Heb je eindelijk de perfecte kerstboom gevonden? Misschien heb je gekozen voor een echte kerstboom ; vermijd dan plaatsen bij een warmtebron: schoorsteen, radiator, raam met veel zonlicht, enz. Zo gaat hij misschien te snel uitdrogen!

Bij een kunst kerstboom heb je dat probleem uiteraard niet, maar toch zijn er ook daar een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, namelijk :

Waar zet u de kerstboom neer?

Meestal wordt de kerstboom in de woonkamer of in de belangrijkste leefruimte geplaatst, zodat iedereen er ten volle van kan genieten. Zijn plaats hangt ook af van de ruimte waar u gaat zitten met Kerstmis: de woonkamer, de eetkamer, de keuken… Kies een open ruimte, ver van een raam of een deur en vermijd te nauwe ruimtes waar mensen passeren. Zo voorkomt u dat de kerstdecoratie valt wanneer u erlangs gaat!

Indien nodig kunt u voor de kerstperiode enkele meubels verplaatsen om uw kerstboom de nodige ruimte te geven, zodat hij mooi in het zicht staat.

Hebt u een kleine boom, dan kunt u hem op een tafel of een buffetkast plaatsen zodat hij hoger staat en beter opvalt.

Het versieren zelf :

Voor je je kerstboom versiert kan het handig zijn om wat rond te kijken naar voorbeelden. Deze voorbeelden kan je bijvoorbeeld in tuincentra en op kerstbeurzen vinden. Daar staan vaak  schitterend versierde kerstbomen. Kijk wat voor extra versieringen er in de kerstboom hangen. Kijk ook goed naar de combinatie van kerstballen en andere soorten versieringen en de kleuren die er gebruikt worden.

Als je een idee hebt hoe je de boom gaat versieren, is het tijd om te beginnen. Je moet er wel voor zorgen dat je genoeg versieringen hebt. Een kerstboom die half leeg is zal er niet mooi uit zien. Een handige tip voor een mooi versierde kerstboom is om eerst te beginnen met de lampjes.

Op een rijtje, ziet het er als volgt uit :

  1. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt ; dat werkt immers veel gemakkelijker. Nadien kan je de kerstboom nog altijd verschuiven naar zijn vaste stek.
  2. Kies de kleuren: Moet je alle decoratiemateriaal nog kopen? Denk dan op voorhand na over een kleurenthema. Ook in de winkel kan je nog wat inspiratie opdoen. Het is altijd mooier om je te beperken tot één of twee kleuren. Zo blijft alles mooi één geheel.

Op het vlak van kleuren zijn ook de kerstlichtjes belangrijk. Hou je van gekleurde verlichting of wit licht? Ook bij witte lichtslingers is er een onderscheid tussen warm en koud wit licht. Warme verlichting zorgt meteen voor een gezellige sfeer, maar koel wit licht oogt moderner.

  1. Start met de lichtjes in de boom te hangen. Begin bij de onderkant en wikkel het lichtsnoer naar boven. Zorg ervoor dat de slinger mooi evenredig verdeeld is, zodat er geen ‘kale’ plekken zijn. Zorg er wel altijd voor dat de stekker onderaan uitkomt en dat je voldoende slinger overhoudt om tot de stekkerdoos te komen.
  2. Kerstballen en decoraties: Na de lichtjes kunnen de kerstballen en decoratiestukken opgehangen worden. Of je kerstboom nu in het midden van de kamer staat of in een hoekje, het is best om de boom helemaal rondom te versieren. De versiering is misschien niet direct zichtbaar, maar de reflecties op de muur zorgen wel voor een mooi effect. Grotere kerstballen zijn opvallend en zijn daarom vaak mooier dan kleine kerstballen. Maar door een paar kleine kerstballen ertussen te hangen krijg je ook een mooi resultaat. Als je moeite hebt met het kiezen van de kleuren van kerstballen, kan je ervoor kiezen om neutrale kleuren te gebruiken zoals goud of zilver. Door naar voorbeelden te kijken kan je ook een beeld krijgen van de trend van dit jaar.
  3. Slingers: Gebruik je ook slingers, kralen of linten? Hang ze op dezelfde manier op als de lichtslingers. Wanneer mensen kerstbomen versieren, gebruiken ze vaak dezelfde kleur van slingers en kerstballen. Het kan ook leuk zijn om een andere kleur die bij de kerstballen past te gebruiken voor de slingers. Een andere mogelijkheid is om met bloemen te versieren. Deze sierbloemen zorgen voor extra versiering voor de kerstboom.

Andere dingen die in kerstbomen worden gehangen zijn engeltjes en kerstklokjes. Zorg er wel voor dat je niet teveel verschillende dingen in de kerstboom hangt, want dat ziet er rommelig uit.

  1. De finishing touch: Er zijn verschillende manieren om je boom iets ‘extra’ te geven. Je kan bijvoorbeeld sneeuwspray spuiten of zelf een mooie piek ontwerpen. Vergeet ook niet om de basis van je kerstboom te versieren. Stop de kluit in een decoratieve mand of versier de voet met een wollen plaid of een warme vacht. Bij een klassieke kerstboom mag ook een kerststalletje niet ontbreken. Het is ook leuk om engelen haar over de lichtjes heen te hangen. Zo ontstaat er een effect van gedempt licht.
  2. Extra versiering: Heb je nog een aantal kerstballen of slingers over? Versier dan ook de rest van je interieur. Plaats de extra kerstballen in een glazen vaas met een aantal dennentakjes en je hebt meteen een mooi centerstuk voor je tafel.

Bronnen :

http://woonmooi.be/interieur/kerstboom-versieren-tips/

http://www.maisonsdumonde.com/BE/nl/noel/conseil-decoration/ou-et-comment-installer-son-sapin-de-noel.htm

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/107168-kerstboom-versieren-hoe-versier-ik-een-kerstboom.html

Voorbeelden van versierde kerstbomen vind je hier :

http://versierdekerstboom.nl/kersttrends-2015/

of scroll eens door onze blog…

call2action_post_mag

Download hier

Opmerking plaatsen