We kopen huizen, we richten ze in, we schaffen zonder moeite nieuwe meubelen en allerlei accessoires aan om de boel op te vrolijken en dan komen we in de slaapkamer en hebben we het plotseling heel moeilijk met het uitkiezen van…de juiste en goede matras!

En zo verwonderlijk is dat helemaal niet, als je bedenkt dat er duizend en één modellen zijn met nog meer kenmerken. De juiste matras is dus voor iedereen anders, omdat iedereen wel iets verschillend verwacht van zijn of haar slaapcomfort.

En toch zijn er een aantal zaken waaraan elke matras zou moeten voldoen, om een goede gezondheid te bevorderen en deze kenmerken vindt je in elke prijsklasse.

Wat is een goede matras?

Een goede matras is een matras die alles in huis heeft om het slapen voor u fijn en gezond te maken.

Een goede matras :

*Bied u goede ondersteuning

Een goede matras biedt de juiste ondersteuning zodat uw rug in rechte lijn ligt. Als u op uw rug ligt hoort de natuurlijke S-vorm van uw wervelkolom intact te blijven. Als u een matras heeft die goed ondersteunt zal dit u een ontspannen gevoel geven.

*biedt de juiste hardheid.

Dat een hardere matras beter zou zijn dan een zachte matras is allang achterhaald. Zeker als je zelf licht bent dan kan een harde matras zorgen voor overbelasting en overdruk. Lichte mensen kunnen beter kiezen voor een zachte matras. Zwaardere mensen kunnen wél prettig slapen op een stevige en harde matras. Bent u erg verschillend in gewicht en in voorkeur dan doet u er goed aan om ieder een eigen matras te nemen. U kunt ook kiezen voor een drukverlagende matras (van traagschuim) dat zich vormt naar het lichaam. Dit type matras biedt veel ondersteuning en comfort.

*geeft een goed doorbloeding

Een goede matras biedt een druk verlagend effect waardoor uw doorbloeding niet of nauwelijks wordt afgekneld. Door een druk verlagende matras wordt de druk op je lichaam evenredig verdeeld en hoeft u veel minder te draaien in bed. Ook ervaart u op een matras waar uw gewicht goed op verdeeld wordt geen slapende ledematen.

*biedt voldoende ruimte.

Hoe meer ruimte hoe meer comfort. Hoe groter uw bed hoe makkelijker u kunt omdraaien en bewegen en hoe meer comfort dit zal bieden. Het mooiste is dat de matras minimaal 20 cm langer is dan u zelf lang bent. Voor de meest ideale breedte bestaat zo’n vuistregel niet, maar een 90 centimeter breed bed wordt voor een éénpersoonsmatras meestal als minimum breedte gezien.

*ventileert goed

Een matras moet goed vocht doorlaten en kunnen ventileren. Gemiddeld verliest een mens ongeveer 300 ml vocht per nacht. Daarom dient een matras goed vocht door te laten en te kunnen ventileren. Een bed kan al gauw klam en vochtig aanvoelen als de ventilatie van het matras niet goed is. Let ook op een ventilerend dekbed. Dons is wellicht niet altijd even ideaal daar een donzen dekbed isoleert.

*past samen met uw bedbodem

Pocket matrassen kunnen bijvoorbeeld niet op een latenbodem omdat daar waar geen lat zit de veer in het matras geen tegendruk krijgt. Veel beddenleveranciers bieden tegenwoordig slaapsystemen aan. Bij een slaapsysteem zijn de bedbodem en het matras helemaal op elkaar afgestemd. Maar over het algemeen kan een matras op elk type bedbodem.

*vraagt steeds een goed kussen

Een matras biedt ondersteuning aan uw lichaam en een kussen biedt ondersteuning voor de nek en schouders. Een kussen gaat veel minder lang mee dan een matras en dient regelmatig vervangen te worden. Bij de aanschaf van een nieuwe matras is het aan te raden om ook gelijk naar een goed kussen te kijken.

*ligt heerlijk ontspannend

Het gaat er bij een nieuwe matras vooral om dat u lekker ligt en zich ontspannen voelt. Het overstappen van uw “oude” matras naar een nieuwe matras gaat meestal gepaard met een aantal nachten( soms zelf een aantal weken) flinke spierpijn. Uw spieren zullen moeten wennen aan een nieuwe houding. Een nieuwe matras ligt altijd anders dan uw ‘oude’ matras waaraan u zo gewend was.

*kost tijd om de juiste te kiezen

Om een goede bij u passende matras te kiezen heeft u tijd nodig. Het beste is erop te gaan liggen en te voelen of u ontspannen en lekker ligt. Maar dat proefliggen biedt nog altijd geen garantie of de matras in de praktijk ook zal gaan bevallen. Het beste is het om ervoor te zorgen dat u de matras thuis op proef krijgt met een niet goed geld terug garantie. Let op, dit is geen omruil garantie want meestal mag je maar één keer omruilen en kan je je geld niet terugkrijgen.

Tips voor het proefslapen en het proefliggen :

  • Als u op uw zijde ligt, moet ook uw taille op het matras rusten.
  • Neem uw kussen van thuis mee.
  • Ga niet proefliggen als u moe bent want dan ligt elke matras lekker.
  • Kies voor een leverancier die u de matras op proef aanbiedt.
  • Schrik er niet van als u de eerste paar weken echt moet wennen.

Sweet dreams !!

Meer weten? http://www.matras.info/wat-moet-u-weten-als-u-een-nieuw-bed-en-matras-wilt-kopen.php

Comments are closed.