Heb je eerder een klassieke woonstijl? En wil je die look versterken? Dan kan je opteren om langs de muren, lambrisering aan te brengen. Je kan hiervoor een gespecialiseerde firma inschakelen, of zelf aan de slag gaan.Verschillende doe het zelf firma’s bieden tegenwoordig lambrisering in pakketten aan, met een bijhorende handleiding.“Bezint eer ge begint” met lambrisering plaatsen.

Vooraleer aan de klus te beginnen zijn er tal van stappen die dienen ondernomen te worden.

– Vooraleer je lambrisering gaat plaatsen, is het belangrijk dat je de muren voorbereid.

– Zorg er voor dat je de muren volledig hebt ontdaan van eerdere lambriseringen/plinten (indien nodig) en maak de muur volledig vlak.

– Oneffenheden vul je gewoon op met een filler.

-De tweede stap is zeker niet onbelangrijk: meet alles op en bereken zo hoeveel pakketten je nodig hebt. Denk daarbij aan de plinten, maar ook aan de dorpels en toplijsten.

-Bepaal het type lambrisering en de gewenste ’tekening’. Hiervan zal de manier afhangen waarop de steunen bevestigd moeten worden (latten van 16 x 45 mm bijvoorbeeld) waarop de lambrisering loodrecht geplaatst zal worden. De meest voorkomende plaatsingstypes zijn: horizontaal, schuin, verticaal. Onder schuine dakschilden wordt de horizontale plaatsing aanbevolen.

-Plaats de steunlatten 40 tot 60 cm van elkaar. Duid op de muur – loodrecht – aan waar de latten zullen komen.

-De latten moeten steeds voldoende dik zijn, zodat luchtcirculatie achter de lambrisering mogelijk is. De bevestiging gebeurt met pluggen en schroeven.

-Maak een kader rond deuren en vensters.

-Zorg dat de latten niet volledig tegen het plafond of de vloer komen, zodat de lambrisering ook op deze plaatsen makkelijk bevestigd kan worden.

-Voorzie onderaan horizontale steunlatten zodat u er plinten op kan vastspijkeren.

-Naar gelang het soort ondergrond, kunt u de steunlatten vastspijkeren, schroeven of vastlijmen. Wat er ook van zij, zorg er altijd voor dat ze mooi loodrecht staan. U kunt dit bereiken door waar nodig houten wiggen achter de latten te bevestigen.

-Vooraleer u de lambrisering plaatst, laat u deze 48 uur in hun originele verpakking liggen in de ruimte waar ze zullen geplaatst worden.

-Wanneer het hout van de lambrisering nog niet behandeld is, doet u dat best 48 uur voor de plaatsing. Gebeurt de plaatsing in een vochtige omgeving, dient u deze behandeling absoluut uit te voeren voor de plaatsing en dat langs beide zijden van de lambrisering. Verf en vernis worden in twee lagen aangebracht. U kunt op lambrisering ook houtverf aanbrengen om ze in de diepte te behandelen of boenwas gebruiken.

-Van het plaatsen van lambrisering kan u gebruik maken om elektrische leidingen voor schakelaars of stopcontacten en telefoon- of televisieaansluitingen te installeren. Kies schakelaars die rechtstreeks op of in de lambrisering kunnen geplaatst worden. In dit laatste geval is een klokzaag een nuttig werktuig.

En dan nu, aan de slag :

Stap 1:

Begin met het plaatsen van de plinten en onderdorpels onderaan de lambrisering. Zaag ze op maat van de muren, en, bij langere muren, verbind je de plinten met elkaar met behulp van een verstekverbinding.

Breng lijm / siliconen aan, op de achterkant van de plinten en onderdorpels en kleef ze vervolgens op de muur: plinten onderaan, onderdorpels daarboven.

Kijk goed na of ze waterpas zitten .

TIP 1: Is de muur niet helemaal vlak? Zet de plinten dan stevig vast met behulp van schroeven en pluggen.

TIP 2: Plinten en dorpels moeten in verstek worden gezaagd als ze een hoek maken. Zaag de plinten en dorpels dus op 45 ° af.

Stap 2: Lijm alvast één hoekprofiel of eindprofiel vast en kijk of dit hoekprofiel goed in de onderdorpel past.

Zorg ervoor dat dit eindprofiel mooi loodrecht wordt vastgelijmd!

Stap 3:

Plaats nu, voorlopig, de lambriseringen en een tweede hoekprofiel aan de andere zijde, in de onderdorpels.

Plaatsing hangt vooral af van de muren in de ruimte.

Heeft een bepaalde ruimte veel hoeken? Dan raden we aan om in de buitenhoek (een ‘uitstekende’ hoek zoals bij bijvoorbeeld haarden vaak het geval is.) te beginnen met een volledig paneel en hoekprofiel. In de kleine hoeken (bijvoorbeeld de vier hoeken die een perfect vierkante ruimte heeft) gebruik je een paspaneel. Zo’n paspaneel is ongeveer de helft van de lengte van een gewoon lambriseringpaneel, en je kan ze eenvoudig op maat zagen.

Past alles goed in elkaar? Dan kan je de lambriseringen, tussenlijsten (en het tweede hoekpaneel of eindpaneel) weer van de muur halen, en dit keer permanent vastplakken.

TIP: Werk met dubbelzijdige plakband op de achterkant van de panelen als de panelen te veel verschuiven bij het uittesten.

Stap 4:

Nu worden de bovendorpels en boven- of toplijsten geplaatst.

Dit is bijna dezelfde werkwijze als bij het aanbrengen van de plinten en dorpels.

Meet eerst alles goed op, bij hoeken zaag je de plinten in verstek.

Alles goed? Lijm ze dan vast boven de lambrisering panelen.

TIP 1: Zijn er nog gaten in de lambrisering te zien? Smeer ze toe met muurdichter of een acrylaatkit.

TIP 2: Schuur de panelen achteraf lichtjes op, zodat je ze kan verven.

Bronnen : http://www.lambriseringinfo.be/lambrisering-plaatsen.html

https://www.brico.be/nl/renovator/lambris

Comments are closed.