Onlangs hebben we gesproken over hoe je jouw woning gezellig kan maken met binnenverlichting. Vandaag willen we het hebben over hoe de juiste keukenverlichting kiezen.

Goede verlichting in de keuken is van enorm belangrijk. Je hebt goed zicht nodig aan het werkblad wanneer je gaat kokkerellen, maar het mag ook best gerust gezellig zijn na het eten om een beetje na te genieten.

Het is belangrijk wanneer je jouw keuken installeert of renoveert dat je rekening houdt met de basisverlichting en de werkverlichting in jouw keuken. Hang niet zomaar lampen op zonder na te denken want daar kan je achteraf wel eens snel spijt van krijgen.

Maak een plan op

Vooraleer je dus start, is het best handig om te kijken naar de plaatsen in de keuken waar je het meeste licht nodig hebt, dat is dan uiteraard ook de plaats waar er verlichting zal moeten komen.

Basisverlichting

In de keuken heb je sowieso basisverlichting nodig dat je kan aansteken. Dat kunnen hanglampen of spots zijn.

Vaak is dit een grote hanglamp in het midden van het plafond. Dat is ook het eerste dat je aansteekt als je de keuken inloopt. Staat jouw eettafel ook in de keuken? Dan hangt daar van ook een grote hanglamp boven.

Vooraleer je zo’n lamp hangt is het belangrijk om rekening te houden met de vorm van de lamp. Deze stem je best af op jouw tafel, maar ook met de stijl van jouw keuken. Zorg ook dat je de lamp niet te laag hangt, zodat er niemand met zijn hoofd tegen kan stoten én het kan ook zorgen dat er te vel licht schijnt op jouw bord. En het mag toch nog wel gezellig zijn hé?

Werkverlichting

Werkverlichting is ook heel belangrijk. Dit wordt vaak onder de kasten, fornuis en aanrecht gehangen. Zo heb je een beter zicht als je effectief iets dient te doen in de keuken. Heb je dit niet dan kunnen jouw ogen vermoeien en dat is niet de bedoeling.

Probeer hier ook zoveel mogelijk met led-lampen te werken , om energie te besparen. Led-strips zijn hier dus zeker ook een goede optie voor en gemakkelijk aan te brengen.

Sfeerverlichting

De keuken is een plaats waar toch wel wat tijd doorgebracht wordt of waar vaak naartoe gelopen wordt. Naas het feit dat je basisverlichting en werkverlichting nodig hebt, mag het op de andere momenten als het buiten donker wordt , ook gezellig zijn in de keuken. Dat kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk bereiken met vloerlampen. Deze steek je na het avondeten aan en zo kom je toch nog in een gezellige keuken als je iets te drinken of te snoepen wilt gaan halen.

Heb je geen plaats voor een vloerlamp kan je ook nog altijd werken met een tafellamp dat je ergens bij kan plaatsen of met de werkverlichting dat je laat branden.

Bewegingssensoren

En om te voorkomen dat het licht vaak onnodig blijft branden (dankjewel aan de kinderen. 🙂 ) dan is het een aanrader om te werken met verlichting dat werkt met bewegingssensoren. Zo schiet het licht enkel en alleen aan als er iemand in de keuken komt en blijft het niet branden voor niets.

Werk met daglicht

Een algemene tip is om ook te werken met daglicht. Lichtinval van buiten is zeer belangrijk. Hoe lichter de keuken, hoe minder verlichting gebruikt zal moeten worden en hoe minder energie er verbruikt wordt.

Zorg dus dat de ramen vrij zijn en als je gordijnen hebt, dat je deze niet toe laat. Jaloezieën zijn daar ook goed voor. Zo kan je zelf de juiste lichtinval bepalen.

Probeer ook de kleuren in de keuken niet te donker te kiezen. Dit zorgt sowieso al meer voor een donkere sfeer dus probeer zo licht mogelijk te gaan.

Opmerking plaatsen