Als we denken aan beton als interieur of decoratie element, dan denken we vaak aan industriële interieurs, waar minimalisme en strakke aspecten de boventoon voeren. Beton past daar perfect in, met zijn ruwe uitstraling.

Maar beton heeft al een jarenlange evolutie doorgemaakt, waarbij het materiaal de minder fraaie naam ‘brutalisme’ als stijlstroming kreeg opgeplakt en daarna evolueerde tot stijlicoon om oude gebouwen meer elan te geven.

MEER TRENDY DAN OOK

Vandaag de dag, is beton niet meer weg te denken uit hedendaagse interieurs. Niet enkel wordt het nog steeds aangewend als basisbestanddeel van een interieur, in onder andere plafonds en vloeren, maar steeds meer verovert het materiaal ook zijn plaats in andere toepassingen zoals bijvoorbeeld de aankleding van muren, het gebruik in keukens en badkamers en natuurlijk als decoratief element.

GOEDKOOP EN TOCH APART

Net omdat beton een minder duur materiaal is, kan je het gemakkelijk in je interieur integreren, ook als je met een kleiner budget werkt. Wie bijvoorbeeld geen zin heeft om zijn hele interieur te vervangen, kan gewoon werken met accessoires in beton (of betonlook), om zijn interieur een nieuwe uitstraling te geven.

ZACHTE RONDINGEN

Omdat we beton vooral kennen als een ruw en oneffen materiaal, valt het op dat 2018 een zachter jaar wordt. Zelfs de ruwe bolster van beton wordt aaibaar gemaakt. De ruwheid verdwijnt en maakt plaats voor gladde oppervlakken en zachte rondingen. Wie had ooit gedacht dat beton deze kenmerken zou krijgen?

TRENDY MAAR NIET OVERHEERSEND

Beton kan je dus op verschillende manieren verwerken in je interieur, afhankelijk van de stijl die je wilt bekomen. Wil je de robuuste kracht van beton in de verf zetten? Dan is een plafond of vloer in beton nog steeds de beste manier. Maar wil je de betonlook op een meer serene en warme manier integreren? Dan zijn er tal van mogelijkheden, zoals onder andere behangpapier met betonlook; verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, om met beton als basis een warme muurbekleding te maken.

En natuurlijk zijn er de tal van minder ingrijpende toepassingen, om beton een plaatsje in je interieur te geven, zoals bijvoorbeeld in het gebruik van verlichtingselementen, die aan je interieur een aparte uitstraling geven.

Kortom, beton heeft helemaal zijn plaats veroverd in het interieur van 2018 en zijn nieuwe uitstraling zal je vast en zeker bekoren.

Bronnen:

http://www.actiefwonen.be/beton-wordt-minder-bruut-in-2018/

https://www.tielemankeukens.nl/keukentrends-2018

 

Opmerking plaatsen

Close