Een luie zondagmiddag; je terras of balkonnetje baadt in het zonlicht en je geniet met volle teugen in je relaxstoel. Twee dingen ontbreken aan dit plaatje: een beetje groen om je natuurlijke vibe op te wekken en een verkoelend drankje. Maar je terras of balkonnetje is net te klein om alle accessoires te combineren. Dan is volgend projectje echt iets voor jou!

De plantenhouder/tafel combinatie is perfect om de juiste sfeer op het terras te creëren. Makkelijk te maken, super handig en plaatsbesparend.

Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

-Planken in cederhout (de lengte hangt al van de hoogte van je tafeltje) voor 3 afzonderlijke houten bakjes (zie foto)

-Een schroefboormachine

-Gegalvaniseerde nagels/schroeven

-Houtlijm

-Cirkelzaag

-Meter

-Klem

-Schuurpapier

-Houtvuller

-Houtbescherming en afwerkende vernislaag

-Verfborstel

-Planten en potgrond

-Keitjes

Werkwijze:

*De combinatie bestaat uit vier delen; drie delen zullen dienst doen als plantenhouder en één deel wordt een handig bijzettafeltje.

De planthouders worden in verschillende hoogtes gemaakt, waardoor je een creatief effect krijgt.

*Begin met het tafeltje; dat wordt het hoogste deel in de combinatie.

Je hebt hiervoor vier planken nodig voor de zijkanten en twee korte plankjes voor de top of gewoon een vierkant stuk in hetzelfde hout (in de houthandel)

*Zaag 4 planken op gelijke hoogte; Maak een L-vorm met twee planken en zet ze vast met lijm en nagels. (zorg ervoor dat de ruwe zijden langs de binnenkant zitten)

*Tegen die basis, bouw je nu verder voor de volgende delen. Je lijmt telkens extra planken tegen de basis, in verschillende hoogte, om de diverse plantenhouders te creëren. Je maakt als het ware nieuwe bakjes tegen het bestaande bakje. Gebruik hiervoor drie gelijke planken, lijm ze samen en zet ze vast tegen de basis.

*Als je alle delen hebt verbonden, gebruik je een klem om de verschillende delen op hun plaats te houden terwijl ze drogen.

*Nu je alle delen van de verschillende plantenhouders gemonteerd hebt, moet je ervoor zorgen dat de potgrond niet gewoon naar beneden valt. Je maakt dus enkele platformpjes in je open houders, waar je de plant in zal zetten.

Meet de juiste diameter van elke plantenhouder. Zaag drie stukken hout op maat en pas ze tussen de planken; laat ze een stukje in de houder zakken om een soort bloempot te creëren. Zet ze vast met de schroefboormachine (let op voor de vingers) Op die manier zit de bodem vast aan de zijwanden van de plantenhouder.

*Werk nu de top van het tafeltje af; meet de opening van de basis; zaag een stuk hout op maat en zorg ervoor dat het iets groter is dan de opening. Lijm het tafelblad vast op de opening.

*Vul de schroefgaten op met houtvuller en laat drogen. Schuur nadien de delen op en maak mooi effen.

*Om het geheel af te werken, neem je de houtbescherming en geef je het geheel een laagje. Laat goed drogen. Een extra afwerkende vernislaag kan nodig zijn. (lees de gebruiksaanwijzing van het hout)

*Vul de plantenhouders met een beetje keien voor de drainage en vul ze verder op met potgrond en plantjes.

Plaats je speciale bijzettafeltje naast je luie zetel, neem een verfrissend drankje et voilà, je eigen groene butler tafeltje is klaar!

Bron: http://www.ehow.com/how_12343283_doubleduty-design-build-side-table-atop-small-garden.html

Opmerking plaatsen