De lente is de tijd voor vernieuwing. Veel mensen starten dan ook vaak met kleine renovaties in en om het huis, om de ruimte een nieuwe en frisse look te geven. Maar vaak vallen renovaties, groot of klein, duurder uit dan verwacht.

De badkamer is zo’n ruimte, die onderschat wordt als het op renoveren aankomt. We kiezen hier niet altijd voor de meest zuinige oplossing, wanneer we dingen willen aanpassen.

Toch kan je, mits een oplettende houding, best wel wat budget uitsparen en toch jouw badkamer renoveren zonder te veel geld uit te geven.

HET MAKEN VAN EEN GEDETAILLEERD PLAN

Het belangrijkste wanneer je geld wilt besparen, is het opstellen van een strak plan en dito budget en je hier strikt aan houden.

Bepaal het budget dat je wilt besteden. Op die manier ga je vanzelf de oplossingen zoeken die passen binnen dat budget.

Maak je plan zo nauwkeurig mogelijk, zodat je geen details over het oog ziet, die je alsnog meer geld zullen kosten. Dus, van tegelwerk tot verf, zet alles minutieus op papier en hou je aan het plan.

ZELF ACCESSOIRES MAKEN

Er zijn bepaalde accessoires in de badkamer die je zelf een make over kunt geven, zonder teveel aan je budget te knabbelen. Zo kan je bijvoorbeeld een oude spiegel een totaal nieuwe uitstraling geven door een er een mooie kader rond te maken. Op die manier kan je vele eurootjes uitsparen en tegelijkertijd helemaal jouw eigen creatie uitwerken en natuurlijk kan je nadien alleen maar trots zijn, op je geleverde prestatie.

GEBRUIKT IS BETER

Gooi niet alles meteen de deur uit, maar bedenk wat je er nog mee kunt doen. Of ga naar een rommelmarkt of veiling en zoek bruikbare objecten die je kunt gebruiken, om te recycleren.

Zo kan je bijvoorbeeld een oude kaptafel omtoveren tot een wastafel of extra bergruimte. Daarnaast ga je ook best eens langs de houthandel. Misschien hebben zij wel resten van hout liggen, die je kunt gebruiken om een aparte wand te maken, of enkele leuke legplanken. Kortom, als je de moeite doet om hier en daar je licht op te steken, kan je heel wat besparen.

VERF IS ALTIJD EEN GOED IDEE

Eén van de meest goedkope oplossingen om elke ruimte een andere look te geven, is verf. Ook de badkamer kan je in geen tijd een andere uitstraling geven, door een laagje verse verf. Houd er wel rekening mee, dat een nieuw kleurtje ook voor extra nieuwe accessoires kan zorgen; bereken dat al in het kostenplaatje.

WAT JE ZELF DOET, BESPAART GELD

Het geldt natuurlijk niet voor elke taak, maar bepaalde zaken kan je helemaal zelf doen. Waag je bijvoorbeeld eens aan het betegelen van een muurtje (wat eigenlijk best makkelijk is eens je de knepen kent)  of het ophangen van nieuwe kastjes of zo. Laat het echte werk wel over aan de vakman, vooral als het gaat om leidingen, elektriciteit en dergelijken.

KIES VOOR ALTERNATIEVE OPBERGMOGELIJKHEDEN

Badkamerkasten kunnen best duur zijn, vooral als ze als compleet meubel worden aangeboden. Maar ook daar kan je best veel besparen, als je kiest voor alternatieve opbergmogelijkheden. Zo bestaan er heel wat hippe kastjes en open meubelen die je kunt gebruiken om handdoeken op te bergen en je persoonlijke spulletjes te etaleren. Ook hier kunnen legplanken (bv. legplanken aan de muur achter het toilet) heel wat geld en ruimte besparen, hetgeen je dan kunt aanwenden voor andere zaken.

HET TOILET UPDATEN

Vaak denken mensen bij een nieuw toilet, aan het vervangen van heel het toilet, maar als je toilet op zich nog perfect werkt, waarom zou je dit dan wegdoen? Dan volstaat het om de omkadering te vervangen, om het toilet een geheel nieuwe look te geven. Ga dus eerst goed na, hoe het gesteld is met de werking van je originele toilet.

MUREN EN VLOEREN BEWERKEN

Hoe je de muren aankleedt, bepaalt voor een groot deel je budget. Zoals gezegd is verf een goedkoop alternatief voor tegels (je kan ook de tegels zelf schilderen), maar er bestaan nog heel wat andere muurbekledingen die goedkoper zijn dan tegelwerk.

Voor de vloer kan je ook opteren voor een vinyl tegel in plaats van een natuurstenen tegel; tegenwoordig zijn deze bijna niet meer van het echte werk te onderscheiden en ze zijn goedkoper en duurzaam.

Wil je toch graag een tegel gebruiken voor wand of vloer, ga dan op zoek naar restanten die te koop aangeboden worden; zij zijn meestal gunstiger in prijs.

Een beter idee is het dan, om het blad van je wastafel te bekleden met tegels; dat is dan weer de goedkopere oplossing voor marmer en graniet.

LAAT LEIDINGEN WAAR ZE ZIJN

Een echte hap uit het budget wordt het, als je leidingen wilt verplaatsen. Uiteraard betekent dit breekwerk en het kost je gewoon veel meer. Bekijk dus hoe je je indeling zo kunt maken, dat leidingen op de huidige plaats kunnen blijven, vooraleer je douches en toiletten gaat verplaatsen.

Bron: https://www.modernbathroom.com/blog/post/2017/12/19/money-saving-bathroom-remodel-tips-tricks

Opmerking plaatsen