Je kent het wel, je hebt een super leuk huisje, waar nog het één en ander in moet gebeuren. Vaak is dit een proces dat in verschillende fasen gebeurt. De keuken is meestal een project dat het laatst aan de beurt is, omdat een nieuwe keuken best veel vraagt van het budget. Daarom kan het gebeuren dat je momenteel te weinig opbergruimte hebt in je huidige keuken en geen extra ruimte hebt om een kast of dergelijke bij te plaatsen. Dan is onderstaand projectje ideaal om zonder extra ruimte in te nemen, toch extraopbergruimte in de keuken te creëren.

Hoe? Zal je je afvragen…

Wel in onderstaand projectje werd op een super handige manier een bordenrek geïnstalleerd, op een bestaande muur, dat amper ruimte inneemt.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-Een negental meter basis blank hout (hiermee zal een kader gemaakt worden op of in de muur) in het voorbeeld was het desbetreffende muurtje ingebouwd, maar je kan dit ook perfect maken op een gewone effen muur.)

-Een viertal meter decoratieve sierlijst

-Een achttal meter afwerklijsten

-Boormachine en schroeven

-Verf en kwasten

 

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE MUUR VOORBEREIDEN

Het gedeelte van de muur waar het rek zal komen, kan je ofwel gewoon laten zoals het is, maar je kan er ook een apart deel van maken, dat een eigen persoonlijkheid krijgt. Om dat te doen, kan je de muur schilderen in een leuke kleur, of je kan er een originele quote op aanbrengen of je kunt ook werken met zwarte bordverf, dan heb je meteen een recepten bord of een boodschappenlijstje;  kortom, hierin kan je gewoon heel creatief zijn. Wanneer je met verf werkt, laat je het geheel eerst goed drogen vooraleer verder te gaan.

STAP 2 HET KADER MAKEN

Als je een ingebouwde muur hebt, gebruik je de afmetingen van die muur, maar als je het rek op de bestaande muur bouwt, bepaal dan eerst de afmetingen waar precies je rek zal komen en teken dit af op de muur.

Zaag de basis houtdelen op maat en bevestig ze aan de muur om een rechthoekig kader te maken.

Dit is de basis waaraan de sierlijsten zullen bevestigd worden.

Je kunt gewoon elke afmeting aanhouden die jij wenst; hier is het rechthoekig, maar je kunt ook een vierkant maken.

Breng ook houtlatten aan op de muur, om de onderverdeling van het rek te maken (afhankelijk van wat er precies in het rek zal komen) zorg ervoor dat het hout dat je hiervoor gebruikt, een duidelijke rand heeft om een bord bijvoorbeeld goed te ondersteunen.

 

STAP 3 DE SIERLIJSTEN AANBRENGEN

Om ervoor te zorgen dat borden en schalen goed beveiligd in het rek blijven staan, breng je in de breedte sierlijsten aan, die je bevestigt zowel links als rechts aan het basiskader. Je kan ook nog een sierlijst aanbrengen bovenop het basiskader zelf, om een afgewerkte look te krijgen.

Hier werden per etage een drietal sierlijsten aangebracht, behalve aan de bovenste etage. Daarin ben je natuurlijk helemaal vrij. Houd er rekening mee dat je de borden makkelijk tussen de lijsten kunt plaatsen.

Schilder tenslotte de lijsten in een kleur naar wens als ze nog niet gekleurd waren en je bordenrek/opbergruimte is helemaal KLAAR!

Bron: https://thistlewoodfarms.com/built-in-plate-rack/

Opmerking plaatsen

Close