In de wintermaanden is het belangrijk, dat sommige planten naar binnen gehaald worden om te overwinteren. Ook sommige potten die normaal gezien op het buitenterras wonen, kan je beter een plaatsje binnenshuis geven, om te vermijden dat ze scheuren of breken bij vriestemperaturen.

Tenzij…

Je de winterharde Toscaanse terracotta potten aanschaft.

Toscaanse terracotta pot

Toscaanse terracotta potten zijn geliefd, omdat ze naast een mooie traditionele uitstraling die in elke tuin past, op ambachtelijke wijze vervaardigd zijn en een uitzonderlijke terracottakleur hebben, die eigen is aan de kleisoort uit de Italiaanse regio. Maar in ons klimaat zijn ze vooral geschikt, omdat ze volledig winterhard zijn.

De meeste potten worden gebakken in de streek rond Firenze, waar de eigenschappen en de samenstelling van de klei van zo’n sublieme kwaliteit is, dat ze de meest unieke potten produceert. De klei is er zeer compact en neemt nauwelijks vocht op, wat in ons regenachtig en vochtig klimaat ideaal is. Andere terracotta die niet winterhard is, gaat namelijk barsten als het water in de pot bevriest. Doordat Toscaans aardewerk geen vocht opneemt, blijft ook dat probleem uit.

Naast de winterhardheid, bezitten ze ook een mooie, diepe en natuurlijke kleur en hebben ze een sterk en ruw oppervlak, wat de authenticiteit enkel nog versterkt.

toscaanse terracotta potten

De potten mogen dus het hele jaar door buiten vertoeven; sterker nog, ze worden er alleen maar mooier door, want de invloed van regen, wind en zon, zorgt ervoor dat de “patina” verandert (vergrijst) waardoor ze een nog karakteristiekere uitstraling krijgen.

Naast potten, die het meest te verkrijgen zijn in onze contreien, bestaat er ook nog Toscaans aardewerk in de vorm van beelden, bronnen, kruiken, schalen, waterbakken en zuilen, maar voor de echte kwaliteit moet je tegenwoordig al bij de bron zijn. Toch zijn er nog tuincentra die deze prachtige potten verkopen, al is de collectie meestal iets minder uitgebreid.

De ambachtelijke manier van produceren, draagt uiteraard bij tot de kwaliteit. Zo worden de potten gemaakt in mallen van gips. De klei wordt in de gewenste mal geperst, waardoor het vocht dat nog in de klei aanwezig is, door het gips wordt opgenomen.

De klei blijft zo even in de mal staan om goed te drogen. Na enkele dagen verhuist de mal naar een speciaal verwarmde droogkamer. Dit om er zeker van te zijn dat al het vocht helemaal uit de klei verdwenen is.

Zo wordt bereikt dat het uiteindelijke product goed winterhard zal zijn. Vanuit de droogkamer gaat de pot in de oven, waar deze enkele dagen op hoge temperatuur wordt gebakken.

Het productieproces verloopt in veel gevallen nog handmatig en is een zwaar en secuur werk.

De typische terracottakleur komt pas na het bakken helemaal tot uiting.

Wil je weten of je een echte Toscaanse pot in handen hebt?

Een aantal pottenbakkers zijn ook bij ons bekend om hun traditionele Toscaanse aardewerk. Als je één van volgende namen ziet opduiken, dan weet je dat je een winterharde pot te pakken hebt.

*Mario Mariani,

word ook wel ‘de laatste Etrusk’ genoemd, omdat hij zijn terracotta producten vervaardigt zoals de Etrusken dat duizenden jaren geleden ook deden.

Mario is de enige pottenbakker in de omgeving die nog houtvuur stookt die ervoor zorgen dat zijn potten een unieke patine bekomen. Andere pottenbakkers gebruiken elektrische ovens of gasovens.

*Massimo Carbone,

leerde zijn technieken als leerjongen bij 1 van de grootste en bekendste pottenmakers van Impruneta Mario Mariani.

Na de technieken te hebben geleerd van het vakmanschap is Massimo Carbone uitgegroeid tot een ware kunstenaar. Hij is gekend voor het vervaardigen van decoratieve potten en kunstwerken.

*Ugo Poggi,

is 1 van de grotere pottenmakers in de streek van Impruneta;  naast de traditionele terracotta is Poggi ook gekend om zijn meer modernere potten in diverse kleuren en uitvoeringen.

*Sergio Ricceri is gespecialiseerd in het vervaardigen van kunstzinnige terracotta met een oog voor detail en uiterste precisie die ervoor zorgt dat ieder stuk een uniek kunstwerk is!

Bronnen:

http://www.denieplant.be/index.php?module=denieplant&tid=3&title=terracotta

http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/69647-terraspotten-en-bloembakken-van-toscaans-aardewerk.html

Opmerking plaatsen