Een grote ruime woonkamer, het lijkt het summum om het juiste interieur te kiezen. En natuurlijk heb je ook meer mogelijkheden om een grote ruimte te decoreren, maar dat neem niet weg, dat kleinere ruimtes, als ze wel benut worden, ook een echte grandeur kunnen uitstralen.

Met kleine details die je aanbrengt, kan je op die manier een kleine kamer, een pak groter doen lijken en gewoon ook meer ruimte creëren. Daarom ook enkele tips om meer ruimte in jouw woning te creëren.

KIEZEN VOOR LICHT

Licht in een kleine kamer is zeer belangrijk en dan bedoelen we niet enkel natuurlijke lichtinval, maar ook de kleuren aan de muur, het plafond en de vloer. Lichte kleuren vergroten elke ruimte, dus hou de basis zo licht mogelijk en speel met andere kleuren om decoratieve items toe te voegen. Op die manier kan je toch een persoonlijke stijl in je interieur brengen en tegelijkertijd meer ruimte creëren.

Een andere manier, die we reeds meegaven, maar nog steeds heel praktisch blijkt om natuurlijk licht te vangen, is het plaatsen van een spiegel tegenover een raampartij; het licht wordt dan weerkaatst in de ruimte, waardoor een kleine kamer veel luchtiger lijkt.

LICHTWEERKAATSENDE MATERIALEN

Net zoals het gebruik van de spiegel, zullen items met een glanslaagje of glinster, hetzelfde effect creëren. Wanneer het licht valt op onder andere metallic, zilver of goudkleurige objecten, zullen die de zonnestralen en het licht weerspiegelen in de ruimte, waardoor ze automatisch de kamer opfrissen. Daarenboven zullen ze ook het oog van de bezoeker trekken, waardoor het niet eens opvalt dat de ruimte klein is.

RUIMTE AAN DE MUUR

Wanneer je te weinig opbergruimte hebt op de grond (wat ook veel ruimte wegneemt), maak je gebruik van zwevende planken aan de muur. Alles wat hoger hangt, zal visueel in de kamer geen verschil maken in omvang. Dus in plaats van een boekenkast te plaatsen, is het beter om een zwevend boekenrek te maken aan de muur; op die manier behoudt je de ruimte in de kamer. Zelfs nachtkastjes kan je vervangen door een zwevend element aan de muur en je juweeltjes en dergelijke kan je perfect ophangen aan mooie siernageltjes.

VERLOREN HOEKJES

Vaak wordt vooral gedecoreerd in het middelste deel van een ruimte en dat werkt perfect als je een grote ruimte hebt. Voor kleinere kamers daarentegen, is het beter om alle hoekjes te gebruiken om eventueel een hippe stoel te plaatsen, of een hoekkastje, dat net in de hoek past. Je kan heel wat leuke dingen doen met een vergeten hoek, die anders geen aandacht zou krijgen en daarmee de ruimte optimaal benutten en toch geen verschil in ruimte merken.

PLAFONDHOOG EN STIJLVOL

Het volgende is echt een nuttige tip en eentje die visueel onmiddellijk een verschil maakt in een kleine kamer.

Wanneer je gordijnen hangt en je het geluk hebt dat je over hoge plafonds beschikt, hang de gordijnrails dan een stuk hoger dan de vensters en zorg voor voldoende lange gordijnen. Dit creëert een gesofisticeerde look, waardoor de ruimte er direct een pak groter uitziet. Deze truc werkt ook in de andere richting, wanneer je de gordijnrails zowel links als rechts breder maakt dan de eigenlijke venster.

Hou je van streepdessin? Gordijnen met een verticaal streepdessin, geven hetzelfde effect als lange gordijnen.

UNITED COLORS

Zorg ervoor dat de kleur van muur en plafond overeenstemt met de kleuren van gordijnen en andere vensterdecoratie. Als kleuren mooi in elkaar overlopen, creëer je een ruimtelijk effect, waardoor de kamer vanzelf wordt opengetrokken.

GROOT VERSUS KLEIN

Een grote fout die vaak gemaakt wordt in kleine ruimtes, is het plaatsen van veel te grote meubelstukken. Die prachtige loungezetel mag dan wel perfect passen in een grote woonkamer, in een kleine ruimte zal hij die ruimte helemaal innemen en dan lijkt deze nog kleiner dan ze misschien al is. Kies dus meubels op schaal van de kamer en ga op zoek naar die specifieke zaken, die toch je behoefte bevredigen, maar wel perfect in de kamer passen.

Kies daarnaast voor stukken die een luchtig gevoel hebben, zoals glazen tafeltjes of elementen in metaal; zorg er ook voor dat alle verplaatsbaar is in de ruimte.

Probeer daarnaast om grotere stukken iets van de muur af te zetten; het geeft een opener blik aan de ruimte.

VOOR ALLERLEI GEBRUIK

Deze tip kennen jullie vast wel en dat is het kiezen voor accessoires die multifunctioneel zijn. Tafels  en voetbankjes met handige opbergruimtes, een bar kastje waar je ook het TV toestel op kunt zetten enzovoort, zij zorgen voor een optimaal gebruik van de ruimte, waarvoor je geen extra meter voor moet opofferen.

Heb je een aparte werkplek in de ruimte, die je allebei wilt gebruiken? Kies dan voor een tafel of desk, die je aan beide zijden kunt benutten. Zo creëer je op een minimum oppervlakte, een zijn en haar werkplek.

 

BRENG DE NATUUR BINNEN

Uiteraard zijn groene planten belangrijk, zeker in kleine ruimtes. Heb je geen plaats om grote bloempotten te zetten, kies dan voor hangende planten of ga voor mini exemplaren op de vensterbank. Nog een leuk idee is het verzamelen van enkele planten op een verrijdbaar tafeltje (handig als je water moet geven).

Bron: https://www.realsimple.com/home-organizing/decorating/decorating-living-room/apartment-decorating-ideas#curtains-vertical-stripes

Opmerking plaatsen