ze zo populair als bijverwarming of sfeerbrenger.

Bio-ethanol is een bio product, geproduceerd uit natuurproducten, zoals: riet/bietsuiker, aardappelen, maïs, graan, en overschotten van wijn.

Omdat bio-ethanol een natuurproduct is, komen er bij de verbranding ook geen schadelijke stoffen vrij, maar een mix van waterdamp en CO2. Dat maakt dat de verbranding ook veilig is voor mens en dier.

Bio-ethanol haarden branden met een open vlam, wat betekent dat het een open vuur is, toch geeft de verbranding geen rook of roet vrij aan de atmosfeer, maar omdat de haard zuurstof opgebruikt, is het toch raadzaam om ventilatie te voorzien in de ruimte waar de haard brandt.

Daarnaast gebruik je best een type bio-ethanol die 100% zuiver is. Er zijn al heel wat producten op de markt die minder duur zijn, maar daarom ook minder zuiver, waardoor de verbranding ook schadelijker wordt. Wil je dus investeren in een bio-ethanol haard, schaf je dan ook de meest zuivere en iets duurdere grondstof aan.

Brand de bio-ethanol ook in een speciaal daarvoor geconstrueerde haard en niet in één of ander klein, zelf samengesteld bakje, dat gevaarlijke situaties kan meebrengen.

Die haarden zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, van tafelhaard, wandhaard tot buitenhaard. De haarden zijn los en verplaatsbaar, tenzij je ze inbouwt als muurhaard en zorgen overal in en rond de woning voor sfeer met hun opmerkelijk vlammenspel.

De meeste haarden zijn enkel bedoeld als sfeerverwarming, maar de wandhaarden kunnen ook werkelijk gebruikt worden als degelijk verwarmingspunt, omdat ze meestal groter zijn en een groter vlammenspel hebben.

De haarden passen ook in alle interieurs, zowel binnen als buiten.

Het voordeel is, dat bio-ethanol haarden goedkoper zijn in aankoop, je geen aansluiting nodig hebt en je het vuur kunt doven wanneer je dat wilt; je hebt geen opruimwerk en weinig tot geen geurhinder (enkel als je de kachel dooft, kan je een geur waarnemen). Kies daarom een vloeistof die 96% bio-ethanol bevat.

Wel is het verbruik van een bio-ethanol haard duurder dan andere verwarmingsbronnen, gewoon omdat de aankoop van bio-ethanol vrij duur uitvalt, als je de haard dagelijks gebruikt en vooral als je deze als hoofdverwarming wilt gebruiken. Reken dat je van een haard van ongeveer 90 cm breed een vermogen mag verwachten van ongeveer 2000 tot 2500 Watt, waarbij je een kamer van 25 m2 kan opwarmen in ongeveer 20 minuten en je tot 4 uur kunt genieten van de gezellige warmte.

Daarnaast moet je voorzichtig zijn bij het ingieten van de vloeistof, omdat gemorste vloeistof steeds kan ontvlammen. Laat dus de haard eerst afkoelen vooraleer je er nieuwe vloeistof bijgiet. Plaats de haard ook altijd op een stabiel oppervlak en als er toch bio-ethanol naast de haard terecht komt en ontbrandt, blus dan nooit met water maar hou altijd een blusdeken, zand of CO2 blusser bij de hand.

Bronnen:

http://www.puurvuur.eu/

http://www.haarden-kachels.be/haardvuur/bio-ethanol-haard/

 

Opmerking plaatsen