In deze warme zomermaanden zijn we vaak minder alert wat betreft veiligheid in en om het huis. Net omdat de temperaturen stijgen, laten we weleens een venster open, ook als we het huis verlaten. Of we zijn minder begaan met het sluiten van deuren en poortjes. Toch is het net rond deze tijd, dat we extra alert moeten zijn, want ook ongenode gasten zijn zich hiervan bewust en proberen net nu hun slag te slaan. Een aantal zaken kunnen ervoor zorgen dat ze het toch net dat beetje moeilijker hebben.

*STEEDS ALERT ZIJN

Het is niet altijd evident, maar net nu is het van het grootste belang om steeds op je hoede te zijn. Check in- en uitgangen dubbel vooraleer je van huis vertrekt of vooraleer je gaat slapen. Een open raam zonder bescherming, is een uitnodiging voor inbrekers…zelfs als je thuis bent. Het duurt slechts een paar seconden om iets mee te nemen, als jij je in een ander deel van de woning bevindt; hou daar dus rekening mee, als je net nu die zomer schoonmaak wilt doen, of als je een barbecue in de tuin voorbereidt.

 

*KIJK UIT WAT JE ADVERTEERT

We weten allemaal dat je best geen foto’s van je woning online zet, maar ook als je bepaalde items verkoopt op online tweedehands sites is het belangrijk dat je enkel foto’s neemt van het te verkopen item en niet van de ruimte waarin het item zich bevindt. Heb je een nieuw duur item aangekocht? Laat de lege doos dan niet op straat staan; je geeft op die manier aan inbrekers een shopping lijstje van wat er te nemen valt.

 

*LAAT GEEN SLEUTELS RONDSLINGEREN

Ook al is het soms makkelijk om een extra set sleutels te bewaren buiten je woning, weet dan dat dieven deze geheime plaatsjes beter weten te vinden dan wie ook. Het is dus beter om geen sleutels buiten te bewaren, ook niet als het slechts éénmalig is. Daarnaast geef je ook best geen sleutels mee met externe personen, om te vermijden dat ze worden bijgemaakt.

*KIES VOOR DE VEILIGE OPTIE

Zelfs als we alle opties vermelden, blijft een professioneel alarmsysteem nog steeds de veiligste oplossing. Het is een vrij dure investering, maar heel wat verzekeringen komen hierin tussen, dus het beste is om toch even te informeren bij je verzekeringsmaatschappij. Je kunt ook een bedrijf inschakelen die je alarm beheert en iemand langs stuurt, als er verdachte zaken zijn gesignaleerd op de camera.

Zorg er ook voor dat je verzekering up to date is en…betaald.

 

*SLUIT ZIJ- EN ACHTERPOORTJES

Het is snel gebeurd; je moet vlug ergens zijn en je vindt het niet de moeite om het zijpoortje te sluiten. Fout. Heel wat inbrekers letten nauwgezet op, hoe het dagelijkse leven verloopt van de inwoners van een huis. Ook het wel of niet sluiten van een poortje. Beter is het om deze simpele toegangen nog extra te beschermen met sloten of deurgrendels, net omdat ze zo makkelijk te betreden zijn.

Hetzelfde geldt voor tuinhuisjes en garages. Soms worden ze onachtzaam open gelaten, maar weet dat er altijd handige voorwerpen in die ruimtes liggen, die inbrekers kunnen gebruiken om je woning alsnog binnen te dringen. Maar ook fietsen en duur sportgereedschap kunnen een mogelijk doelwit zijn.

*ER KAN NOOIT TEVEEL LICHT ZIJN

Verlichting schrikt af, zoveel is duidelijk. Je hoeft daarom geen allround verlichting te installeren; kies voor verlichting met een sensor, die aanslaat als er beweging wordt vastgesteld en plaats de sensor uit het zicht, zodat de inbrekers ook werkelijk opschrikken.

*VERMIJD SOCIAL MEDIA WANNEER JE ER NIET BENT

Dieven houden social media nauwlettend in de gaten. Daarom is het belangrijk dat je zelf niet gaat uitdragen wanneer je er niet bent en waar je heen gaat. Op die manier geef je een vrijgeleide aan zij die het niet goed voor hebben.

Vraag aan je buren om de brievenbus te legen, de bloemen water te geven of om het gazon te maaien als je voor lange tijd afwezig bent. Op die manier weet een inbreker nooit met zekerheid wanneer iemand thuis is of niet.

 

*SOCIALE NETWERKEN

Wanneer je de kans hebt om met buren en vrienden een netwerk uit te bouwen, om de veiligheid te verzekeren in je buurt, is dat mooi meegenomen. Je kunt ook serienummers van belangrijke items laten registreren, om eventueel gestolen spullen makkelijker te traceren op die manier.

 

Door deze simpele zaken in acht te nemen, kan je je al heel wat leed besparen en maak je het niet makkelijk aan inbrekers om jouw huis te viseren.

Bron: https://blog.ami.co.nz/tips/10-tips-safer-home

Opmerking plaatsen