Licht is broodnodig voor onze gezondheid. We leven dan ook meteen op als we het zonnetje op onze huid voelen. Ook in huis is het dubbel gezellig als er een bundel licht binnen schijnt.

Huizen die een mooie natuurlijke lichtinval hebben liggen dan ook veel beter in de markt, dan donkere woningen, die ons onmiddellijk een somber gevoel bezorgen.

Maar wat als je toch niet voldoende licht binnenkrijgt en dit je humeur nadelig beïnvloedt? Dan kan je met heel simpele aanpassingen er toch voor zorgen dat je woning straalt.

Hoe?

Dat lees je hieronder.

*Hoe het licht binnenshuis verdeeld wordt, hangt veel af van hoe je je buitenruimte aankleedt. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor het gebruik van een lichte kleur bestrating in de buurt van de ramen. De zon zal een lichte kleur beter reflecteren naar binnen toe, waardoor het ook binnenshuis lichter aanvoelt.

*Zorg ervoor dat je geen licht wegneemt door voor de vensters hogere planten te laten groeien. Het groen mag dan wel leuk staan door het glas, maar het neemt ook behoorlijk wat licht weg. Het beste kan je het groen uit de tuin zover mogelijk van je ramen houden, of het zo kort mogelijk snoeien. Kies bijvoorbeeld voor een lage beplanting die je van binnenuit niet ziet.

*Het lijkt raar, maar als je je buitenschrijnwerk in een lichte kleur schildert, zorgt ook dit voor een weerkaatsing naar binnen toe en zodoende een lichtere binnenruimte.

*Allerlei soorten raamdecoratie zorgen er jammer genoeg ook vaak voor dat de zonnestralen of het daglicht gefilterd wordt, waardoor een kamer minder licht aanvoelt. In het heetst van de zomer kan dit een genot zijn, maar op een gewone dag kan het ervoor zorgen dat een kamer bedrukt aanvoelt. Je kan dit eventueel oplossen door middel van horizontale lamellen in hout of aluminium, die het natuurlijke licht naar binnen toe reflecteren, vooral als je ze bijna horizontaal openzet.

*Heb je vensterbanken? Dan hebben je misschien de neiging om daar allerlei spulletjes of planten op te zetten. De planten hebben er allicht baat bij maar de natuurlijke lichtinval niet. Plaats daarom niks of zo weinig mogelijk op de vensterbanken én schilder ze in een lichte kleur. Ook dat helpt om het licht naar binnen te halen.

*Spiegels, kristallen en andere bling bling voorwerpen doen het altijd goed, als je meer licht in een ruimte wilt en vaak creëren ze een regenboogeffect, waar je gewoon heel gelukkig van wordt…

*Hoge kasten en dergelijken voor of in de buurt van het raam zijn vanzelfsprekend nefast voor de lichtinval in een kamer. Kies voor kleinere exemplaren of als het anders niet kan, ga dan voor kasten en meubilair in een lichte kleur.

*Misschien stond je er nog niet bij stil, maar de vloer is eigenlijk het item dat het meeste licht weerkaatst in een kamer. Ga je dus ook hier voor een lichte kleur vloer, dan zal je vanzelf meer daglicht naar binnen toe trekken, nog meer als je gaat voor een glanzende tegelvloer.

*Een witte muur weerkaatst meer licht dan een donkere muur. Wil je een accentmuur plaatsen in een donkerdere kleur? Zorg er dan voor dat die zich niet vlak naast een raampartij bevindt. Kies eerder voor een lichte, gladde muur die het licht weerspiegelt.

*Heb je een hoge woning met meerdere verdiepingen en wordt er licht van bovenuit het huis binnengebracht? (via een groot dakraam bijvoorbeeld) Dan zal je meestal op de begane grond minder lichtinval krijgen dan op de bovenste verdieping.

Een goeie tip is om de muren op de begane grond in een lichtere tint te schilderen dan die op de bovenverdiepingen. Op die manier wordt het licht beter verdeeld over de woning.

Bron: http://interior-issues.nl/te-donker-in-huis-tips/#.V6scXY9OKM8

Comments are closed.