Een leuk projectje dat we opnieuw met jullie willen delen, is het creëren van mini zentuinen.

Omdat we in zulke chaotische tijden leven, waar vrede, liefde en zachtheid vaak ver te zoeken zijn, zien we een trend ontstaan, waar mensen steeds vaker de spiritualiteit opzoeken, om ergens een rustpunt te vinden, dat tegengewicht kan bieden aan de steeds harder wordende maatschappij. Daarom kiezen we er meer en meer voor om ons lichaam en geest te voeden met liefdevolle boodschappen.

SPIRITUALITEIT BIJ JE THUIS

Die boodschappen worden vaak gevonden in bepaalde spirituele stromingen, zoals onder andere mindfullness en allerlei vormen van meditatie. Daarin wordt heel vaak de rust gevonden die men zoekt.

Ook thuis in je woning, kan je bepaalde aspecten toevoegen, die die manier van leven symboliseert. Zo kan je in huis feng shui  toepassen, om alles in balans te brengen, maar je kan ook kleine aspecten toevoegen, zoals een mini zentuintje, om op een subtiele manier een oase van rust in je huis te brengen.

DE FILOSOFIE

De filosofie achter een zentuintje is het brengen van rust en sereniteit en zo moet het er ook uitzien. Geen overbodige details en ook geen waterelementen, maar enkel de droge basis. Daarom noemt men het ook weleens een rotstuintje. Het waterelement wordt erin gebracht door de rimpelingen in het zand. Sommige details worden vastgezet en andere zijn steeds in beweging. Hoe jouw tuintje erbij ligt, zegt dan ook veel over jouw persoonlijkheid.

MATERIALEN NODIG VOOR DIT PROJECT

Jouw zentuintje hoeft er helemaal niet uit te zien als dat in het voorbeeld; maak er jouw creatie van. In het voorbeeld werden gebruikt:

-Een frame met een diepe bodem (kan een fotokader zijn)

-Een basis van mos (dun)

-Een blad piepschuim

-Een klein stuk karton

-Een zwarte markeerstift

-Een dozensnijder

-Schaar

-Hobbylijm

-Decoratief zand

-Siersteentjes

-Een mini riekje (om het zand te effenen)

-Mini zen accessoires, bv. een mini buddha

-Stickertjes bloemen (hier kersenbloesem)

AAN HET WERK

STAP 1

Zorg er voor dat alle accessoires complementair zijn aan mekaar wat betreft grootte in vergelijking met de grootte van je frame.

STAP 2 DE BASIS MAKEN

Teken met de marker een golvende vorm op het stuk piepschuim. Knip de vorm uit en zorg ervoor dat hij past in het frame.

Leg nu de vorm tegen het stuk mos dat je als basis koos en trek met de marker de vorm op het stuk mos; knip de vorm uit in het mos.

Kleef de vorm in mos op de vorm in piepschuim en strijk goed glad.

Plaats je basis in het frame.

STAP 3 HET ZAND TOEVOEGEN

Nu je aan de ene zijde het grasgedeelte hebt, vul je de rest van het frame op met een laag zand, tot ongeveer één vierde van de hoogte van het gras.

STAP 4 DE DETAILS TOEVOEGEN

Nu ga je de accessoires toevoegen. De vaste delen zoals de mini buddha en de stenen, lijm je vast op het grasgedeelte en kleef ook enige stickertjes als je die gebruikt.

Je kan bijvoorbeeld ook een eilandje maken in het zand. Hiervoor knip je een vormpje uit in het stuk karton en breng je die over op een stukje mos; kleef de twee samen en leg je eilandje op het zand. Voeg nog steentjes toe als je dat wenst.

Als laatste voeg je je mini riekje toe en kan je beginnen aan het onderhouden van jouw unieke zentuintje. Gebruik het eventueel om te mediteren of gewoon om rust en sereniteit te brengen na een drukke werkdag.

Bron:

http://www.thirstyfortea.com/2015/06/25/mini-zen-garden/

Nog meer tuintjes:

http://www.tebdiy.com/make-your-own-diy-mini-zen-gardens-2.html

 

Opmerking plaatsen

Close