Na de drukte van de feestdagen, is de rust in huis vaak een beetje weg. Je hebt gasten over de vloer gehad, meubilair heeft misschien een andere bestemming gekregen, nieuwe zaken moeten toegevoegd worden, terwijl andere juist opgeruimd moeten worden. Kortom, het nieuwe jaar brengt heel wat klusjes in huis mee.

Wat zijn zoal de karweitjes die je bij het begin van het jaar moet of “wilt” aanpakken?

Het is jammer maar helaas, de kerstman en zijn rendieren zijn alweer vertrokken naar het Hoge Noorden en dat betekent, dat ook de kerstversiering weer een jaartje mag uitrusten.

Verpak alle kerstdecoratie in ordelijke dozen, dat scheelt je heel wat tijd en moeite en je zal er volgend jaar dankbaar voor zijn, dat je alles weer snel terug vindt. Label de verschillende decoraties om een mooi overzicht te krijgen. Gebruik eventueel gebruikt inpakpapier, om bepaalde ornamenten te verpakken, op die manier doe je ook nog aan duurzaam werk.

Controleer bij de kerstverlichting of de lichtjes nog werken, wanneer ze verpakt zijn en haal ook alle batterijen uit de kleinere lichtslingertjes, om te vermijden dat je volgend jaar nieuwe verlichting moet kopen, of dat de batterijen uitgelopen zijn. Zijn de batterijen nog goed? Bewaar deze dan in plastic zakjes, bij de desbetreffende artikelen.

Ook kerst gerelateerde kleedjes en napjes, worden gewassen en opgeborgen op de juiste plaats en bij voorkeur in luchtdichte zakjes; op die manier zijn ze beschermd tegen insecten en weet je volgend jaar perfect wat je in huis hebt (een jaar is lang en je wilt volgend jaar geen onnodige kosten maken)

In en om het huis:

  • Ga op zoek naar vlekken. Geloof me, als je zoveel gasten over de vloer gekregen hebt, zal er wel hier en daar een vlekje zijn op tapijten of andere meubelstoffen (check ook de muren!). Het is beter deze nu direct te verwijderen. Zo ook met feestkledij: breng deze beter nu naar de droogkuis, dan ze een jaar zo in de kast te hangen.
  • Dat is meteen een goede reden om ook de kleerkast even een opruimbeurt te geven, want de zoektocht naar de feestoutfit, kan misschien de dagelijkse orde ook daar verstoord hebben.
  • Daarnaast is het haast traditie, dat men vooraleer de gasten komen, snel nog de vloer kuist, maar dat werkje kan je beter bewaren tot na de feestdagen, dan zal je er ook werkelijk plezier aan beleven.
  • Moet er zilverwerk gepoetst worden? Laat dat misschien over aan een enthousiaste helper. Het zilver inpakken in een speciaal aanslag werend doek, zal je volgend jaar veel werk besparen.
  • Heb je terug een aantal nieuwe gadgets gekregen? Maak dan plaats in de kast en vervang oude spullen door de nieuwe; het is de beste manier om geen overdaad aan spullen te bewaren, waar je later niks meer mee doet.
  • Een klusje dat je misschien hebt laten hangen, omdat het gewoon geen leuk werk is, maar dat je nu wel echt moet aanpakken, is de oven reinigen en de rest van het gebraad verwijderen. En neem tegelijkertijd, ook de koelkast en de voorraadkast mee.
  • Na die noodzakelijke klusjes, verwen je jezelf met wat overbleef van de ijstaart of kerstpralines en geniet je weer van een proper en opgeruimd huis.

Bronnen:

https://www.care.com/c/stories/5954/9-ways-to-use-holiday-help-after-the-big-day/

https://www.marthastewart.com/1509936/cleaning-chores-you-tackle-after-holidays

Opmerking plaatsen