Bij de aankleding van een woning, is het kiezen van de juiste vloer heel belangrijk. Je gaat namelijk dagelijks geconfronteerd worden met zijn gebruiksgemak- of ongemak. Daarom is het van essentieel belang dat je van bij het begin de voor jou perfecte vloer uitzoekt.

Maar hoe kan je weten welke vloer dat is? Ga je louter op uitstraling af, of op kleur? Of moet een vloer voor jou bepaalde criteria bezitten die iets diepgaander zijn?

Wij vonden voor jullie een korte maar superleuke test, waarbij je door een aantal simpele vragen te beantwoorden, je onmiddellijk een duidelijk beeld krijgt van de richting die je zou moeten uitgaan, om jouw ideale vloer te vinden, aangepast aan jouw unieke persoonlijkheid.

**Wat vind jij het belangrijkste bij de aankoop van een vloer?

 1. De prijs mag niet te hoog zijn.
 2. Het materiaal moet ecologisch verantwoord zijn.
 3. Het moet een tijdloze uitstraling hebben.
 4. Het onderhoudsgemak.
 5. De geluidsisolerende functie.

**Elke vloer heeft voor- en nadelen. Welk nadeel neem je er graag bij?

 1. Het is geen echt hout.
 2. De vloer is niet geschikt voor vochtige ruimtes.
 3. De vloer vraagt iets meer onderhoud.
 4. Het voelt minder warm aan.
 5. Het voelt nogal artificieel aan.

**Met welke stelling ga jij akkoord?

 1. “Mijn vloer moet slijtvast en vlekbestendig zijn.”
 2. “Ik vind een natuurlijke look heel belangrijk.”
 3. “Ik wil een duurzame vloer met een comfortabel warmtegevoel.”
 4. “Mijn vloer verslijt niet en is zeer onderhoudsvriendelijk.”
 5. “Een vloer die 100% waterdicht is, is een must.”

**Welk type onderhoud lijkt jou het beste?

 1. Dweilen en regelmatig een gepaste reiniger gebruiken.
 2. Reinigen met Woca olie.
 3. Waxen, schuren, lakken.
 4. & E. Stofzuigen en dweilen.

Welk antwoord gaf jij het vaakst? Dat is het type vloer voor jou!

A: Laminaat

Laminaat kan tegen een stootje en is kras- én vlekbestendig. Voor elk budget vind je wel een laminaatvloer. Bovendien kan je kiezen uit verschillende kleuren en is laminaat makkelijk in onderhoud. Een goed uitgewrongen dweil en een laminaatreiniger doen het werk.

B: Meerlagig parket

Wanneer je massief parket te duur vindt, is meerlagig parket een perfect alternatief. Het heeft de natuurlijke, knusse uitstraling die een echte woonkamer nodig heeft en je kan het snel plaatsen. De zeven UV-laklagen vormen de ideale basis voor bescherming en onderhoud. Meerlagig parket is ook ecologisch verantwoord omdat de toplaag minder dik is.

C: Massief parket

In de volksmond wordt parket te pas en te onpas gebruikt. Willen we helemaal correct zijn, dan mag je pas van parket spreken als de toplaag voor 2,5 mm uit massief hout bestaat. Massief parket is onverslijtbaar en wordt zelfs mooier naarmate het ouder wordt. Écht parket geeft een comfortabel warmtegevoel én een tijdloze uitstraling, wat geen enkele andere vloer kan evenaren. Bovendien is massief parket antiallergisch en hygiënisch. De zachte houtsoorten zijn ideaal voor kamers die weinig worden belopen, zoals bv. de slaapkamer. Hardhout is dan weer resistenter. Parket vraagt wel meer onderhoud dan een andere vloer: waxen, schuren, lakken …

D: Keramisch parket

Keramisch parket valt nauwelijks te onderscheiden van echt parket. Het is duurzaam, makkelijk te leggen én heeft de uitstraling van massief parket. Keramisch parket is bovendien beschikbaar in meerdere kleuren, het onderhoud neemt minder tijd in beslag en het is een tikkeltje goedkoper. De kwaliteit verschilt wel licht naargelang de soort. Hiervoor moet je letten op de dikte van de voeg: 1 tot 2 mm geeft het mooiste resultaat. Een extra pluspunt? Keramisch parket is dé vloeroplossing bij uitstek als je vloerverwarming wil installeren. Ook kan je keramisch parket gewoon over de bestaande vloer leggen, wat flink wat tijd bespaart.

E: PVC/LVT

PVC/LVT is de goedkoopste optie en is enorm makkelijk in onderhoud. Let er enkel op dat het onderhoudsproduct niet te agressief is. Een belangrijk voordeel van PVC/LVT is dat het slechts 4 mm dik is waardoor je bij renovaties minder hoogte verliest. Tot slot isoleert PVC/LVT bijzonder goed tegen geluid en is het 100% waterdicht.

Bron :

http://www.zelfbouwmarkt.be/blog/parket-en-wand-en-plafondbekleding/vloeren-test

Comments are closed.