Het is bijna zover; Kerstmis is onderweg. En jij bent de gastvrouw/heer van het kerstfeest. Wellicht slaat daarbij de nodige stress en schrik je om het hart, om alles piekfijn in orde te krijgen voor je gasten en ervoor te zorgen dat je naast een echt feestmaal op tafel toveren, ook zelf het stralende middelpunt wordt van je eigen feestje.Daarbij horen een aantal last minute anti-stress tips. En om dit te overwinnen is het handig om een checklist te maken voor een geslaagd kerst en eindejaars-party .

Eerst en vooral:

*GEEN PANIEK! Alles komt goed, met de volgende hulpmiddeltjes en dat zijn in de eerste plaats, veel “Post its”.Waar je ook kan en wanneer je aan iets denkt, schrijf je het op een post it en hang je het aan de ijskast, je agenda, de kalender, het kookboek, elk shoppinglijstje dat je reeds eerder maakte enzovoort… Alles om te vermijden, dat het hoofdgerecht nog in de diepvries ligt, wanneer het in de oven zou moeten gaan, of dat speciale geschenk nog niet ingepakt of erger…aangekocht werd!

Kortom, maak aantekeningen voor alles wat je kan en wellicht zal vergeten, door de drukte.

*Schakel het gezin in.

Zo vlak voor Kerstmis is er nog heel wat te doen in en om het huis. Nog enkele last minute versieringen, boodschappen en niet te vergeten, een goede poetsbeurt van de woning. Met andere woorden, je wilt dat alles er piekfijn uitziet, maar je kan niet alles zelf, toch? Schakel daarom het hele gezin in en verdeel taken… maar hang er wel een beloning aan vast, om de troepen te stimuleren. Met een heerlijke kop chocolade en lekkers in het vooruitzicht, zal het werk zo gefikst zijn. En onthoud: een opgeruimd huis is een stressvrij huis!Voor grote gezinnen, heel belangrijk tijdens deze drukke dagen: een goede taakverdeling voor en na de feesten, zorgt voor een ontspannende vakantietijd en gezellige feesten.

*Pakjestijd!

Geschenken zijn altijd een punt van stress. En niet noodzakelijk het geschenk uitkiezen op zich (alhoewel, als je bij diegenen bent, die nu nog een geschikt cadeau moet zoeken, kan dit wel anders uitdraaien), maar eerder de accessoires die een geschenk vergezellen.Zo zijn er onder andere batterijen. Verzamel voldoende batterijen in diverse formaten, om geschenken zoals speelgoed en dergelijken ook werkelijk een bestaan te geven.Houd alvast één of meerdere scharen ter beschikking, want het openen van lintjes kan weleens een moeilijke opdracht worden. Een schroevendraaier kan ook nuttig zijn, om bepaalde artikelen uit hun anti-diefstal jasje te halen. Haal er dan meteen maar een pakje pleisters bij ook, want iemand zal wellicht wel eindigen met een sneetje hier en daar. (na een drankje of …)Handig is een grote mand of vuilniszak bij de hand houden, om alle papier en verpakkingsmateriaal te verzamelen. (dat weleens een hele berg kan worden op korte tijd)

  • Wat je zeker niet mag vergeten, is het opladen van het fototoestel en te voorzien van een SD-kaart (als die nog in het andere toestel zat van de laatste vakantie). Je wilt geen leuke kiekjes mislopen, toch?
  • Houd ook rekening met de “day after”. Op Kerstmis en op Nieuwjaarsdag, zijn niet alle bakkers open, dus als je een lekker broodje of koek wilt voorzien, moet je die nu wel bestellen of zelf oppikken om later af te bakken. Op die manier kan iedereen (ja, ook papa) lekker uitslapen op de feestelijke dag. Probeer ook hier zoveel mogelijk op voorhand te bereiden, om het feest zo ontspannen mogelijk te maken.

Het lijkt misschien heel gestructureerd en gepland, wat voor sommigen de magie van Kerstmis wegneemt, maar eigenlijk is het omgekeerde waar. Wanneer alles vlot en soepel verloopt, zal je veel meer kunnen genieten van deze drukke dagen en een beetje echte kerstsfeer kunnen opsnuiven.

 

Een fijn en stressvrij kerstfeest gewenst!!

 

Bron:https://www.practicallyfunctional.com/last-minute-tips-stress-free-christmas/

 

 

 

 

 

 

 

Opmerking plaatsen

Close