Tijdens de wintermaanden brengen we vaak veel meer tijd binnenshuis door dan gedurende de rest van het jaar. Al vanaf we de klok terugdraaien, wordt voor veel mensen de buitenlucht een ver verlangen. Denken we daarbij aan mensen die ziek zijn, oudere mensen, kortom iedereen die vatbaar is voor invloeden van buitenaf; die zal tijdens de wintermaanden een gebrek aan zuurstof opbouwen, waardoor er ook vaker gevoelens van winterdepressie en somberheid de kop opsteken. Maar ook hoofdpijn en droge huid, treden vaker op in de donkere maanden van het jaar.

PLANTEN ALS BRON VAN ZUURSTOF

Planten in huis en dan vooral groene planten, kunnen een deel van die somberheid wegnemen. Niet enkel zijn planten een grote voorziener van zuurstof, maar ze nemen daarbij ook heel wat zuiverende taken op zich, waarbij de ziektebrengers die vaak in huis rondzweven, verdreven worden en allergieën minder kans maken. Daarnaast zorgen ze ervoor, dat de vochtbalans in huis behouden blijft.

VERTICALE TUINEN

Om op een beperkte ruimte, zoveel mogelijk zuurstofbrengers in je huis te krijgen, kan je ervoor kiezen om een verticale tuin te maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die leven en/of werken in een ruimte met een verticale tuin, minder snel moe zijn en meer geconcentreerd.

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ EEN VERTICALE TUIN?

Zelfs op een beperkte ruimte kan je een verticaal tuintje aanleggen. Hoe groter de tuin is, hoe beter uiteraard, maar je kan met weinig al heel wat bereiken.

Let er bij de aanplant van een verticale tuin wel op, dat je planten neemt die op elkaar zijn afgestemd, wat betreft nood aan licht en water; enkel op die manier kan je tuintje welig groeien.

Nog een grote factor, zeker als je binnenshuis een verticale tuin wilt, is dat je ervoor zorgt dat de muur waterproof is en rekening houdt met de omliggende muren, plafonds en vloeren. Je wilt geen vochtproblemen creëren waar er geen waren, natuurlijk.

DE CONSTRUCTIE OPZETTEN

Vooraleer je je plantjes hun werk kunt laten doen, moeten ze eerst een goede standplaats krijgen.

De basisconstructie van een verticale tuin (groot of klein), bestaat uit een vast of verplaatsbaar frame als steunpunt, met daartussen ruimte voor de planten, bestaande uit een speciale doek in meerdere lagen, een watersysteem (pomp, voedingstank en watertank, een timer en een druppelteller).

Eerst wordt de basisstructuur aan de muur bevestigd, dan wordt daarop het watersysteem gemonteerd (dat water voorziet voor elk plantje); vervolgens zorg je ervoor dat de muren gevrijwaard worden van water door de speciale vochtabsorberende doek ertussen te plaatsen. Pas dan kan je je plantjes hun plaatsje geven, in een opstelling die je zelf kiest.

VERTCALE TUINTJES VOOR KLEINE RUIMTES

Heb je niet zo’n groene vingers, maar wil je toch een beetje groene energie in je woning brengen, dan bestaan er ook speciale verticale tuinkits, die kant en klaar zijn. De kit bevat meestal een plastic frame als basisstructuur, met daarbij verschillende potjes voor planten en rondom een watersysteempje dat heel het tuintje voorziet van water.

Plant best plantjes die een beperkt wortelgestel hebben en zoals reeds vermeld, die ongeveer evenveel water en licht vragen. Je kan ook het aangename aan het nuttige koppelen en ook enkele keukenkruiden toevoegen aan je verticale tuintje.

ONDERHOUD VAN JE TUINTJE

Of de planten hun werk zullen doen, hangt uiteraard af, van een goed onderhoud. Controleer daarom steeds of ze voldoende water hebben, of ze geen hinder ondervinden van ongedierte, verwijder droge en of afgestorven delen, check de pomp en het watersysteem en vervang dode planten snel. Hou er rekening mee dat een tuintje binnen meer werk vraagt dan buiten, omdat de condities in huis meestal minder perfect zijn dan buitenshuis.

BEWEZEN NUT

Het is geen fabeltje dat verticale tuintjes binnen een echte opsteker zijn voor de mens. Testen hebben bewezen dat mensen die ( vooral in ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, revalideercentra en rusthuizen), vaak in een ruimte met een verticale tuin verbleven, een positief effect ondervonden op hun mentale en fysieke gezondheid.

Conclusie: een beetje natuur naar binnen halen helpt echt om een gelukkiger en levenslustiger mens te worden!

Bron: http://myhmt.com/2016/01/17/how-to-make-and-maintain-green-walls-and-vertical-gardens/

Opmerking plaatsen

Close