Nu de dagen korter worden en de avonden langer, wordt het ook vroeger donker. Ideaal dus, voor ongenode gasten om ongemerkt rond te sluipen. Wil je nog voor de winter je woning veiliger maken en beter geïsoleerd? Dan kan je maar beter voor het juiste glas kiezen in ramen en deuren.

Er gaan heel wat fabels rond over het al of niet inbraakwerend zijn van glas. In de eerste plaats, vertraagt het enkel; een inbreker die voldoende tijd en geduld heeft, raakt toch binnen. Maar dat hebben de meesten natuurlijk niet; daarom kan een aangepast glas zeker helpen om inbrekers af te schrikken.

Vaak wordt er verkeerdelijk gedacht dat dubbel glas moeilijk breekt, maar ondertussen biedt dat type glas al lang geen bescherming meer tegen inbraak, zelfs niet als je de binnenzijde laat bekleden met een speciale PVC folie. Er bestaat dan wel weer een speciale soort dubbel glas, duurder dan het traditionele, maar beter bestand tegen inbraak.

Zelfs gehard glas, dat toch al vijf maal sterker is dan gewoon glas, is blijkbaar niet inbraakveilig. Het is wel moeilijker stuk te krijgen en spat in kleine stukjes uit mekaar, maar blijkbaar ook niet echt inbraakveilig.

Voor winkels en professionele toepassingen bestaat er wel inbraak- en kogelwerend glas, maar voor particulier gebruik ben je het beste af, met gelaagd glas, ook wel gelamineerd glas genoemd.

Gelaagd glas is meer dan gewoon getemperd glas; het wordt vaak toegepast in ramen en deuren, om meer bescherming te voorzien (bijvoorbeeld als er kleine kinderen in huis zijn). Het verschil tussen gewoon glas en gelaagd glas is, dat er tussen de lagen glas een elastische kunststof film geplaatst wordt, waardoor het glas minder doordringbaar is; het glas barst wel, maar de onderliggende laag is moeilijk te breken. Daardoor wordt het voor ongenode gasten al een hele klus om toch binnen te dringen.

Naast het beschermende effect, zorgt gelaagd glas ook voor de nodige afscherming tegen UV stralen, isoleert het zowel tegen warmte en koude en geluid van buitenaf.

Let er wel op, dat zelfs aangepast glas, enkel goed werkt, als het op de juiste manier en door een vakman geplaatst wordt. Niet enkel het glas op zich maar ook de sluitsystemen van ramen en deuren moeten aangepast worden, om een optimale bescherming te bieden.

Meer weten over andere inbraakvertragende glazen?

http://www.evmglass.com/inbraakwerend/index.htm

Bron artikel:

http://www.politiezonerupel.be/voorkom-woninginbraak/428-preventieve-tips-voor-glas.html

Opmerking plaatsen