Bonsai kennen wij meestal als de Japanse sierplantenkunst, waarbij mini boompjes opgekweekt worden tot originele exemplaren.

Het spaart je uiteraard heel wat werk en jaren van geduld oefenen, als je gewoon in de handel een volwassen bonsai aanschaft, maar helemaal leuk wordt het als je vanaf nul zo’n boompje kan kweken en het helemaal zelf een eigen vorm kan geven.

Het voorjaar is daar de beste tijd voor, dus aan de slag !

We vonden voor jullie twee methodes om een bonsai te kweken. Uit stekken of uit zaad.

1)Bonsai uitstekken

Bomen opkweken door te stekken is minder tijdrovend dan zaaien, maar geeft nog steeds de grote mate van gecontroleerde groei. Een voordeel van stekken is dat de stek dezelfde eigenschappen heeft als de moederplant, zodat men van tevoren weet wat voor boom het wordt.

Praktisch elke boomsoort laat zich goed stekken ; kies voor het stekken een gezonde en levenskrachtige boom uit.

De stekken moeten normaal gesproken ongeveer 5 tot 10 cm lang zijn, met een dikte van enkele millimeters. Het beste is om de top van een kleine boom of het uiteinde van een gezonde tak te gebruiken.

Snij de stek af en denk eraan dat ongeveer een ⅓ tot ½ van de lengte in de grond moet steken (zie afbeelding 1). Snij nu het uiteinde schuin af om de wateropname te bevorderen. Als de stek veel bladeren heeft is het verstandig om er een aantal af te knippen (zie afbeelding 2).

Stappenplan van het stekken:

1.Kies een pot met een diepte van ongeveer 15 cm, met een gat voor de afwatering.

2.De onderste laag van de pot (ongeveer ¼ deel) moet worden gevuld met een grof grondmengsel. Meng hiervoor split (fijn grind) met akadama (een kleisoort, te koop bij elke (online) Bonsai winkel) in de verhouding ½ + ½.

3.Op de onderste laag komt een laag met akadama, fijn grind en potgrond, in de verhouding: ½ + ¼ + ¼. Deze laag komt tot ongeveer 3 cm onder de potrand te liggen.

4.Steek de afgesneden stekken voor ongeveer de helft in de grond. Laat genoeg ruimte over tussen de stekken zodat de blaadjes elkaar later niet in de weg zitten. Er mogen geen bladeren onder de grond zitten (zie afbeelding). Er kan eventueel stekpoeder worden gebruikt zodat de kans dat de stekken gaan wortelen en daadwerkelijk overleven wordt vergroot; dit is echter zeker niet noodzakelijk.

5.Giet een flinke hoeveelheid water over het stekbed, doe dit met een fijne sproeikop en zorg ervoor dat er geen grond wordt weggespoeld.

De nazorg

Plaats de pot buiten, op een zonnige plek, liefst beschut tegen de wind. Het stekbed moet vochtig worden gehouden, maar zeker niet nat. Voel dus even met een vinger hoe vochtig de grond is. Na een jaar kunnen de stekken apart worden gezet, gebruik bij het verpotten wel een deel van het originele grondmengsel. Pas na ongeveer drie jaar is de stek zodanig gegroeid dat hij kan worden gevormd (zie afbeelding).

Meer weten? http://www.bonsaiempire.nl/basis/kweken/uit-stekken

2)Bonsai bomen kweken uit zaad (zaailingen)

Deze manier van kweken is minder geschikt in de lente, maar kan je beter in de herfst opstarten. Tenzij je zaad gekocht hebt dat reeds overwinterd heeft, dan kan je gewoon in de lente het proces starten.

Bomen kweken uit zaad kost het meeste tijd (minimaal 3 jaar) van alle manieren om Bonsai op te kweken. Maar daar staat tegenover dat je vanaf het begin de boom gecontroleerd op kunt laten groeien en bovendien zijn de kosten erg laag.

Wanneer je de zaden in de herfst plant (zoals dat ook in de vrije natuur gebeurt) zal het in de lente ontkiemen. Wil je echter zaden nog in de vroege lente tot ontkieming brengen dan zal je ze moeten stratificeren.

Stratificatie houdt in dat je de zaden onder de juiste omstandigheden (koelkast/diepvries) voor een soort-afhankelijke tijd moet bewaren, om zo de winter te imiteren en het zaad klaar te maken om te ontkiemen.

De duur en temperatuur, verschillen per boomsoort en het is dan ook aan te raden zaad van bomen uit te kiezen die in uw leefomgeving voorkomen; planten in de herfst verzekert u dan van succes zonder te hoeven stratificeren. Lees hier meer over de stratificatie van zaad.

Waar de geschikte Bonsai zaden vinden?

Allereerst moeten er geschikte zaden van de gewenste boomsoorten worden verzameld of worden aangeschaft.

Zaden zoals kastanjes en eikels zijn eenvoudig te vinden in bossen, zaden van naaldachtigen bevinden zich in dennenappels. Om ze te verzamelen moet je de dennenappels op een warme plaats bewaren, de zaden rollen dan vanzelf tussen de schubben vandaan. Het planten van de zaden gebeurt pas in de vroege lente.

De meeste (online) Bonsai winkels verkopen zaad, let er wel op dat speciaal Bonsai zaad in feite een holle term is, u kweekt immers een normale boomsoort op; betaal niet te veel.

Wanneer?

De beste tijd om zaad te verzamelen en te planten is de herfst, zo volgt u de natuurlijke gang van zaken voor het ontkiemen van zaad. Je kunt ervoor kiezen zaad te kopen en in de lente te planten; deze zaden moeten dan wel (zoals hierboven reeds is beschreven) worden gestratificeerd.

Stappenplan voor het zaaien:

1.Kies een pot met een diepte van ongeveer 15 cm, met een gat voor de afwatering.

2.De onderste laag van de pot (ongeveer ¼ deel) moet worden gevuld met een grof grondmengsel. Meng hiervoor split (fijn grind) met akadama (een kleisoort, te koop bij elke (online) Bonsai winkel) in de verhouding ½ + ½ (zie afbeelding 1).

3.Op de onderste laag komt een laag met akadama, fijn grind en potgrond, in de verhouding: ½ + ¼ + ¼. Deze laag komt tot ongeveer 3 cm onder de potrand te liggen.

4.Leg de zaden (zie afbeelding 2) bovenop de grond, met een onderlinge afstand van 2 tot 5 cm, afhangende van de zaadgrootte (zie afbeelding 3).

5.Bovenop de zaden komt de laatste grondlaag, van akadama en potgrond, in de verhouding ½ + ½, (zie afbeelding 4).

6.Giet een flinke hoeveelheid water over het zaaibed, doe dit met een fijne sproeikop en zorg ervoor dat er niet te veel grond wordt weggespoeld.

De nazorg

Plaats de pot buiten, op een zonnige plek, liefst beschut tegen de wind. Het zaaibed moet vochtig worden gehouden, maar zeker niet nat. Voel dus even met een vinger hoe vochtig de grond is. In de lente zullen de zaden ontkiemen; pas na een jaar kunnen de zaailingen apart worden gezet, gebruik bij het verpotten wel een deel van het originele grondmengsel.

Meer weten? + filmpje

http://www.bonsaiempire.nl/basis/kweken/uit-zaad

Veel Succes!!

Comments are closed.