Tegenwoordig gebruiken we heel vaak de term vintage of brocante om oude spullen te definiëren, maar er is wel degelijk een verschil tussen brocante en antiek, of tussen vintage en retro. Hieronder geven we jullie een korte toelichting,. Ga je dus in de toekomst op zoek naar een antieke kast, dan zal je perfect weten wat te kopen en zal je je niet meer laten overhalen door die gladde verkoper, die je een brocante kast verkocht heeft aan de prijs van een antiek meubel.

Ga je binnenkort naar een antiekbeurs of brocante markt? Hoe zie je dan het verschil tussen antiek en brocante?

**Antiek is een verzamelnaam voor meubels en decoraties die een historische, culture of artistieke waarde hebben. Daarbij is het belangrijk dat het een product is dat gemaakt is met de hand, ofwel een ambachtelijk product. Vaak wordt gedacht dat iets 100 jaar oud moet zijn om ‘Antiek’ te worden genoemd. Dit is niet het geval, meubels en decoraties kunnen ook als antiek worden bestempeld, als ze 75 jaar oud zijn.

Veel voorkomende voorbeelden van antieke meubels en decoraties die je op een beurs kan vinden zijn: Kasten, bedden, stoelen, spiegels, tapijten en keramiek.

**Brocante is een term die afkomstig is van de Franse naam voor vlooienmarkt: La Brocante. Bij brocante gaat het vaak om oudere tweedehands spulletjes die al een leven achter zich hebben. Een leuk verzamelobject voor velen die op zoek zijn naar een mooi (denkbeeldig) verhaal achter een meubelstuk of decoratie. Ten opzichte van antiek gelden voor brocante minder regels. Zo hoeven de producten geen ouderdom te vertegenwoordigen en mogen de producten ook met machines gemaakt zijn.

***Vintage en Retro zijn twee termen die te pas en te onpas door elkaar worden gebruikt. Het zijn beide populaire termen die een meubel of een woondecoratie nog net iets aantrekkelijker doen klinken, maar wat is het verschil nu eigenlijk ?

**Bij Vintage gaat het over een gebruikt en origineel product dat afkomstig is uit een bepaalde periode. Bijvoorbeeld een product dat gemaakt is voor een Amerikaans interieur in de jaren ’50 en daadwerkelijk in die tijd is geproduceerd.

**Retro betekent letterlijk ‘Terug’. Het komt er op neer dat de sfeer van een bepaalde periode wordt heruitgevonden, door het reproduceren van een meubel of decoratie in dezelfde stijl. Een praktisch voorbeeld hiervan is de Jukebox. Een Jukebox uit de jaren ’50 noemen we Vintage. Een jukebox die nu wordt geproduceerd en sterkt lijkt op de jukeboxen uit de jaren ’50 noemen we retro.

Meer weten over een Amerikaans interieur? http://www.decoratie.nl/amerikaans-wonen/

Meer weten over de oude jukebox?  http://www.decoratie.nl/jukebox/

Bron : http://www.decoratie.nl/verschil-antiek-en-brocante/

Comments are closed.