Buiten tuinieren is niet voor iedereen weggelegd. Zo is het voor mensen die kleiner wonen, of over weinig buitenruimte beschikken, niet altijd evident om zelf een moes- of kruidentuintje aan te leggen. Maar daar is nu verandering in gekomen met de nieuwe binnentuin serie Krydda/Växer van Ikea. Zelfbouw uiteraard, maar zelfs haalbaar voor de kleinste klussers onder ons.

Naar aanleiding van een binnentuin project op grotere schaal dat Ikea lanceerde, werd nu deze miniversie ervan voorgesteld aan het grote publiek.

De serie bestaat uit diverse mini serres en een stapelbaar project waarbij verschillende etages samen een echte binnentuin vormen, hetgeen de hobby tuinier toelaat om op beperkte schaal en binnenshuis toch lekkere groentjes en kruiden te kweken. Het torenmodel kan je zelfs buiten op je terras of balkon plaatsen.

Het systeem bestaat uit een opstart serre waar de zaadjes kunnen kiemen. De mini plantjes worden nadien overgeplant in grotere potjes, waar ze verder kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren.

Het voordeel is dat je nooit een overschot aan groenten hebt, omdat deze onmiddellijk geconsumeerd kunnen worden en je daarna gewoon opnieuw begint.

Daarnaast heb je niet altijd natuurlijk zonlicht nodig om de groenten te laten groeien. Niet altijd heb je een plaats ter beschikking waar je natuurlijke lichtinval krijgt, maar met de speciale groei ledlamp hoeft dat ook niet meer en kan je gelijk waar in huis je plantjes kweken en dat in de speciaal aangepaste groeipotten met water vasthoudende stenen, hetgeen enig geknoei met zand volledig uitsluit.

De serie werd speciaal ontwikkeld voor mensen die in drukke steden wonen, waar de luchtkwaliteit niet altijd optimaal is en die toch verse en gezonde groenten wilden eten; de binnentuin serie speelt hier perfect op in en komt tegemoet aan de vele vragen rond het thema duurzaamheid en ecologisch tuinieren, dat steeds populairder wordt, ook in de stad.

Het speciaal samengestelde assortiment van zaden, werd op die manier gebalanceerd, zodat zowel de groei en de smaak optimaal zijn, dit in vergelijking met verse groenten uit de tuin.

Vanaf nu kan je dus de klok rond, het hele jaar door je eigen groenten en kruiden kweken, ook als het buiten vriest dat het kraakt. Je eigen tuintje onderhouden wordt niet enkel leuk, maar is ook nog eens super makkelijk om te gebruiken op de kleinste oppervlakten, of het nu gaat om een verloren hoekje in de keuken, of een halve meter op het balkon. Tuinieren is nu voor iedereen toegankelijk…

Meer weten?

https://www.dezeen.com/2016/05/03/ikea-indoor-gardening-hydroponic-kit-krydda-vaxer/

Comments are closed.