KKachels bestaan tegenwoordig in alle maten, kleuren en gewichten. Persoonlijke smaak en energieverbruik zijn vaak de belangrijkste pijlers waarop we een aankoop baseren, maar wat met het decoratief element? Ook dat speelt een heel belangrijke rol. Tenslotte neemt de kachel een centrale plaats in het interieur in. Leveranciers spelen daar handig op in, waardoor er een enorm aanbod op de markt is ; van uiterst klassiek, tot ultra modern. Uiteraard blijft centrale verwarming de meest gebruikte verwarming, al brengen radiatoren niet altijd de sfeer die we zoeken op een koude winteravond.

Hier volgen een aantal van de meest populaire kachels op de markt:

Een klassieker is de houtkachel in gietijzer. Met zijn robuuste uitstraling hoort hij meer thuis in een rustiek kader, maar zijn broertje in plaatstaal weet zich best te redden in een meer moderne omgeving, vanwege zijn iets strakkere karakter. Al moet hij dan wel wat inboeten aan kwaliteit.De accumulatiekachel, waarvan de meest gekende de speksteenkachel is, voelt zich ook meest op zijn plaats in een landelijke omgeving. De stoere natuursteen spaart de warmte binnen een korte tijdspanne op en geeft ze tot 24 uur af in de ruimte. Een nadeeltje is wel, dat je de temperatuur niet kan regelen.

De gaskachel is nog zo’n klassieker, die enorm gegroeid is in de tijd. Of hij nu in een klassieke of een moderne omgeving terechtkomt, hij voelt zich overal thuis; of het nu vrijstaand is of ingewerkt in het interieur. Zijn grote voordeel is het onderhoud. Het volstaat om hem jaarlijks stofvrij te maken

Kolen en mazoutkachels bespreken we hier niet, omdat ze qua design niet echt geëvolueerd zijn ten opzichte van hun broertjes.

De kachel echter, die het de laatste tijd steeds beter doet, is de pelletkachel ; de houtkachel met het moderne comfort. Wel iets duurder in aankoop, maar duurzaam in tijd en niet alleen zijn pellets zuiver en daardoor ecovriendelijk. Hij voelt zich zowel thuis in de gerenoveerde hoeve als in het tweekamerappartementje en hij zorgt voor datgene wat we zoeken in een kachel : gezellige warmte !

Bron: ikgabouwen374

Comments are closed.