Het kerstfeest is voor velen onder ons een tijd waar we onze huizen extra mooi aankleden en verlichten in traditionele kerstoutfits. Omdat Kerstmis een katholiek feest is, staat ook de kerststal centraal, naast de kerstboom en het traditionele kerstmaal.

Maar hoe worden in andere landen over de wereld kerstdecoraties aangebracht en zijn er ook daar specifieke tradities die in ere worden gehouden?

In Engeland is het kerstfeest net als bij ons een echt familiefeest, compleet met typische kerstversiering, kerstboom en cadeautjes. Op kerstdag komen mensen samen om te vieren en dan worden ook de traditionele Christmas crackers uitgedeeld, die een leuke boodschap of attentie bevatten voor de persoon die ze krijgt. Typisch voor Engeland is de “mistle toe” of de maretak, die wordt opgehangen op een centrale plaats in huis; de gelukkige die eronder staat, mag gekust worden. Ook op tweede kerstdag wordt hier nog uitgebreid gevierd in familiekring.

kerstmis in engeland

In Duitsland begint Kerst als de adventsperiode begint. Daar sieren adventskransen de woning, met vier adventskaarsen die per week aftellen naar Kerstmis. Het aansteken van de kaarsen is een echt familiegebeuren en elk kind krijgt zijn eigen adventskalender.

Ook daar is de kerstboom traditie; hij wordt versierd met lichtjes, appels en snoep en de kerststal wordt naar oude gewoonte bij de kerstboom gezet.

kerstversiering-

Net als bij ons, is kerstavond in Spanje het moment waar familie samenkomt om te vieren rond de kerstboom en de kerststal die centraal staan in huis. Hier is Kerstmis vooral een bourgondisch feest met veel eten, drank en snoep, dat eindigt in een uitstap naar de traditionele nachtmis.

In Griekenland heeft decoratie een heel eigen betekenis. Daar wordt op kerstavond een zwart kruis op de voordeur geschilderd ter bescherming tegen wezens die door deuren en schoorsteen het huis binnen zouden komen om amok te maken. Boomstronken en oude schoenen worden die nacht verbrand om de wezens op afstand te houden. In plaats van de schoorsteenmantel te versieren met kerstsokken en kerstslingers, wordt er in Griekenland voedsel in de schoorsteen gehangen.

In Ijsland is de kerststal heel bijzonder. Die wordt namelijk bewoond door tal van trollen. Hier is het niet de kerstman, maar de trollen die de cadeautjes brengen.

En in Scandinavië heeft de geit dan weer een prominente rol in de kerstversiering. Geitjes van stro sieren de huiskamers; zij zouden boze geesten verdrijven. Kinderen verkleden zich ook traditioneel als geit.

geit zweden kerstfeest

Verder weg in Venezuela, kent men ook de traditionele kerststal als basis van de kerstdecoratie, die heel nauw aanleunt bij de Spaanse decoratie. In plaats van op 6 december, zetten kinderen hier hun schoentje op kerstnacht, dat dan hopelijk gevuld wordt tegen de dag erna. De schoentjes worden uitgestald aan de kertstal.

In de Verenigde Staten, is het al glimmer en glitter en de kerstman is hier de belangrijkste persoon van het jaar. De huizen worden hier overdadig versierd met lichtjes, kerstbomen, snoep (de bekende zuurstokken) en ook hier neemt de maretak (mistle toe) een centrale plaats in. Het is het familiefeest bij uitstek, waarbij het kerstdiner en traditionele kerstfilms kijken voorop staan, gevolgd door cadeautjes op kerstdag. De bekende kerstsokken aan de schoorsteenmantel zijn hier ontstaan.

kerstsokken

In Mexico hangt men in plaats van kerstsokken, pinata’s aan het plafond in de vorm van dieren, die kinderen dan geblinddoekt moeten stukslaan om aan het lekkers te geraken.

Brazilië versiert ook de woning met kerstbomen, enkel zijn ze hier in plastic. Hier wordt de focus gelegd op het feestvieren zelf en er wordt dan ook van kerstavond tot 12 uur de volgende dag, vuurwerk afgestoken.

In China tenslotte viert niet heel de bevolking kerstmis, maar zij die het wel doen versieren de woning met dennenboomtakjes, posters en kerstlichtjes en sommigen zetten zelfs een echte kerstboom, die dan symbool staat voor het licht en overvloedig versierd wordt met lantaarns, bloemen en rode papieren slingers, symbool voor geluk.

Kerstdag zelf wordt dan weer vaak buitenshuis gevierd in restaurants, rode kerstmutsen inbegrepen.

Van ons bij HTB:

MERRY CHRISTMAS !!!!

Bronnen:

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/123243-hoe-wordt-kerst-wereldwijd-gevierd.html

https://titaritadotcom.wordpress.com/2012/12/17/kerst-in-andere-landen/

Opmerking plaatsen