Naar aanleiding van Wonen 2018, waar het bouwen met hout een grote plaats inneemt, duiken we nog even in de materie van hout. Op de beurs zelf kan je alles te weten komen over het bouwen met hout, maar we lichten al een aantal houtbouwsystemen toe, met hun specifieke kenmerken.

DE SYSTEMEN OP EEN RIJTJE

De verschillende houtbouwsystemen die momenteel aangewend worden in de bouwsector, zijn:

houtskeletbouw, het palen-balkensysteem en bouwen met massieve houtplaten.

Elk systeem heeft zo zijn typische kenmerken, wat betreft werkbaarheid, duurzaamheid en toepassingen.

Een kleine toelichting.

HOUTSKELETBOUW

Houtskeletbouw is het meest gekende en ingeburgerde houtbouwsysteem. Hierbij wordt de basisstructuur van de woning opgebouwd door middel van verticale houten palen, die de steunpunten vormen van de rest van de bouwstructuur.

Over het algemeen wordt deze basisstructuur opgetrokken met hout uit de naaldhoutfamilie, onder andere vuren, grenen, douglas en lorken.

Het grootste voordeel is misschien wel dat het draagvlak van je woning (fundering), minder zwaar moet zijn, omdat het houtskelet minder gewicht in de schaal legt, waardoor bouwen op verschillende grondtypes mogelijk wordt.

Daarnaast is het makkelijker om te vervoeren en te plaatsen.

Een nadeel is wel, dat je extra aandacht moet besteden aan de geluidsdichtheid van de woning en de stabiliteit op langere termijn. (afhankelijk van de gebruikte houtsoort) Daarnaast moet er ook extra isolatiemateriaal voorzien worden om eventuele koude-punten op te vangen; een voordeel is dan weer wel, dat er bij dit type houtsysteem, een grote keuze is in isolatiematerialen, om ervoor te zorgen dat de woning luchtdicht is.

HET PALEN-BALKENSYSTEEM

Dit houtbouwsysteem heeft een basis van verticale palen, in combinatie met horizontale balken, waardoor er als het ware een raster patroon ontstaat.

Het houttype dat meestal voor dit systeem gebruikt wordt is gelijmd gelamelleerd hout al of niet in combinatie met balken uit naaldhout. (zie boven) Om meer stevigheid te voorzien, worden bij dit systeem ook metalen elementen ingezet om de verbindingen te maken.

Grote voordeel hier is vaak de tijdsbesparing; de wanden, vloeren en dakelementen kunnen op voorhand gemaakt worden. Daarnaast heb je meer keuze in het afwerken van binnenruimtes.

Toch dient de basisstructuur hier goed uitgetekend te worden, om alle regels op het vlak van isolatie en luchtdichtheid te respecteren en verzekeren.

Mede omdat er gebruik wordt gemaakt van diverse elementen om de stevigheid en stabiliteit te verzekeren, kan de kostprijs voor dit systeem wel oplopen.

Net als bij de houtskeletbouw, gelden ook bij dit systeem bepaalde regels om leidingen te leggen, om te vermijden dat deze de structuur doorboren.

MASSIEVE HOUTPLATEN

Ten slotte het derde houtbouwsysteem dat momenteel gebruikt wordt, als basisstructuur voor de woning.

Dit systeem bestaat uit volle houtplaten, zowel voor het optrekken van de muren, als het leggen van de vloeren en het plaatsen van het dak. Deze houtplaten worden verlijmd, genageld, of vastgepend.

Deze basisconstructie maakt gebruik van diverse soorten naaldhout, maar er bestaan ook houtplaten uit OSB of spaanplaat.

Ook hier geldt, dat de basisconstructie plaatsen, minder tijd in beslag neemt, doordat er veel op voorhand gemaakt wordt. De elementen kunnen gewoon in zijn geheel vervoerd worden tot bij de bouwzone.

Het gebruikte materiaal voor deze constructie is vrij stabiel en minder onderhevig aan structurele veranderingen. (afhankelijk van het type bouwplaat dat gekozen werd) Het is dan ook aangewezen bij het bouwen van meerdere verdiepingen.

Daartegenover, kunnen er toekomstgericht minder aanpassingen aangebracht worden aan de basisconstructie.

Wat prijskaartje betreft, heb je hier meer en duurdere plaatsingsmaterialen (bv. kranen) nodig, maar aan de andere kant, kan je dan weer besparen op extra isolatiematerialen, doordat de bouwplaten op zich al zorgen voor een degelijke buitenisolatie. Wat binnenisolatie betreft, heb je keuze uit verschillende systemen. Bij het gebruik van de bouwplaten, zal je ook minder aansluitingen moeten afdichten.

Leidingen kunnen makkelijker gelegd worden, omdat bij de isolatie geen dampscherm vereist is.

TOEKOMST

Bouwen met een basisstructuur in hout zit duidelijk in de lift en wordt meer en beter uitgebreid.

Wil je veel meer weten over het bouwen met hout?

Ga dan snel naar:

http://www.houtinfobois.be/nl/bouwen-met-hout/houtbouwsystemen/

http://www.houtinfobois.be/nl/

Of bezoek de beurs Wonen 2018

Opmerking plaatsen

Close