Kamerplanten houden is niet voor iedereen weggelegd. Veel hangt af van de lichtinval in je interieur. Omdat heel wat kamerplanten slechts goed floreren in een lichte omgeving, is het voor veel plantenliefhebbers niet de meest geschikte decoratie.Toch zijn kamerplanten aan een grote opmars bezig. Vooral klimplanten en wingerds doen het goed.

De laatste nieuwe trend is het binnenshuis laten groeien van klimop en dit in tal van uitvoeringen, van simpel en elegant in een eenvoudige pot, tot luxueus en verfijnd in een complete wanddecoratie.Deze trend past perfect in het natuurlijke thema dat zich meer en meer doorzet in woonland.

Niet enkel brengt het een groene toets in de ruimte, ook werkt het ontspannend en energiezuiverend en je kan er je interieur een compleet nieuwe look mee geven. En waar je het ook toepast, vakantie en exotiek zijn nooit ver weg. Daarenboven zijn groene klimmers een ideale manier om een saaie muur helemaal op te fleuren.

Klimop wordt meestal als hangplant verkocht, om vanaf het plafond neer te vallen in de ruimte, of om een kastrand te decoreren vanuit een sierlijke pot. Maar er zijn heel wat mogelijkheden om klimop te integreren in de ruimte.

Zo kan je de plant leiden in gelijk welk metalen frame, waarna de plant de vorm aanneemt, maar je kan ze ook deel laten uitmaken van een aparte muurdecoratie; een levend schilderij als het ware.

Daarnaast staat klimop ook prachtig in de badkamer, mits je voldoende licht hebt uiteraard. Je kan er je eigen tropische oase mee creëren.

Er zijn diverse soorten klimop, die meer of minder licht vragen, waardoor het voor iedereen mogelijk wordt om deze veelzijdige plant in je interieur in te plannen. Al naargelang het effect dat je wilt bereiken, kies je voor een snelgroeiende of een trager groeiend exemplaar. En het grote voordeel is, als de plant te groot wordt voor binnen, dan kan je ze gewoon buiten nog jaren verder laten groeien.

Ben je minder fan van de vorm van de klassieke Hedera? Dan bestaan er nog andere soorten met een sierlijk blad, zoals bijvoorbeeld de Aeschynanthus Marmoratus, met fijn langwerpig gespikkeld blad, de Tradescantia ‘Green Hill’, die ook een fijn wit bloemetje produceert en de Tolmiea bont, met speciaal lichtgroen blad.

Over het algemeen geldt, dat groene planten houden van een lichte staanplaats, maar hedera’s hebben geen nood aan direct zonlicht, dus ook op een schaduwrijke plaats zullen ze het goed doen. Een lichtere plaats zal er ook voor zorgen dat de bladeren lichter van kleur worden. Als je dit wilt vermijden, verplaats je ze gewoon een stukje verder weg van het raam.

Klimopsoorten houden van een grond die altijd licht vochtig is, maar ze houden niet van natte voeten, omdat dit wortelrot in de hand werkt. Je kan zien dat je teveel water geeft, wanneer de bladeren geel, bruin worden of afvallen. Hou er ook rekening mee dat de pot niet te klein is; hoe meer grond een pot bevat, hoe meer water die kan vasthouden en hoe minder direct water er aan de wortels komt.

Besproei af en toe de bladeren zelf om stof en ongedierte te verwijderen; je plant zal er opnieuw stralend uitzien. En natuurlijk houdt de plant ook van een beetje vloeibare plantenvoeding van tijd tot tijd (let wel op de dosering, want teveel tast de zuurtegraad aan).

Je kan en mag klimop ook binnenshuis snoeien; de plant zelf vraagt het niet, maar het kan nodig zijn om de sierwaarde te verhogen. Binnenshuis zullen klimplanten niet zo snel bloemen krijgen en als je ze toch ziet verschijnen, kan je ze beter verwijderen omdat ze veel energie wegnemen van de plant, waardoor de bladeren minder voeding krijgen.

 

Wil je meer weten over het onderhoud van je klimopplanten? 

http://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/kamerplanten-encyclopedie/hedera/

Comments are closed.