Vloerverwarming is voor de meeste bouwers alom bekend en wordt ook vaak toegepast in woningen, omdat het een aangename warmte afgeeft.

Maar naast vloerverwarming bestaat er ook wandverwarming.

Wandverwarming wordt veelal toegepast in kleinere ruimtes, waar het plaatsen van radiatoren teveel plaats inneemt, zoals in badkamers. Toch kan je overal in huis wandverwarming plaatsen, want de oppervlaktetemperatuur ligt hoger dan bij vloerverwarming waardoor een ruimte sneller opgewarmd wordt met dit type verwarming.

De opbouw voor dit systeem is identiek aan de opbouw voor vloerverwarming en bestaat uit een buizenstelsel, gevuld met warm water, dat in de muur wordt geïnstalleerd. Je zou denken dat dit systeem installeren enkel voor nieuwbouw interessant is, maar zelfs voor wie renoveert, kan dit systeem toegepast worden.

De voor- en nadelen zijn:

De kamer warmt sneller op dan met vloerverwarming

De warmte wordt ook langer in de muur vastgehouden en afgegeven aan de ruimte (stralingswarmte), waardoor het ook langer warm aanvoelt, zelfs als de verwarming reeds uitstaat. Het nadeel is wel, dat de warmte zich daar in de ruimte zal verzamelen waar de installatie zich bevindt.

Wandverwarming werkt enkel optimaal als de ruimte goed geïsoleerd is, zoniet gaat er veel warmte verloren.

Naast het feit, dat wandverwarming een aangename warmte afgeeft, kan het de woning ook verkoelen als er koud water door de buizen stroomt. Interessant voor de zomermaanden bijvoorbeeld.

Omdat wandverwarming geen luchtcirculatie veroorzaakt, heb je ook geen last van stof dat in huis ronddwaalt.

Het grootste voordeel van wandverwarming is natuurlijk, dat er geen radiatoren het uitzicht verpesten. Alles zit mooi in de muur ingewerkt.

Het nadeel is dan wel, dat je tegen de verwarmingsmuur geen ingebouwde kasten kunt plaatsen, maar moet kiezen voor open kastruimte, waar de warmte door kan circuleren. Ook boren en schilderijtjes ophangen met nagels is uit den boze, om de leidingen niet te beschadigen. Maar daar bestaan andere mogelijkheden voor (ophangsystemen zonder nagels en schroeven)

Een leuk voordeel is, dat je de installatie van wandverwarming na enkele jaren terugverdiend hebt, omdat het rendement zo hoog is.

Hoe wordt het geplaatst?   

Twee systemen

1) Nat systeem

Bij het natte systeem komen de verwarmingsbuizen in de pleisterlaag van de muur te liggen. Bovenop de eerste pleisterlaag wordt een glasvezeldoek aangebracht voor de stevigheid, gevolgd door een tweede pleisterlaag als afwerking.

Bij het natte systeem kan je kiezen voor leem in plaats van pleister. De lemen afwerking oogt heel natuurlijk en ze zorgt er ook voor dat de wandverwarming de warmte lang en goed kan afgeven. Bovendien heeft leem ook een goede vochtregulerende werking.

2) Droog systeem

Bij het droog systeem van wandverwarming worden de buizen op een scheidingswand geplaatst. Daarop worden metalen lamellen op de buizen geplaatst, om de warmte beter af te geven. De afwerking hier is doorgaans gipsvezel- of gipskartonplaten. Een snelle oplossing zijn prefab panelen, waarbij de verwarmingselementen al aan een gipsplaat bevestigd zijn, hetgeen de plaatsing eenvoudiger maakt.

Prijzen voor wandverwarming variëren naar gelang de oppervlakte, het gebruikte materiaal en de afwerking.

Meer weten?

http://www.centraleverwarmingcv.be/wandverwarming.html

Opmerking plaatsen