Nu onze energiefacturen steeds meer lijken op te lopen, zien we ons soms genoodzaakt om te besparen op verbruik, of op zoek te gaan naar kostenbesparende alternatieven om energiezuiniger te leven.

De kerstperiode is een tijd van licht in donkere dagen en dat licht mag je letterlijk nemen, want over heel de wereld worden in de laatste maand van het jaar meer lichtjes ontstoken dan op gelijk welk moment in de rest van het jaar.

Maar gaan we met de huidige omstandigheden meer of minder lichtjes branden tijdens de kerstperiode? En wat kost dit alles ons aan verbruik en op onze energiefactuur? En wat zijn de zuinigere alternatieven?

Het is algemeen geweten dat kerstverlichting jaren meegaat, in die mate zelfs dat er kerstverlichting is die van generatie op generatie wordt doorgegeven en die elk jaar opnieuw voor een vleugje nostalgie zorgt in de woonkamer.

Maar uiteraard is die kerstverlichting (die toen nog werkte op gloeilampjes) een pak duurder in verbruik dan de huidige kerstverlichting met LED lampjes.

kerstverlichting

Om een idee te geven, zal een snoerverlichting met 10 gloeilampjes 10 keer meer verbruiken dan een gelijkaardig snoer met LED lampjes. Knipperlichtjes zelfs nog meer.

Een gordijn van lichtjes zal je tot 8 keer meer kosten aan verbruik, als het uit oude gloeilampjes bestaat en een oude lichtslang kost je per meter algauw 16 watt/meter, terwijl je met Ledverlichting slechts 2 tot 5 watt verbruikt per lopende meter.

Speciale kerstfiguren zijn de grootste verbruikers. Zo verbruikt een lichtslang in rendier of kerstmanstructuur al snel tot 250 watt in gloeilampjes, terwijl een exemplaar in led slechts tot 65 watt verbruikt; een behoorlijk verschil dus.

kerstfiguur

Maar wat doe jij? Gooi je al jouw oude kerstverlichting buiten en schaf je je allemaal nieuwe led modellen aan? Of doe je dit geleidelijk aan?

Het is niet zo, dat kerstverlichting dé grote uitgave kost is wat elektriciteit betreft. Een gemiddeld gezin zou niet meer dan 20 euro verbruiken tijdens de kerstperiode en dan is uitgaande van een capaciteit van een kerstboom, een kerstster met gloeilampjes, honderd buitenlampjes en een lichtslang van 10 meter ongeveer. Die zouden dan gemiddeld 6 uur per dag moeten branden.

De beste manier om minder te verbruiken tijdens de kerstperiode is:

*Laat je kerstverlichting niet de ganse dag branden, maar beperk dit tot een zestal uur per dag. Een goede manier om dit te controleren is door een timer te plaatsen op de verlichting, waardoor ze pas op een bepaald tijdstip gaat branden en ze ook op een vastgesteld moment dooft.

*Vervang stuk per stuk je oude verlichting door nieuwe led modelletjes; dit bespaart te hoge kosten in één uitgave. Als je elk jaar een lichtslinger vervangt, ben je na een paar jaar gesteld en de hogere aankoopprijs haal je er nadien weer uit door een lager verbruik.

*Is het echt nodig om je ganse woning, binnen en buiten te verlichten? Als je vindt van wel, let dan zeker goed op waar je je verlichting aankoopt en welke merken je kiest. Goedkopere merken kunnen namelijk meer verbruiken dan duurdere, hou daar rekening mee.

*Werkt je kerstverlichting met een transformator?

Trek de stekker dan uit het stopcontact als het licht niet brandt. Zo voorkom je sluipverbruik.

Niet onbelangrijk:

Led-verlichting is vijf tot tien keer zuiniger dan een gloeilamp met dezelfde lichtopbrengst. Door het lagere elektriciteitsverbruik, is de uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen minder (en de elektriciteitsrekening lager). Je helpt dus ook mee aan het behoud van het milieu, als je op termijn al jouw kerstverlichting vervangt door de duurzamere leds.

Stel dat je een snoer met gloeilampen vervangt door twintig led-lampen (vermogen 3 watt), de lichtslang door een led-lichtslang (35 watt), de gloeilamp door een spaarlamp van 7 watt, en buiten een led-lampjessnoer van honderd lampjes (5 watt) hangt, dan zal de kerstmaand je slechts een kleine 2 euro kosten in plaats van 40 tot 49 euro, mits je de verlichting enkel ’s avonds laat branden.

kerstboom-verlichting

Hetzelfde geldt als je heel het huis versiert (binnen en buiten), maar je enkel werkt met Led en spaarlampen. Het scheelt een serieuze hap op de borrel!

Conclusie:

Kerstmis hoeft dus zeker geen tijd van besparen te worden.

Laat de LED lichtjes maar branden zouden we zeggen!!

kerstverlichting

Bronnen:

http://financieel.infonu.nl/geld/88074-wat-kost-kerstverlichting-aan-stroom.html

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/energiezuinig-verlichten/kerstverlichting/

Opmerking plaatsen