Ikebana is een nieuwe trend op gebied van bloemschikken. Het komt uit Japan en wordt meer gezien als kunst. Ikebana betekent letterlijk “levende bloemen”.

De basisgedachte is om één geheel te creëren tussen mens en natuur.

Oorsprong

Deze techniek is eigenlijk niet helemaal nieuw, aangezien deze al bestaat sinds de 7ste eeuw als religie en vereringwijze met een zekere symboliek en onder strikte regels. Naarmate de jaren vergingen werd dit meer beschouwd als kunst.

Hoe creëer je deze nu?

Er zijn enkele basiselementen waar je rekening mee moet houden om ook effectief een Ikebana bloemstuk te maken.

Zoals je kan zien worden er hier zeer weinig bloemen gebruikt. Dit omdat het meer om het minimalisme, de ruimt een de structuur gaat. Het belangrijkste verschil tussen gewone bloemsierkunst en Japanse bloemsierkunst is dat Ikebana juist heel bewust open ruimtes creëert, terwijl bij het gewone bloemschikken de ruimtes juist zoveel mogelijk worden opgevuld over het algemeen.

Er wordt ook gewerkt met langere takken die perfect gebalanceerd zijn. Vaak zit er ook een knop in verwerkt die hoop voorstelt.

Men zegt zelfs dat deze trend leidt tot zelfbewustzijn én geluk. Uittesten dan maar zeker ? 🙂

Ikebana

Zelf aan de slag

Je kan hier perfect zelf ook mee aan de slag gaan. Je vindt op internet heel wat materialen terug zoals vazen, schalen en dergelijke om jouw Ikebana bloemstuk te maken.

Ondertussen kan je zelf al Ikebana lessen volgen én via Youtube vind je uiteraard ook heel wat videomateriaal terug om jezelf dit aan te leren.

Opmerking plaatsen