Gaat u uw woning verbouwen? Wanneer u dit groots aanpakt moet u waarschijnlijk ook met elektra aan de slag. De kans is immers aanwezig dat lichtschakelaars, lichtpunten en stopcontacten op een compleet andere plek komen. Hierdoor moet nieuwe elektra aangelegd worden naar deze punten. En dit is niet alleen een kwestie van een paar draadjes trekken. Nee, want er komt heel wat meer kijken bij het aanleggen van elektra in uw woning. Om te voorkomen dat u de boel verkeerd aanlegt, geeft onze elektricien u hier een aantal tips voor het aanleggen van elektra in uw woning.

1. Maak een plattegrond


Voordat u een ruimte gaat verbouwen, maakt u altijd een plattegrond. Hier geeft u de nieuwe indeling op aan. De meeste mensen nemen hier niet de elektra in mee. Het is wel verstandig om dit te doen. Geef precies aan waar stopcontacten, lichtpunten en schakelaars moeten komen. Zo weet u precies waar u straks elektriciteitskabels naar moet trekken. Daarnaast voorkomt u op deze manier dat u elektriciteitspunten vergeet. Hierdoor hoeft u na de verbouwing dus niet nogmaals weer aan de slag.

2. Schakel altijd de stroom uit


Werken met elektra is niet alleen lastig, maar kan ook nog eens heel erg gevaarlijk zijn. U loopt immers altijd de kans een stroomschok te krijgen. Uiteraard wilt u dit voorkomen. Schakel daarom altijd de stroom uit voor u gaat werken met elektra. U hoeft niet alles uit te schakelen, maar alleen de elektra in de ruimte waar u gaat klussen. Wilt u zeker weten dat er geen spanning meer aanwezig is? Test dit dan met behulp van een spanningsmeter.

3. Sluit de draden goed en veilig aan


Bij het aanleggen van elektriciteit krijgt u te maken met verschillende kleuren draden. Ieder draad heeft een andere functie. Lang niet iedereen is echter bekend met de functies van de verschillende draden. Daardoor wordt elektra regelmatig op een verkeerde manier aangelegd. Op deze manier kunt u de boel straks niet naar behoren gebruiken. Daarnaast kan een verkeerde aansluiting gevaren met zich meebrengen. Zo kan er kortsluiting ontstaan en dit kan in het ergste geval een brand veroorzaken.


4. Laat het aan een elektricien over

Heeft u geen ervaring met het aanleggen van elektra? Doe dit dan ook gewoon niet zelf, maar laat dit aan een elektricien in Haarlem over. Voor een elektricien is het aanleggen van elektra namelijk dagelijkse kost. Hij weet dan ook precies hoe alles aangelegd moet worden. Zo weet u dus zeker dat u de elektra in uw woning straks zonder problemen kunt gebruiken. Daarnaast wordt alles op een veilige manier aangesloten. De kans op brand als gevolg van kortsluiting wordt hierdoor ook alweer wat kleiner.

Opmerking plaatsen